Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Olomouc pojede podle zajetých Venerových not. Play-off bude úspěch

Olomouc vstoupí do nového ročníku extraligy už bez Zdeňka Venery. Šedesátiletý kouč po minulé sezoně skončil na lavičce Hanáků. Dá se říct, že moravský klub startuje éru po něm, ale se stejnými principy ještě z jeho působení. Loni se umístili "kohouti" v extralize na výborné osmé pozici a zase mají skromné cíle.

Zbyněk Irgl nyní začne v Olomouci plnohodnotný ročník
zdroj: ČTK autor: Pavel Paprskář

Olomouc vedl Venera tři roky, než na vlastní žádost rezignoval. Je známý tím, že týmu umí vštěpit propracovaný defenzivní systém. Hanácký klub byl na jeho práci zvyklý a stavěný, ale trenérská změna by se neměla projevit. Poznámky za sebou zanechal.

"Náš styl nebude příliš odlišný od minulé sezony. Chceme navázat na to, co jsme dělali s Venerou. Nechystáme se nic radikálně měnit. Protože moc gólů nedáváme, musíme výborně bránit," řekl Jan Tomajko, majitel klubu a dosavadní asistent, který převzal mužstvo se Zdeňkem Motákem.

Olomouc je na branky úsporná, i v přípravě

Gólů "Mora" opravdu příliš nedává. V minulé sezoně byla v týmové produktivitě po základní části na devátém místě se 129 zásahy, což stačilo, ovšem v přípravě by uvítala lepší koncovku. Olomouc se prosadila šestnáctkrát, vyjma nájezdů, v osmi utkáních. Statistiku pouhých dvou branek na zápas ale zapříčinila i nestálost sestavy kvůli častým zraněním.

"Sestavy asi nebyly vždy ideální, ale je jedno, s kým hrajeme v útoku. Šance máme na hokejkách, bohužel je neproměňujeme," mrzelo forvarda Jana Káňu po prohře 1:2 v prodloužení v generálce na extraligu se Zlínem, s nímž předtím v přípravě Olomouc padla i 0:6.

Duo hlavních trenérů Olomouce Moták a Tomajko
zdroj: ČTK autor: Dalibor Glück

Velkou výhodou pro ofenzivní složku hry je fakt, že se Olomouc dohodla s útočníkem Zbyňkem Irglem. Zkušený sedmatřicetiletý hráč na Hané po přesunu z Třince ožil a v devíti zápasech play-off v minulé sezoně posbíral osm bodů. Z klubu ovšem odešli útočníci Jakub Herman, produktivní Jan Eberle a Roman Rác. Nahradili je Petr Kolouch z Vítkovic a Vojtěch Tomeček z Chomutova. Jenže oba se v minulém ročníku příliš neprosazovali.

Stěžejní úlohu tedy bude mít opět brankář. Gólmanskou jistotu Branislava Konráda po ukončení kariéry Martina Faltera doplnil z Banské Bystrice Jan Lukáš, s nímž je Tomajko velmi spokojen.

Talent Galvas stojí před výzvou

S Olomoucí se rozloučili i matadoři v defenzivě Tomáš Houdek a Lukáš Galvas. Obranu naopak vyztužil Jan Švrček ze Sparty a právě talentovaný Galvasův syn Jakub bude už ve věku devatenácti let jeden z lídrů zadních řad. V minulé sezoně si zahrál na MS "dvacítek" a posbíral i svých prvních 18 bodů z 51 utkání v extralize. 

Loni v předkole play-off Olomouc vyřadila 3:1 na zápasy Zlín, než padla ve čtvrtfinále s favorizovanou Plzní 1:4. Ročník se považoval za úspěšný. Letos by na Hané čtvrtfinále ve své páté sezoně mezi elitou jistě také brali.

"Stále se v nejvyšší soutěži zabydlujeme. Než se nám to podaří, tak nás čeká ještě dlouhá cesta. Rozpočet máme omezený, sponzory se nám v drtivé většině podařilo udržet. Základní cíl je vyhnout se baráži a chceme minimálně do předkola," povídal generální manažer klubu Erik Fürst, jehož klub zahájí ročník doma proti nováčkovi Karlovým Varům.

Zdroj
ČT sport, ČTK, hc-olomouc.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články