Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olomouc čeká náročná sezona. Jistotou Mory zůstává brankář Konrád

Zdá se, že Olomouc čekají krušné časy. Po odchodech zkušených hráčů se budou Hanáci spoléhat výhradně na brankáře Branislava Konráda, který je jejich hlavní oporou. Zůstává také trenér Zdeněk Venera, který ale bude muset v sestavě objevit kanonýra. Právě ofenziva je dlouhodobě hlavním problémem Mory. Se střílením gólů by měl vypomoct zejména Dávid Buc, produktivní navrátilec ze Slovenska, a také Roman Vlach, kterému se na Hané zalíbilo. Přesto budou mít Hanáci s umístěním v první desítce velké potíže.

Na lavičce zůstal Venera, v brance zase fantom Konrád

Hlavními pozitivy ohledně olomouckého klubu nejsou ani tak příchody hráčů, jako spíše setrvání klíčových postav. Na trenérské lavičce Mory zůstává zkušený Zdeněk Venera, který prodloužil smlouvu o další sezonu. Trenérský štáb, ve kterém je také asistent Jan Tomajko, rozšířil příchozí Zdeněk Moták ze Sparty, kde působil poslední čtyři sezony.

Další stálicí je brankářská jednička a největší opora týmu Branislav Konrád. Základní stavební kámen nejen defenzivy, ale celého týmu má platný kontrakt ještě na dvě sezony a neúspěšný poslední ročník na tom nic nezměnil. Slovenský reprezentační gólman je alfou a omegou olomouckého úspěchu.

Konrád patřil k tomu nejlepšímu, co extraligové brankoviště loni nabídlo. Ve 49 zápasech základní části si připsal vynikající statistiky včetně úspěšnosti zásahů 91,41 % a průměr obdržených branek na zápas stlačil na číslo 2,17. K tomu přidal šest čistých kont. Zřejmě žádný jiný klub není závislý na svém prvním brankáři tak jako Olomouc.

Odchody zkušených hráčů se negativně projeví

Problém totiž nastává v ofenzivní fázi herního projevu mužstva. Mora se dlouhodobě potýká s trápícím se útokem a odchod důležitých hráčů tomu příliš nepomáhá. Hanou opustili bratři Juraj a Tomáš Mikúšové, které následovali také Jakub Matai a Tomáš Fořt. Obraně už nevypomůže nejzkušenější ze zkušených Pavel Skrbek a ani Alex Rašner.

Přitom Juraj Mikúš byl s devíti góly pátým nejlepším střelcem mužstva a hlavně se ziskem 22 bodů čtvrtým nejproduktivnějším Hanákem. Za prvním Františkem Skladaným zaostal jen o čtyři body. Obránce Skrbek sice promeškal prakticky celý ročník, ale jeho zkušenosti a přehled ve hře budou Olomouci chybět.

Částečně by ho měl nahradit další matador Lukáš Galvas z Třince. Osmatřicetiletý harcovník, který překonal metu 1000 zápasů v extralize, si tak v jednom týmu zahraje se synem Jakubem. Po vzájemné konfrontaci v poslední sezoně se pro změnu nabízí složení pokrevního obranného páru.

Roman Vlach
zdroj: ČTK autor: Paprskář Pavel

Hanáky může vysvobodit Buc, bude to ale stačit?

Ofenzivu vyztuží staří známí. Na Hané se po krátkodobém, zato úspěšném hostování usadil Roman Vlach ze Zlína. Sedmadvacetiletý šikovný útočník odehrál za Moru jen 21 zápasů, přesto stihl nasázet deset branek a celkově vyprodukoval 16 bodů. Na začátku srpna ale v přípravném utkání na nadcházející sezonu dostal pukem do tváře a s prasklou lícní kostí by měl chybět minimálně měsíc, a tak může přijít o start extraligy.

Zraky se tak budou upírat k jinému navrátilci. Dávid Buc se rozhodl pro přesun do Olomouce, ačkoli měl po zisku slovenského titulu s Banskou Bystricí nabídky i z KHL. Předtím ve dvou sezonách za Moru nastřílel dohromady 18 branek, pověst střelce si však vylepšil letos na jaře, když na cestě za mistrovským pohárem zaznamenal v 63 zápasech 54 bodů včetně 25 branek.

I když brankář Konrád vychytá Olomouci několik těsných výher, nedá se předpokládat, že bude Olomouc atakovat horní polovinu tabulky. Naopak slabší ofenziva může týmu způsobit velké trable a v boji o první desítku pořadí bude pravděpodobně faktorem, proč se znovu Hanákům nejspíš vyhnou vyřazovací boje.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články