Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

O postup do finále budou v roli jedniček bojovat čtyři brankáři ze Slovenska

Praha - Branky všech účastníků semifinálových klání poprvé v historii hájí slovenští gólmani. O finálovou účast se v roli jedniček poperou - hradecký Patrik Rybár, Marek Čiliak z Komety, Ján Laco v dresu Chomutova a za Liberec se do branky postaví extraligový matador Ján Lašák. 

V tuzemské nejvyšší hokejové soutěži chytá sedm Slováků, do play-off dokázalo svůj tým dotáhnout šest z nich. Někteří z nich jsou v extralize nováčci, jiní mají naopak v Čechách už dlouholeté zkušenosti. 

Největším matadorem z brankářské čtveřice je světový šampion z roku 2002 Ján Lašák. Sedmatřicetiletý gólman se může pyšnit dvěma extraligovými tituly. Kromě toho loňského, který získal s Libercem, zvedl nad hlavu pohár také v sezoně 2004/2005 v dresu Pardubic, kam přestoupil z ruského Petrohradu.

Klíčovou oporou královéhradeckého celku v brance je Patrik Rybár. Třiadvacetiletý gólman působí na východě Čech první sezonu, v předchozích letech hájil branku Slovanu Bratislava či Piešťan. Rybárovi se v play-off extraligy nadmíru daří, suverénně opanoval statistiku průměrného počtu inkasovaných branek na zápas. Gólman Hradce se pyšní skórem průměrně 1,8 gólu v jednom utkáním, za ním se držel Hamerlík z Třince se statistikou 1,96 na zápas.

Je nám líto, video expirovalo.
V semifinále se v roli jedniček představí slovenští gólmani

Také Chomutov se může spoléhat na svou brankářskou jedničku ze Slovenska. Ján Laco je vicemistr světa z roku 2012 a v extralize hraje první sezonu. Do Chomutova přestoupil z celku KHL Astany. Odchovanec z Liptovského Mikuláše drží v play-off úspěšnost 93,15 %, lépe si v tomto směru vede už jen brněnský Marek Čiliak.

Právě Čiliak má s působením v Čechách zkušenosti už od juniorského věku. Do Brna přišel v roce 2005 a prosadil se v juniorském výběru Komety. Šestadvacetiletý gólman s Brnem dosáhl v sezóoně 2004/2005 v extralize na bronzovou příčku. V letošní sezoně ho musel kvůli zranění v brance několikrát zastoupit Karel Vejmelka, na semifinále je ale Čiliak připraven.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články