Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Nový kapitán Liberce Filippi: Je to pro mě ohromná čest, budu hrát furt stejně

Loňský lídr na ledě bude hlavním lídrem i v kabině. Nově v roli kapitána povede hokejisty Liberce útočník Tomáš Filippi. Dvaatřicetiletý centr, který v minulé sezoně ovládl poprvé produktivitu extraligy, převzal "céčko" po končícím Michalu Birnerovi. Sezonu odstartuje Česká televize Buly – debatou expertů ve středu ve 21:15 na ČT sport.

Tomáš Filippi
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Je to pro mě ohromná čest. Nebudu se snažit extra něco měnit na ledě, ale budu se snažit jít ještě o něco více příkladem mimo něj. V kabině může mluvit každý. Asi by nebylo přínosem, kdybych tam hulákal každou přestávku, ale když to bude potřeba, tak my zkušení určitě umíme zvednout případně hlas," řekl Filippi.

Liberec skončil v minulé sezoně po základní části sedmý jen se čtyřbodovou ztrátou na čtvrtou Kometu Brno. V předkole zdolal Olomouc 3:2 na zápasy a ve čtvrtfinále vypadl se Spartou po porážce 0:4 na utkání.

"Nejsem úplně fanoušek toho, abychom se plácali po ramenou za to, že jsme prohráli čtvrtfinále. Za mě to nebyla povedená sezona týmově. Ale když se budu bavit o svém, tak samozřejmě jsem byl spokojený. Tolik bodů a gólů, to se mi ani nesnilo před sezonou, že bych mohl mít," uvedl Filippi.

Druhá sezona jako potvrzovací

V základní části si vytvořil kariérní maxima se 62 body, 25 góly i 37 asistencemi z 52 utkání a v play-off přidal osm bodů za branku a sedm přihrávek z devíti duelů. "Ono se vždycky říká, že v té druhá sezoně po nějakém úspěchu by se to mělo potvrdit. Většinou to bývá tak, že se to moc nepodaří. Já se budu snažit hrát furt stejně a buď to vyjde, nebo ne," podotkl.

Podařený ročník přikládal především důvěře trenéra Filipa Pešána. "Měl jsem v základní části průměr přes 22 minut. Když jste na ledě takhle často, tak si víc dovolíte. Něco vám nevyjde a víte, že vás tam dá trenér znova. Také spoluhráči mi hodně pomohli a asi i zkušenosti," prohlásil Filippi.

Extraliga podle něj bude mít opět vyšší úroveň. "Myslím, že se zkvalitňuje tak dva tři roky a je jednou z nejlepších lig v Evropě. Pardubice, Sparta, Brno, my jsme také posílili. Věřím, že to zase o něco pozvedne návštěvnost," uvedl.

Liberci má pomoci trio navrátilců – brankář Petr Kváča, obránce Radim Šimek a útočník Adam Musil. "Jsem rád, že se vrací v uvozovkách domů. Protože tady dostali šanci do velkého hokeje. Já jsem to měl to samé. Nikdy jsem ani nepřemýšlel, že bych se vracel někam jinam než do Liberce. Pro nás, pro liberecký hokej i pro fanoušky je to jenom dobře," uvedl Filippi, jenž má za sebou angažmá v Magnitogorsku v KHL.

Vyrovnat se musí Liberec především s odchodem nejlepšího střelce extraligy Jakuba Rychlovského, který se bude snažit prosadit do NHL v Detroitu. "Každý rok někdo odchází a přichází, ale jsem rád, že taková osa a kostra zůstává, a vlastně se to dobře doplňuje. V přípravě se nám povedl turnaj ve Švýcarsku proti skvělým týmům. Malinko to kazí zápas s Kladnem, teď si budeme chtít spravit chuť ve čtvrtek," doplnil Filippi ke generálce na ledě Kladna.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články