Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nové taháky extraligy: Hvězda Litvínova, střelec pro Oceláře a Američan, který si rozumí s Čechy

Nejkvalitnější extraliga na jména za několik let. Taková chvála zní z řad funkcionářů a novinářů směrem ke kádrům klubů, které se neostýchaly a zajímavě posilovaly. Do české soutěže přišli hráči z NHL, čeští reprezentanti i olympijští medailisté. Nabízíme výběr nejlepších posil extraligy. Kompletní souhrn 1. kola nabídne pořad Buly – debata expertů od 21:00 na ČT sport Plus a od 23:15 na ČT sport.

Ondřej Kaše v litvínovském dresu
zdroj: Twitter telhcz autor: Veronika Mašátová

Bratrská spolupráce v Cheze – Ondřej Kaše

Nejzvučnější posila léta na extraligovém trhu. Útočník s 289 starty v NHL si zahraje v jednom dresu s bratrem Davidem. Naposledy se na jednom ledě bratři Kašovi představili v soutěžním duelu v roce 2019, ale v NHL proti sobě. Ondřej v dresu Anaheimu, David za Philadelphii. Teď se pokusí společně pozvednout Litvínov.

Kvality Ondřeje Kašeho jsou nesporné. Předloni si za Toronto připsal v 50 duelech základní části 27 bodů (14+13), dříve v Anaheimu dosáhl na metu 20 branek. Záleží ovšem, zda bude zdravý. V Carolině odehrál v loňské sezoně pouhý jeden zápas, protože ho už po několikáté zastavil otřes mozku.

Preview k extraligové sezoně v Hokej fokus podcastu:

Dobrý signál ale je, že zvládl celou přípravu. "Trénuji s týmem od začátku, měli jsme jasně daný plán s trenéry, který stoprocentně držíme. Určitě tam nějaký herní deficit je, který bude potřeba dohnat, ale myslím si, že zápas od zápasu na tom budu lépe," prohlásil Kaše v srpnu. 

Návrat sparťanského střelce – Filip Chlapík

Ve Spartě zářil v sezoně 2021/2022, kdy se stal hráčem sezony, a je zase zpět. Včetně play-off posbíral za 69 utkání 85 bodů (36+49). Loni ve švýcarské Ambri-Piottě potvrdil své ofenzivní kvality 24 góly a celkem 37 body v 50 zápasech. Pražané získávají do kádru reprezentačního forvarda, který nechyběl na posledním mistrovství světa, a značnou údernou sílu.

"Jestli cítím tlak? Možná od vás, novinářů. (úsměv) Já si ho samozřejmě taky dávám, ale je to nová sezona. Když se kouknete na mužstva, která udělala úspěch, tak tam nikdo nemá sedmdesát osmdesát bodů. Budu se snažit podřídit týmovému úspěchu a udělat pro něj maximum," zdůraznil Chlapík po návratu. V Hokej fokus podcastu byl tipován jako vítěz kanadského bodování.

Richard Pánik v utkání proti Kanadě na MS 2023
zdroj: Reuters autor: Ints Kalnins

Vzpomínka na juniorská léta v Třinci – Richard Pánik

Deset sezon v NHL, loni ústřední role ve slovenské reprezentaci. Třinec získává v osobě Richarda Pánika dalšího střelce ze sousední země. Pánik se sice nedostal v posledních čtyřech sezonách přes deset branek, ale tolik to neznamená. Pamatujete si, jak to sedlo u Ocelářů Marko Daňovi?

Pánik se navíc za nic neschovává, jde do extraligy s jasným cílem. "Chci vyhrát titul. Na klucích je poznat, že to jsou vítězné typy. Atmosféra v týmu je dobrá," prohlásilo zkušené dvaatřicetileté křídlo. Střelecké kvality prokázal už v Lize mistrů, ve čtyřech utkáních vsítil tři branky a na jednu přihrál. V Třinci to zná, hrál tam v juniorce do odchodu v roce 2009.

Bingo pro Karlovy Vary – Dominik Frodl

Byl v nabitém týmu s ambicemi na titul, chce se říct, nic mu nechybělo. Jenže minuty mezi třemi tyčemi scházely. Dominik Frodl dělal po většinou Romanu Willovi dvojku v Pardubicích. Nyní jde za novou výzvou. Energii se upsal na tři roky. 

"Ve hře bylo více týmů, ale Vary se ozvaly jako první. Zájem měly dlouho a cítím důvěru. V Pardubicích to nebylo tak, že bych byl zapšklý, že nechytám, to byl prostě vývoj sezony. Měli jsme skvělou partu. Mrzelo mě, že jsme nedošli tam, kam jsme mohli," řekl Frodl, který loni odchytal jen 12 utkání s průměrem 1,37 obdržené branky na zápas a úspěšností zákroků 94,61 procenta. 

Olympijský medailista jako lídr Bruslařů – Juhamatti Aaltonen

Bronzový medailista ze Soči, mistr světa a trojnásobný šampion finské ligy. Mladá Boleslav přivedla opravdu zvučné jméno. Juhamatti Aaltonen loni kapitánoval Jukuritu a ještě v únoru přispěl na Švédských hrách gólem k debaklu české reprezentace 6:1. Jenže věk nezastavíte. Bude v 38 letech přínosem pro Bruslaře?

"Ukáže až sezona, jak bude dobrý, ale nečekám, že bude bídný. Měl by být trochu herní. Pokud ale nemá v hlavě, že se tady chce prosadit, brzo to všichni uvidí, jestli si sem přišel jen, jak se říká, pro důchod," uvedl hokejový expert ČT sport Milan Antoš v Hokej fokus podcastu. 

Další americký střelec v Brně – Steve Moses

Brněnské fanoušky v minulosti dokázal rozparádit Peter Mueller, teď se o to pokusí jeho krajan Steve Moses. Šikovný čtyřiatřicetiletý pravák, který začínal s hokejem v Bostonu, přijal výzvu v české extralize. Získal bronz na mistrovství světa 2015 v Česku, ve svém životopisu má angažmá v Jokeritu, Petrohradu, Rapperswil-Jona Lakers a Hämeenlinně. V KHL před osmi lety byl nejlepší střelec základní části. Góly by mohl sázet už jen z důvodu, že bude hrát v prvním útoku s playmakerem Petrem Holíkem.

"Jde o zkušeného útočníka, který své kvality dlouhé roky prokazuje v nejlepších evropských soutěžích. Steve nám potvrdil, že se mu vždy dobře spolupracovalo v lajně s Čechy, ať už se v minulosti jednalo o Romana Červenku, nebo Petra Koukala. To může hrát roli. Naším primárním záměrem je, že bude Steve působit ve formaci s Petrem Holíkem," potvrdil po příchodu Mosese hlavní trenér Komety Patrik Martinec.

Patrik Bartošák slaví výhru s Filipem Hronkem
zdroj: REUTERS autor: Vasily Fedosenko

Nová jednička Mountfieldu – Patrik Bartošák

Může z toho být trefa a primát nejlepšího gólmana v soutěži, nebo další trable. U Patrika Bartošáka nikdy nevíte, každopádně Hradec Králové získal do brankoviště muže, který chytal na mistrovství světa a hlavně ve Skandinávii se opět po osobních peripetiích hokejově našel. Pelicans Lahti pomohl do finále Liigy, kde jeho tým padl 1:4 na zápasy s Tapparou. 

V hokejovém prostředí se kolem Bartošáka v přípravném období špitalo, proč mu tak dlouho trvá naskočení do zápasů. Oficiální vyjádření hráče i klubu znělo, že šlo o zdravotní problémy. V závěru přípravy Bartošák chytal a střídal se s Henri Kiviahem, v němž má solidní konkurenci. Předpokládá se ovšem, že Fina předčí a bude zajímavou jedničkou na extraligovém poli.

Rychlík je zpět doma v Pardubicích – Martin Kaut

Účastník posledního mistrovství světa vzdal boj o NHL. Za pět sezon Martin Kaut odehrál v nejprestižnější lize světa jen 56 zápasů a z farmy San Jose Sharks zamířil do Dynama. Do kádru hlavního aspiranta může přinést rychlost, elán i góly, kterých si moc v posledních letech neužil.  

"Bude velkou posilou, získal zkušenosti v NHL a je stále ve věku, kdy má kariéru před sebou. Je to typ útočníka, jakého potřebujeme. Navíc je to náš odchovanec a vrací se do prostředí, které dobře zná," byl si jistý o třiadvacetiletém útočníkovi majitel pardubického klubu Petr Dědek. Kauta postihlo v přípravě zranění a zřejmě zmešká úplný úvod ročníku, pak by měl být k dispozici nakopnout nohy ve prospěch Dynama.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články