Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Neuvěřitelná přestřelka v Třinci. Oceláři dali Motoru devítigólový příděl

Třinec už 3:6 prohrával ve druhé třetině, ale obdivuhodně se proti Českým Budějovicím zvednul. V utkání 39. kola hokejové extraligy doma zvítězili Oceláři po málo vídané přestřelce 9:7 a upevnili si druhé místo. Na obratu se podílel čtyřmi body Taylor Leier, který si kromě premiérového gólu v extralize připsal i tři přihrávky. Stejnou bilanci zaznamenal na druhé straně dvacetiletý Matěj Toman, který před utkáním povýšil do elitní řady.

Třinecký Taylor Leier překonává budějovického Marka Čiliaka
zdroj: ČTK autor: Vladimír Pryček

"Před zápasem jsme si říkali, že nemáme co ztratit. Jsme poslední, na play-off nám scházelo nějakých čtrnáct bodů, teď asi více. Podle toho naše hra vypadala. Vedení 3:0 bylo luxusní, ještě jsme dostali další šanci na 6:3. Třinec je ale kvalitní tým, a co předváděl na ledě se odrazilo ve třetí třetině. Nedokázali jsme dělat jednoduché věci jako vyndávat jednoduché kotouče ven. Prostě to otočili," vysvětlil Toman.

První šanci zápasu sice hostující Přikryl zahodil, když netrefil před odkrytou brankou dobře skákající puk. Ještě v témže střídání ale Alderson napřáhl zpoza levého kruhu a parádně umístil střelu k tyči. Poté nováček zvýšil na 3:0 dvěma krásnými kombinacemi v přesilových hrách, které zakončovali do prázdné branky Toman a Voženílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Třinec – České Budějovice

Třinec o 24 sekund později vstřelil první gól. Střílenou přihrávku Růžičky šikovně usměrnil Gernát v předbrankovém prostoru. Domácí v úvodu druhé třetiny hýřili aktivitou a po gólech kanadských útočníků rychle vyrovnali. Rodewald si vychutnal Čiliaka bekhendovou kličkou a Leier se prosadil z dorážky. Slušné šance ještě nevyužili Stránský a Hrňa.

Z ojedinělého protiútoku vrátil Českým Budějovicím ve 29. minutě vedení Doležal a vyhnal tím z branky Kacetla. Ani Štěpánek nulu dlouho neudržel, když ho tvrdou ranou od modré čáry překonal Lytvynov. O 15 sekund později zvýšil znovu osamocený Doležal na 6:3.

Domácí prapor opět pozvedl Gernát, který se prosadil dorážkou ze vzduchu. Ještě před odchodem do kabin dal kontaktní gól z přečíslení dva na jednoho Stránský. Od vyrovnání zachránil hosty Vydarený, který zastoupil Čiliaka na brankové čáře při střele Michala Kovařčíka.

Den otevřených dveří pokračoval i ve třetí třetině. V jejím úvodu zmrazil domácí hráče Ville, který překonal Štěpánka z úniku krásnou kličkou a dal svůj první extraligový gól. Domácí Michal Kovařčík následně trefil tyč, ale o chvíli později v přesilové hře už z dorážky snížil. Za 69 sekund později vyrovnal Stránský. Nejlepší střelec soutěže skóroval  dal 25. branku sezony.

"Nestalo se nám poprvé, že jsme nedotáhli dobře rozehraný zápas. Možná je to o nezkušenosti. Chybovali jsme v prostoru okolo brány a sedm z devíti gólů jsme dostali z dorážek," uvedl trenér Václav Prospal, jehož svěřenci nebodovali popáté za sebou.

Zápas rozhodl v 54. minutě z dorážky Dravecký, který při zranění Kundrátka nastupoval ve třetí třetině na postu obránce. Českobudějovičtí ve zbytku utkání domácím zatápěli a Holec trefil dokonce tyč. Třinec definitivně uklidnil Hrehorčák, který při power-play zpečetil jeho výhru.

"Šílený zápas. Jsme rádi, že se ukázal charakter, ale musíme zapracovat na defenzivě. Nemůžeme dostávat tolik gólů," uvedl Stránský. "Asi rozhodl gól na 7:7, dodal nám potřebnou sílu na finiš. Při vedoucím gólu na 8:7 jsme řvali jak malí kluci. Měli jsme ohromnou radost, že jsme skóre překlopili na naši stranu. Takovou přestřelku nepamatuju, možná jsem ji zažil někdy v žácích," dodal.

Kromě Leiera a Tomana si ještě šest dalších hráčů připsalo po třech bodech: domácí Gernát se Stránským (oba 2+1) a Růžička s Vránou (oba 0+3), na druhé straně byli produktivní Doležal (2+1) a Voženílek (1+2).

HC Oceláři Třinec - Madeta Motor České Budějovice 9:7 (1:3, 4:3, 4:1)

Branky a nahrávky: 16. Gernát (Martin Růžička, P. Vrána), 22. Rodewald (Kurovský, Leier), 24. Leier (Kundrátek, Rodewald), 37. Gernát (Leier), 38. M. Stránský (Martin Růžička), 47. M. Kovařčík (Gernát, Leier), 48. M. Stránský (Martin Růžička, P. Vrána), 54. Dravecký (M. Stránský, P. Vrána), 60. Hrehorčák (Marcinko) - 5. Alderson (Vydarený), 10. M. Toman (M. Forman, D. Voženílek), 16. D. Voženílek (M. Toman, Z. Doležal), 28. Z. Doležal (M. Toman, M. Forman), 34. Lytvynov (D. Voženílek, Jonák), 35. Z. Doležal (M. Toman), 43. G. Ville (P. Novák, Karabáček). Rozhodčí: Kika, Vrba - Axman, Hlavatý. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:2. Bez diváků.

Sestavy:

Třinec: Kacetl (28. J. Štěpánek) - Gernát, M. Doudera, M. Adámek, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský - Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Kurovský, Rodewald, Leier - Hrňa, Marcinko, Hrehorčák - Dravecký, M. Kovařčík, Kofroň. Trenér: Varaďa.

České Budějovice: Čiliak - Plášil, Pýcha, Kubíček, Vydarený, Slováček, Štencel, od 21. Lytvynov - Z. Doležal, M. Toman, M. Forman - Alderson, R. Přikryl, Martin Novák - Holec, D. Voženílek, Jonák - G. Ville, P. Novák, Karabáček. Trenér: Prospal.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články