Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nepřekonatelný Machovský zastavil 37 střel a dovedl Spartu k vítězství v Olomouci

Fenomenální výkon Matěje Machovského se stal alfou a omegou úspěchu Sparty v utkání 33. extraligového kola v Olomouci. Pětadvacetiletý gólman totiž zaznamenal páté čisté konto v sezoně a výraznou měrou přispěl k výhře týmu z hlavního města 3:0. Na ledě hanáckého soupeře slavili Pražané popáté za sebou. 

Sparťan Matěj Machovský chytá střelu Viléma Buriana z Olomouce
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

"Někdy máte stadiony, kam se jezdí hůř a kde se nevyhrává. V Olomouci nám to zatím jde, tak doufám, že nám to vydrží, až se sem budeme zase vracet," uvedl kapitán Sparty Petr Vrána.

První větší šanci zápasu si vypracovala v 5. minutě Sparta. Pech vybídl ke střele osamoceného Rouska, který však trefil pouze gólmana Konráda. Poté zkoušel strážce olomoucké svatyně zpoza branky překvapit Košťálek, ale neúspěšně.

Ve 14. minutě se už hosté dostali do vedení, když skóre otevřel premiérovou brankou v extralize kanadský útočník Jones. Vyrovnat mohl v přesilovce Ostřížek, jenže při zakončení zlomil hokejku. Machovského následně nepřekonal ani Jaroměřský.

"V minulém zápase proti Chomutovu jsme měli špatný vstup do utkání, zaspali jsme začátek a pak jsme se z toho celý zápas hrabali. To jsme chtěli změnit. Měli jsme na to speciální přípravu a vyplatilo se," pochvaloval si trenér hostů Jaroslav Nedvěd.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Olomouc - Sparta Praha

Pak gólman Sparty vychytal Holce a 56 sekund před koncem úvodního dějství zvýšil vedení Pražanů Vrána. Kapitán hostujícího celku sice první střelou trefil pouze Konrádův beton, ale napodruhé se z minimálního úhlu nemýlil.

"První gól byl můj, druhý spíš takový smolný. Škoda, že jsme to po prvním gólu neustáli alespoň do konce první třetiny, protože pak už jsme se na ten zápas jen dívali. Sparta už jen bránila, vyhazovala puky a dneska jim to stačilo," litoval po utkání brankář domácích Branislav Konrád.

Na začátku druhé třetiny se do úniku dostal Forman, ale slovenský brankář ve službách domácích byl pozorný. Olomouc zlepšila svou hru a zvýšila tlak. Za zády Machovského však neskončila střela Jergla, Švrčka ani Škůrka. Do úniku se dostal i Nahodil, nicméně trefil pouze beton hostujícího gólmana. Machovský si poté poradil i s dorážkou Skladaného.

Hanáci soupeře v prostřední části výrazně přestříleli, ale brankář Pražanů zlikvidoval všech 16 pokusů. Hosté se většinou jen bránili, ve 36. minutě Buchtele ovšem trefil tyč.

Obraz hry se nezměnil ani ve třetí třetině. Olomouc byla aktivnější, jenže snížit nedokázala ani v přesilovkách. Pozorný Machovský vedl Spartu k první letošní výhře. Nepřekonal ho ani tři minuty před koncem z brejku Burian. Gól pak domácí nedali ani v power-play, povýšené navíc vyloučením Klimka. Naopak  v čase 59:56 vstřelil Piskáček gól do prázdné branky.

"Možná jsme po první třetině trochu zbytečně přenechali aktivitu domácím, ale pořád jsme byli vzadu nahuštění a nějaké výraznější šance jsme soupeři nenabízeli. To byl náš plán do zápasu, podařilo se ho splnit, vezeme tři body," řekl Nedvěd.

HC Olomouc - HC Sparta Praha 0:3 (0:2, 0:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 15. B. Jones (Piskáček), 20. P. Vrána (Kudrna, Tomáš Dvořák), 60. Piskáček. Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Lederer. Vyloučení: 0:5. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 4517.

Olomouc: Konrád - Škůrek, Jaroměřský, Švrček, Staněk, J. Galvas, Ondrušek - Jergl, J. Knotek, Ostřížek - Holec, Strapáč, Burian - Tomeček, Nahodil, Kolouch - Mráz, Skladaný, Laš. Trenéři: Tomajko a Moták.

Sparta Praha: Machovský - Delisle, Piskáček, Kalina, Blain, Košťálek, Tomáš Dvořák, T. Pavelka - Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Forman, Klimek, Smejkal - Rousek, Pech, Kumstát - Beran, Sill, B. Jones. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Jan Tomajko (Olomouc): "Do utkání jsme nevstoupili dobře, první třetinu jsme nehráli dobře. Sparta nás předčila v osobních soubojích. Zejména v útočném pásmu jsme jich moc nevyhráli, takže jsme nebyli na puku. Potom jsme se do toho dvě třetiny těžko dostávali. Snaha tam byla, ale Sparta hrála výborně v obranném pásmu, blokovali střely a hráli obětavě. Také jsme hráli katastrofálně přesilovky. Proto si myslím, že jsme nedali gól a s nulou se nevyhrává."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "V minulém zápase proti Chomutovu jsme měli špatný vstup do utkání, zaspali jsme začátek a pak jsme se z toho celý zápas hrabali. To jsme chtěli změnit. Měli jsme na to speciální přípravu, chtěli jsme udělat něco navíc, abychom zápas začali zvládat od prvních minut. Měli jsme například i společnou rozcvičku, abychom se koncentrovali na zápas. A vyplatilo se. Vstup se nám podařil, v první třetině jsme dali dvě branky. Pak jsme možná trochu zbytečně přenechali aktivitu domácím, ale pořád jsme byli vzadu nahuštění a nějaké výraznější šance jsme soupeři nenabízeli. To byl náš plán do zápasu, podařilo se ho splnit, vezeme tři body."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články