Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Nejlepší gólman extraligy Francouz hlásil třetí vychytanou nulu v měsíci

Chomutov - Vydařené období momentálně prožívá brankář Litvínova Pavel Francouz. Účastník letošního mistrovství světa si v Chomutově připsal již třetí čisté konto v prosinci a pomohl Vervě k výhře 4:0 nad aktuálně nejslabším týmem extraligy. I díky němu je tak Litvínov po nevydařeném vstupu do sezony desátý a na Piráty má náskok 22 bodů. Při předcházejícím vzájemném zápase na tom přitom oba týmy byly shodně.

Vlevo chomutovský Mark Bomersback a brankář Litvínova Pavel Francouz
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

"Jeli jsme sem s tím, že k tomu musíme přistoupit, jako kdybychom hráli s prvním týmem tabulky. Chomutov ukázal, že se proti nám umí hecnout. Byl to vyrovnaný hokej, jen my jsme měli větší štěstí v koncovce," řekl Francouz, který za klíčový moment duel označil začátek druhé třetiny. Domácí Ondřej Kaše trefil tyč a z protiútoku Jakub Černý zvýšil na 3:0, když se jeho přihrávka odrazila od brusle Jana Nováka do branky. "Tam se lámal chleba a hodně je to srazilo," odtušil Francouz.

Vervě se vydařil i samotný vstup, do vedení se dostala již po 38 sekundách zápasu a v osmé minutě vedla 2:0. Navíc ještě Juraj Majdan neproměnil trestné střílení. "To bylo super, přesně to jsme tady chtěli zažít. Chomutov je dole a psychicky mu nepomůže, když dostane rychlé góly. Pak jsme zbytečně polevili, oni nás párkrát zavřeli, ale o přestávce jsme si řekli, že to tak nejde. Pak už to bylo o něčem jiném," řekl Francouz.

Třiadvacetiletý gólman si v utkání připsal 31 úspěšných zákroků, řada z nich byla těžká. "Je pravda, že jich bylo hodně dobrých. Zároveň ale musím přiznat, že jsem měl hodně štěstí. Byly tam situace, které by hráči, co jsou v pohodě, 'vyvěsily'. A nebylo by o čem mluvit. Na nich bylo však vidět, že nejsou v pohodě," přiznal Francouz, který stejnou situaci zažil na začátku sezony. "Taky jsme si tím prošli. V osmi zápasech jsme nedali více než jeden gól. Víme, jaké to je," podotkl.

Odchovanec plzeňského hokeje chytá v extralize druhou sezonu, již v prosinci počtem nul překonal předešlý ročník. "Říká se, že v Litvínově se hraje ofenzivní hokej se špatnou obranou, ale my se tomu teď vymykáme. Hrajeme dobře dozadu, snažíme se hrát na nula obdržených gólů a občas se nám to povede, za což jsem rád," pochvaloval si Francouz.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Chomutov - Litvínov

Jeho individuální úspěchy souvisí s celkově zlepšenou hrou Litvínova. "Už to není ten utrápený hokej, který jsme předváděli na začátku sezony. Kluci si věří a myslím si, že na naší hře je to vidět. Nuly jsou ale spíše shoda náhod. Že máme tři v prosinci je ale úžasné. Kdyby mi někdo před sezonou řekl, že budu mít pět nul do Vánoc, tak bych mu asi nevěřil," přiznal talentovaný gólman.

Francouz navíc momentálně kraluje extraligovým brankářům s úspěšností zákroků 93,77 procenta. "Přiznám se, že statistiky moc nesleduju. Podívám se na ně vždy až po sezoně. Zbytečně by to člověka v brance svazovalo. Říkal bych si, že teď jsem měl málo zásahů, dostal dva góly... A půjde to dolů. Ignoruju to," uzavřel Francouz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články