Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejdřív rozpaky a nervy, pak euforie. Bránící Jágr nastartoval Kladno, které má extraligu na dosah

Už jen kousek chybí k tomu, aby slavný pokřik Poldi Kladno opět zněl extraligou v základní části. Rytíři udělali důležitý krok k návratu mezi elitu výhrou 4:2 nad Českými Budějovicemi, která se ale nerodila lehce. Ošemetný a hlavně nervózní zápas devátého kola ale Středočeši zvládli a tři kola před koncem baráže mají velice nadějný osmibodový náskok před Chomutovem. V hlavní roli vítězů byl znovu Jaromír Jágr, který týmu pomohl gólem a asistencí a blýskl se také dobře ubráněnou situací při vlastní přesilovce.

Jaromír Jágr se raduje z gólu do sítě Českých Budějovic
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Diváci na zimním stadionu v Kladně viděli zvláštní duel. Hosté z Českých Budějovic, kteří už ztratili šanci na postup, přijeli na první pohled bez motivace. Jenže Jihočeši nehodlali Rytířům přenechat body jen tak a podle toho také téměř celá první polovina zápasu vypadala. Domácí se trápili v kombinaci, útočným nápadům chyběla myšlenka i finální přihrávka a nebezpečných gólových situací bylo jako šafránu.

"Musím říct, že jsem nečekal, že budou hrát tak dobře. Překvapili nás v první třetině, byli o hodně lepší, aktivnější, bruslili. My jsme vůbec nevěděli, kde máme být. Klobouk dolů před nimi a trenérem Vencou Prospalem, že je namotivoval. My jsme jeli nadoraz, ale vůbec nám to nešlo," přiznal po psychicky těžkém souboji Jágr.

Změnu odstartovala až první gólová akce, která ukončila hru na vyčkávanou, kdo udeří jako první. A do pozice klíčového hráče Kladna se postavil opět Jágr. Právě on překazil budějovickým hráčům, aby se prosadili v oslabení. Hrající legenda nevídaně šlápla směrem dozadu a poctivě si odbránila brejk hostů. Z okamžitého protiútoku pak domácí otevřeli skóre po trefě Antonína Melky.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 9. kola baráže Kladno - České Budějovice

"Do té doby jsme nehráli nic moc a najednou jedou dva na jednoho v naší přesilovce. Já jsem byl první vzadu, a i když mi to moc nebruslí, tak jsem se snažil co nejrychleji se vrátit. To by byla docela katastrofa, kdybychom prohrávali, kor v té situaci, ve které jsme byli. Moc se nám nedařilo a ještě prohrávat 0:1, byl by to ohromný tlak," svěřil se Jágr.

Na Jágrův večer to nevypadalo. Legenda ale potvrdila, že se jí aktuálně daří

Znovu to ale od začátku utkání vypadalo s Jágrem po zdravotní stránce všelijak. Od startu praktikoval na jeho poměry krátká střídání, zbylí spoluhráči z formace Tomáš Plekanec a Ladislav Zikmund často zůstávali na ledě ještě dlouho po něm. Od prvních minut si také od maséra na střídačce ordinoval průběžnou masáž stehenních svalů, jindy si zas během přerušení zkoušel tvrdost hokejky v malých obloučcích.

"Dneska jsem se moc dobře necítil. Já jsem to už říkal Plekymu (Plekancovi) před zápasem. Pleky říkal: 'Neboj se, mám to (že se cítí dobře).' Takže jsem byl v klidu. Jenom jsem čekal na svojí příležitost," uvedl pobaveně Jágr ke svému rozpoložení.

Jako kdyby se Jágr jen zahříval, pravda je ale taková, že se 47letý útočník dostal s přibývajícími zápasy do téměř ideální formy. Od čtvrtého zápasu prolínací soutěže, kdy si Jágr shodou okolností také proti Motoru připsal první gól a zároveň první bod v baráži, bodoval pokaždé kromě šestého kola proti Pardubicím.

Tentokrát načal bodový účet při klíčové pasáži na konci druhé třetiny, když nejprve stál u zrodu gólové akce, na jejímž konci byl chytře tečující Zikmund a o 71 sekund poté skórovala nejslavnější osmašedesátka sama.

"Tak to rozhodlo. Do té doby hrály Budějovice výborně, nám se podařilo dát vlastně zničehonic dva góly. Takové štěstí potřebuješ. V minulém zápase šlo štěstí trochu proti nám. Dneska jsme měli štěstí a ty dvě minuty nám pomohly," řekl Jágr.

Kladno se dotýká extraligy. Nic není hotové, varoval Jágr

Pro Jágra se jednalo o třetí utkání v řadě, v němž se prosadil nejen střelecky, ale zároveň si připsal dva body do produktivity. S celkovým ziskem devíti bodů (6+3) si tak drží průměr jednoho bodu na zápas, a je tak na děleném třetím místě ze všech hráčů baráže. V kolonce branek je lepší jen Marek Hovorka z Pardubic se sedmi trefami.

Kladno přečkalo závěrečný tlak Českých Budějovic, které se díky dvěma zásahům Zdeňka Doležala dostaly na kontakt, a i díky zaváhání Chomutova proti Pardubicím v divoké přestřelce (5:7) Rytíři odskočili Pirátům v tabulce a jsou jednou nohou v extralize.

"Ještě nic není hotové. Musíme jet do Budějovic. Oni nám ukázali, že nic nám nedají zadarmo, že se o to musíme poprat. Když se nám to nepodaří, tak tady (v Kladně) budeme mít rozhodující zápas proti Chomutovu," dodal Jágr.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články