Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Na úvod nové sezony duel ambiciózních týmů v jubilejním Buly. Extraligu rozehrají Sparta s Plzní

Fanoušci domácího hokeje se dočkali. Nová extraligová sezona začíná, navíc pěkně zostra a navrch v jubilejním 1500. vydání pořadu Buly. Předehrávaný duel mezi Spartou a Plzní symbolicky naváže na vůbec první přímý přenos ligového zápasu z dílny Československé televize, který se uskutečnil ve stejném složení týmů 6. února 1957. Přímý přenos úvodního utkání ročníku 2019/2020 Sparta – Plzeň sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 17:30.

Brankář Sparty Machovský čelí dotírajícímu útočníkovi Plzně Němcovi
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Zimní stadion na pražské Štvanici už několik let nestojí, tuzemský ligový hokej v České televizi však přetrvává. Právě na ledě legendárního stánku se odehrál historicky první přímý přenos tehdejší Československé televize z domácí soutěže, v němž se střetla Sparta s Plzní pod tehdejšími názvy Spartak Praha Sokolovo a Spartak Plzeň.

Tehdejší tisk o této televizní události přitom vůbec neinformoval. Ačkoli vydání Rudého práva z 6. února 1957 vyzývalo diváky ke sledování prestižního večerního duelu od 19:30 v krátké pozvánce, další informace k této technické novince už chybí.

Ani Československý sport, hlavní sportovní periodikum doby, nenabídl jedinou zmínku. V pátečním vydání 8. února jen poskytl reportáž ze zápasu s vtipným titulkem "Plzeň má říz i na ledě" po vítězství Západočechů 2:1.

Nešlo však o první hokejový přímý přenos, ten proběhl už o dva roky dříve 11. února, když se výběr Prahy utkal se švédským klubem IF Leksand. Jednalo se o historicky první přímý televizní přenos sportovního utkání na českém území vůbec.

"Vyhrála Praha, ale to tehdy nebylo tak důležité. Vyhrál především televizní sport, protože to byla revoluce," uvedl šéfkomentátor ČT sport Robert Záruba.

Nové extraligové sezoně se věnoval Hokej fokus podcast:

Snímání prvního přenosu se výrazně lišilo od současné praxe. "Tehdy byly tři kamery. Česká televize se podílela na vybudování tří balkonků na staré Štvanici. Každý balkonek byl nad jednou třetinou hokejového kluziště. Tehdy měla kamera za úkol snímat svoji třetinu, což se neukázalo jako ideální. Hned po prvním přenosu došlo k výrazným úpravám v postavení kamer, kdy se detailová a hlavní kamera rozdělily a postavily vedle sebe, daly se jim trochu jiné úkoly," popsal Záruba.

Od 12. září 1992 běží na Československé a poté České televizi pravidelný hokejový pořad Buly, který nyní slaví 1500. vydání, jehož ozdobou bude úvodní duel nového extraligového ročníku právě mezi Spartou a Plzní.

Původně byl pořad hokejovým magazínem s přibližně padesátiminutovou stopáží, který nabízel reportáže a nejrůznější zajímavosti. Od poloviny 90. let přibylo televizní utkání, od nového tisíciletí se ve studiu střídají stálí experti, kteří k hodnocení zápasů a rozborům herních situací využívají elektronickou tužku.

Skutečnou novodobou revolucí byl pro Buly rok 2009, kdy se přímý přenos konkrétního utkání rozšířil o aktuální reportáže z dalších stadionů daného hracího dne.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články