Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Mizerná série Sparty skončila, doplatila na to Kometa Brno

Osm porážek a dost. Hokejová Sparty konečně dostála své pověsti jednoho z favoritů extraligy. Po osmi prážkách, v nichž v posledních čtyřech utkáních skončila úplně bez bodu, konečně zabrala. V Brně sice proti Kometě ztratila vedení 2:0, ale potom už další gól domácím dát nedovolila a sama si třemi zásahy zajistila výhru. Největší podíl na tom měl Thorell, který dal jeden gól a přidal tři asistence. 

Sparta - Brno
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Jsem rád, že jsme konečně tu šňůru protrhli. Je to o to sladší pro nás, že to bylo v takto velkém zápase proti Brnu. A také hlavně před reprezentační pauzou, že do ní půjdeme s čistou hlavou, bude lepší nálada a bude se lépe trénovat," řekl kapitán Sparty Michal Řepík.

Kometa hned v úvodu zasypala navrátilce do sestavy Sparty Saláka několika střelami, ten ale jasné šance Muellera a poté i Holíka vychytal. Karta se obrátila na druhé straně, když byl v 5. minutě vyloučen Mallet. Jeho hákování záhy potrestal novic v hostující sestavě Matuškin, jehož rána zapadla do brněnské branky.

"Max hrál výborně, je vidět, že je to ofenzivní bek, a strašně nám pomohl v přesilovkách. Má dobrou střelu a umí to dobře rozhodit," pochválil Řepík švédského obránce Maxima Matuškina a okomentoval i Hořavův návrat. "Trenér (Hořava) s námi byl minulou sezonu, není pro nás nový a jsme rádi, že se do klubu vrátil. Zase tolik času neměl na to, aby nějak extra měnil taktiku, ale myslím, že to přijde v pauze. Potřebujeme zlepšit nějaké věci," doplnil Řepík.

V 7. minutě bylo z pohledu domácích hokejistů ještě hůř. Thorell našel před brankovištěm Chlapíka, který vyšťoural kotouč pod Klimešovými betony a procedil ho do sítě. Nejprve se šli na inkriminovanou situaci podívat rozhodčí, kteří gól uznali. Následovala intervence brněnské střídačky, ale ani ta nevyšla.

Videogalerie
  • mp4 788371 » Sestřih a ohlasy utkání Brno - Sparta
  • mp4 788346 » Hořava: Jsem rád, že jsem zpátky
  • mp4 788349 » Gól v utkání Brno - Sparta: Matushkin – 0:1 (5. min.)
  • mp4 788351 » Gól v utkání Brno - Sparta: Chlapík – 0:2 (7. min.)
  • mp4 788353 » Gól v utkání Brno - Sparta: Krištof – 1:2 (17. min.)
  • mp4 788359 » Gól v utkání Brno - Sparta: Zaťovič – 2:2 (33. min.)
  • mp4 788360 » Gól v utkání Brno - Sparta: Hašek – 2:3 (34. min.)
  • mp4 788362 » Gól v utkání Brno - Sparta: Horák – 2:4 (47. min.)
  • mp4 788364 » Gól v utkání Brno - Sparta: Thorell – 2:5 (60. min.)

Navíc šli domácí do čtyř. Těžké chvíle Brňané přežili a v závěru třetiny se dostali do hry. V 17. minutě vypálil Mueller, Salák puk vyrazil a pohotový Krištof poslal puk do odkryté branky. Třetina plná vzruchu, osobních soubojů a důrazné hry tak skončila lépe pro Spartu.

Do druhé části vstoupila Kometa hodně aktivně, sedm minut nepustila soupeře z obranné třetiny. Největší šanci měl Holík, který jel od modré čáry sám na Salákovu bránu, ale zkušený gólman jeho únik dokázal vychytat. Poté se svěřencům Jiřího Kalouse naskytla přesilovka, v ní byli nejblíže brance Ďaloga s Krištofem, to už ale hosté odolali. Na akci Zaťoviče už ale byli krátcí. Kapitán Komety obalamutil Jeřábka, obhodil si ho rychlou kličkou a střelou do šibenice nedal Salákovi šanci.

Sparta do té doby neměla prakticky nic, ale vyrovnávací branka s ní nezatřásla a trpělivě čekala na příležitost. Ta přišla za minutu a dvě vteřiny, kdy Moravčíkovu střelu od modré čáry šikovně tečoval Hašek, pro kterého to byla premiérová trefa v nejvyšší soutěži. Do konce třetiny se už výsledek nepohnul, byť byl blízko vyrovnání Horký, ale Salák zasáhl betonem.

Poslední dějství začalo opatrně, na šanci se čekalo do její páté minuty a stálo to za to. Horký se z vlastního pásma dostal do útočného pásma a střelou z mezikruží orazítkoval tyč Salákovy svatyně.

Jak se později ukázalo, byl to důležitý moment zápasu, neboť Sparta dostala možnost početní výhody, vteřinu po jejím skončení se po střele Matuškina nejlépe zorientoval v brankovišti Horák a Sparta odskočila na rozdíl dvou branek. Pražané byli po osmi prohrách v řadě rázem při chuti a mnoho toho Kometě ve zbytku zápasu nedovolili. Dobře bránili, a navíc v poslední minutě poslal Thorell puk do prázdné brány při brněnské power-play.

Brněnský kouč Jiří Kalous přiznal, že ho mrzelo, když jeho tým nedokázal využít tlak ve druhé třetině. "Zápas se zlomil v náš neprospěch ve druhé třetině, kdy jsme tlačili a měli jsme hodně šancí. Byť jsme dotáhli na 2:2, tak hned jsme dostali takovou haluz - nešťastný gól. To jsou momenty, které tým sráží. Ve třetí třetině, byť tam snaha byla, tak to byla spíš křeč z naší strany. Nebyli jsme schopní zápas otočit a utkání jsme prohráli."

Sparťanský trenér Josef Jandač si po utkání oddechl. "Pro nás je tato výhra velmi cenná. Povedlo se nám to urvat, pomohl nám návrat Saši Saláka, který byl riskantní. Nastoupil v podstatě bez tréninku. Podržel nás hlavně ve druhé třetině. Dali jsme góly v přesilovce, to jsme potřebovali. Pořád jsme ve stavu, kdy musíme pracovat, konsolidovat sestavu a dát dohromady marody. Určitě se nám bude dýchat trochu lépe, než kdybychom šli do pauzy s další prohrou. Ještě bych se chtěl omluvit domácím trenérům, že jsme si po zápase nepodali ruce. Ne že bychom nechtěli, byli jsme v euforii jako kdybychom vyhráli mistrovství světa. Tímto se omlouváme."

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:5 (1:2, 1:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 17. Krištof (Mueller), 33. Zaťovič (Mueller) - 5. Matuškin (E. Thorell, R. Horák), 7. Chlapík, 34. P. Hašek (Moravčík, D. Vitouch), 47. R. Horák (Matuškin, E. Thorell), 60. E. Thorell. Rozhodčí: Kika, Obadal – Lederer, Rožánek. Vyloučení: 5:5. Využití: 0:1. Diváci: 7187.

Brno: Klimeš - Holland, Ďaloga, Roth, Kučeřík, D. Mikyska, Gulaši, Bartejs - Mueller, Krištof, Kollár - L. Horký, P. Holík, Zaťovič - R. Pavlík, Ostřížek, M. Haščák - Vincour, Rákos, Mallet. Trenér: Kalous.

Sparta: Salák - Moravčík, Matuškin, Polášek, T. Pavelka, R. Jeřábek, Tomáš Dvořák - Řepík, R. Horák, Konečný - Prymula, Chlapík, E. Thorell - M. Forman, D. Kaše, T. Jandus - Šmerha, D. Vitouch, Z. Doležal - P. Hašek. Trenéři: Hořava a Jandač.

Hlavní zprávy