Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Mistr z Liberce vyzve Litvínov, předposlední Pardubice se pokusí ukončit krizi

Praha – Dvanácté kolo extraligy nabídne souboj dvou posledních šampionů Liberce s Litvínovem. Vedoucí Kometa Brno se představí na ledě čtvrtého Chomutova, druhý Třinec nastoupí proti třetí Mladé Boleslavi. V televizním duelu se předposlední Pardubice pokusí dosáhnout na své druhé vítězství v sezoně. Východočechům se postaví Plzeň, která okupuje dvanácté místo tabulky a má o dva body více než Pardubičtí. Duel Pardubice–Plzeň můžete sledovat od 17:00 na ČT sport nebo na našem webu.

Litvínov po ne zcela povedeném vstupu do sezony vyhrál šest z minulých sedmi zápasů, čtyři poslední pak s plným bodovým ziskem. "Chceme se prezentovat hrou, která nám v minulých zápasech přinesla body, tedy aktivní a doplněnou o zabezpečenou obranu. Liberec má kvalitní tým, dobře organizovaný, s velmi dobrou ofenzivní činností. Odešli z ní její lídři, ale základ zůstal," řekl asistent trenéra Darek Stránský.

Nedělním duelem proti Spartě (5:1) načala Verva pětizápasový blok domácích utkání, v neděli hostí Pardubice. "Pro nás a hlavy hráčů je teď myslím dobře, že hrajeme nejdřív s Libercem, který je mistrem, než kdyby to byly po výhře nad Spartou Pardubice," dodal Stránský.

Mimo hru zůstává Frolo, chybí i nemocný Martynek, po zranění začíná s tréninkem Pavlík. Liberec odjel v neděli s vysokou porážkou 1:5 z Brna, v úterý si však zlepšil náladu – přes prohru 0:2 na ledě Färjestadu postoupil do osmifinále Ligy mistrů.

Souboj nad dnem tabulky: Pardubice chtějí utnout sérii porážek

Do Pardubic přijede o body v souboji celků těsně nad dnem tabulky usilovat Plzeň. "Vždy hrála důrazný hokej, jenž Pardubicím až tak neseděl, ale doba se vyvíjí a až takové to třeba nebude. Věřím, že se probudíme v útoku. Chytat bude Štěpánek," prozradil hlavní kouč Pavel Rohlík.

"Musíme bojovat a jít do brány. Musíme se tlačit do brankoviště a dbát na důraznou hru. Musíme být zodpovědní v taktice, každý si na ledě splnit své úkoly a snažit se vyhrávat," uvedl útočník Tomáš Svoboda. "A musíme získat zpět své sebevědomí," doplnil uzdravený forvard Ryan Hollweg.

Piráti vyzvou lídra tabulky z Brna

Chomutov půjde do bitvy dvou nejofenzivnějších týmů s bilancí čtyř porážek z posledních pěti zápasů. "Čeká nás lídr a jeden z největších favoritů na titul. Kometa se v létě posílila o rozdílové hráče, kteří jí od začátku sezony získávají důležité body. Nálada v týmu je ale odhodlaná, je pro nás výzva, že se postavíme takovému mužstvu. Nemáme co ztratit a věřím, že Kometu co nejvíc potrápíme," uvedl asistent trenéra Jan Šťastný. Brno stihlo nastřílet už 48 gólů, Piráti spolu s Třincem shodně 38.

"Soupeř si po přechodu útočné modré dokáže vytvořit šance a dost jich proměnit, což se nám až tak úplně nedaří, protože se na góly nadřeme trochu víc. Ale určitě budeme připravení," ujistil Šťastný. Brno je po 11 zápasech stále neporažené v základní hrací době a lační po další výhře. "Pokud budeme pokračovat ve hře z posledních zápasů, tak můžeme pomýšlet na úspěch. Což znamená kromě útočné aktivity spoléhat na kvalitní defenzivu a dobrý výkon brankáře," řekl asistent trenéra Petr Haken.

V sestavě Brna bude chybět útočník Hynek Zohorna, jenž zamířil na měsíční hostování do Pardubic. Hlavní sílu Pirátů vidí Haken v dobré obraně. "Nedostávají moc gólů, útočná síla Chomutova ale není taková jako loni," dodal Haken.

Boleslav se pokusí stáhnout náskok Ocelářů

Třinec drží vysokou formu a spolu s Brnem za 11 kol ještě neprohrál v normálním čase. Proto má před pátečním soubojem s třetí Mladou Boleslaví už šestibodový náskok. "Boleslavi sice nesedlo utkání na Spartě, ale to byla výjimka. Jinak ten tým je dlouhodobě velice kvalitní a hraje dobrý hokej. A umí zahrát i na Třinec," upozornil třinecký trenér Břetislav Kopřiva.

Oceláři v minulé sezoně se Středočechy v řádném čase vyhráli jediný zápas. Mladá Boleslav vyhrála pět z posledních šesti zápasů. Pokaždé se ziskem tří bodů, jedinou porážkou byl debakl 0:9 na ledě Sparty.

"Jsme vděční, že jsme tam, kde jsme. Osobně cítím, že některé zápasy jsme vyhráli se štěstím. Chce to čas. Přišla spousta nových kluků, teď nám vypadli další dva zranění a je těžké skládat ten tým. Jsme rádi za každý bod. Uvidíme, jak to půjde dále," prohlásil útočník Martin Látal.

Vítkovice stále tápou, reputaci si mohou zlepšit v duelu s Olomoucí

Olomouc pokračuje i v nové sezoně v těsných výsledcích: ani jeden z jejich pěti domácích zápasů neskončil vyšším než jednogólovým rozdílem. S trápícími se Vítkovicemi se pokusí přerušit sérii šesti zápasů, ve kterých nedokázala naplno bodovat. V Lize mistrů Vítkovice excelovaly, v extralize ale tápou.

Zatímco Nitře ve dvou utkáních nasypaly dvanáct gólů, doma jsou s Pardubicemi se 17 trefami daleko nejslabší ofenzivou soutěže. Kouče Jakuba Petra navíc před derby s Olomoucí a Třincem trápí zdraví týmu; mimo hru jsou Baranka, Sloboda, Kucsera a Kurovský.

"Jeden moravský duel v pekelném prostředí a jedno velké derby. Já budu jen rád, když se budeme moci věnovat strategii na utkání a nebudu muset chodit po kabině jako primář Sova nebo doktor Štrosmajer na vizitě a každý den v deset řešit, jak pokračuje léčení a jak to vypadá," přál si Petr.

"Mistři remíz" z Hradce Králové svedou bitvu se Zlínem

Hokejisté Zlína si připsali v posledních dvou zápasech po vítězstvích nad Olomoucí a v Pardubicích plný bodový zisk. "V obou utkáních jsme ale úspěchy vydřeli trpělivou hrou, která byla proložena kvalitní defenzivou a brankářem Kašíkem. Hradec v posledních čtyřech zápasech bodoval vždy v prodloužení. I když se mu více daří na domácím ledě, tak nás čeká nesmírně silný soupeř," uvedl trenér Zlína Rostislav Vlach.

Remízový král soutěže Hradec Králové dovedl čtyři poslední zápasy vždy minimálně do prodloužení. Poté, co si v Plzni připsal Mountfield třetí porážku za sebou, následující tři vystoupení zakončil vítězně. Novou tváří v týmu je zkušený útočník Dragoun z prvoligové Slavie.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články