Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mistr v úvodu sezony zaváhal. Oceláři narazili na Motor, Hrachovina má nulu

Obhájce extraligového titulu hned na úvod nového ročníku zaváhal, navíc na domácím ledě. Třinec nestačil v prvním kole na České Budějovice, kterým podlehl 0:2. Za hosty se prosadili Mikuláš Hovorka a Martin Hanzl v přesilovce už do jedenácté minuty. Skvělý výkon v brance podal Dominik Hrachovina, jednička Jihočechů si připsala 44 zákroků a mohla se radovat z čistého konta.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Třinec – České Budějovice

Neúspěšnou premiéru si tak na lavičce Ocelářů odbyl trenér Zdeněk Moták, který vystřídal před sezonou Václava Varaďu.

"Tady se člověk nenudí nikdy. Je to tu vždycky místy jak na kolotoči, ale zvládli jsme to skvěle. Potvrdili jsme si, že můžeme hrát s kýmkoliv, když budeme bojovat," uvedl Hrachovina. "Vyhrát s nulou, to je asi to poslední, co jsme čekali. Asi jsme hodně lidem zkazili tikety. Ale je potřeba zůstat nohama na zemi. Možná bych byl radši, kdybychom jeden gól dostali, abychom nebyli na kopečku."

Utkání předcházel slavnostní moment, při kterém Oceláři vyvěsili pod strop haly banner Mistři 2021/22. Na ledě ale patřil úvod zápasu třetímu týmu z poslední sezony. Skóre otevřel již po 86 sekundách hry dělovkou obránce Hovorka, k němuž se odrazila zblokovaná střela Tomana od chráničů Jaroměřského.

"Ani ve snu jsem si nepředstavoval, že dám prvním dotekem hned gól v extralize," kroutil hlavou Hovorka, který v utkání debutoval. "Daleko více si ale vážím toho, že jsme vyhráli, protože si myslím, že snad každý tipoval, že tady prohrajeme. My jsme dokázali týmovou hrou a obětavostí překonat jejich hokejovost, to byla naše cesta k úspěchu."

V početní převaze zvýšil po učebnicové souhře na jeden dotek Hanzl. Hosty po úvodní třetině trápila jen jedna věc – po střetu s Draveckým skončil zápas pro Percyho.

Třinec, který hrál bez kapitána Vrány, prohrával o dva góly i v posledních třech zápasech Ligy mistrů, přesto ve dvou vyrovnal. I proti Motoru tlak v prostřední části stupňoval. V největších šancích ale hosty podržel Hrachovina – chytil únik Marcinka, v přečíslení čtyři na dva zastavil Daňa a puk za svá záda nepustil ani při dorážkách Romana a Růžičky.

"Je to velké zklamání," řekl třinecký útočník Daniel Voženílek, který přišel před sezonou právě z Českých Budějovic. "Špatně jsme do zápasu vstoupili a první třetina nebyla dobrá. Nevím, jestli nás poznamenal první gól, ale vím, že začátky nám teď nejdou a je to takový šok, když hned inkasujete. Oklepali jsme se, ve zbylých dvou třetinách jsme měli převahu, ale hokej se hraje na góly a ty jsme nedali. Domi chytal dobře, bylo těžké ho překonat."

Převaha domácích pokračovala i ve třetí třetině, vytvořili si několik závarů, ale obrana Českých Budějovic odolala. Oceláři nezměnili skóre ani v dlouhé hře bez brankáře, k níž se odhodlali už v čase 57:30.

"Věděli jsme, že nás budou chtít zavřít, že budou riskovat a střílet ze všeho, aby jim tam nějaký gól spadl. Snažili jsme se dodržovat systém v obranném pásmu, abychom jim neotvírali šance, a myslím, že nějak moc extra vyložených neměli. Dominik ale chytal neskutečně. Myslím si, že nebýt jeho, tak jsme nevyhráli," řekl Hovorka.

1. kolo hokejové extraligy:

HC Oceláři Třinec - HC Motor České Budějovice 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Hovorka (M. Toman, Strnad), 11. M. Hanzl (Gulaš, Šenkeřík). Rozhodčí: Kubičík, Šír - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:1. Diváci: 3530.

Třinec: Mazanec - Marinčin, M. Doudera, M. Adámek, Čukste, J. Jeřábek, Jaroměřský - M. Růžička, Roman, Daňo - Nestrašil, Hudáček, Voženílek - Svačina, Marcinko, Chmielewski - Dravecký, Lyszczarczyk, Hrehorčák. Trenér: Moták.

České Budějovice: Hrachovina - Percy (21. Kachyňa), Bindulis, Vráblík, Štencel, Šenkeřík, Hovorka - Gulaš, Pech, F. Přikryl - V. Tomeček, M. Hanzl, Dzierkals - Valský, M. Toman, Strnad - Z. Doležal, Koláček, Karabáček. Trenér: Modrý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články