Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Michálek si poprvé zatrénoval se Spartou, debutovat bude zřejmě v Brně

Zbyněk Michálek, zvučná posila hokejové Sparty, poprvé trénoval s novými spoluhráči. Čtyřiatřicetiletý bek, který se do Evropy vrátil po 17 letech v zámoří a čeká ho premiéra v české extralize, se v novém dresu pravděpodobně představí příští týden. Páteční zápas v Litvínově by měl ještě vynechat.

Zbyněk Michálek na tréninku Sparty
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Michálek se dohodl se Spartou minulý týden a do Prahy přiletěl v úterý. První trénink pojal hodně poctivě. Na ledě vydržel o více než půl hodiny déle než ostatní. "Dostali jsme zabrat. Já to ale potřebuji, musím si zvyknout. Posledních pár týdnů jsem trénoval sám nebo s kým to šlo, takže potřebuji pár tréninků s týmem ke zlepšení kondice," řekl Michálek.

I když zcela nevyloučil, že by nastoupil už v Litvínově, hrát bude nejspíš až v pátek 3. listopadu v Brně. V neděli totiž celek z hlavního města utkání nehraje. "Uvidíme, ještě si o tom promluvíme s trenérem. Za týden by nicméně neměl být problém," pokračoval rodák z Jindřichova Hradce, který se průběžně udržoval v kondici.

"Počítal jsem s tím, že existuje možnost, že budu někde hrát, takže jsem individuálně trénoval. Jednou týdně jsem chodil hrát s bývalými hokejisty v Arizoně a posledních deset dní jsem trénoval s juniorským týmem, v němž má Shane Doan syna," popsal Michálek.

Angažmá Zbyňka Michálka ve Spartě se věnoval také Hokej fokus podcast:

Soutěžní zápas nehrál více než půl roku. "I proto budu potřebovat trochu času, abych si na vše zvykl. Navíc tady na velkém ledě. Už jsem ovšem hrál na mistrovství nebo olympiádě, takže věřím, že v tomto ohledu nebude žádný větší problém."

Účastník loňského Světového poháru působil v minulé sezoně většinou na farmě Arizony v AHL a reálně existovala varianta, že v kariéře pokračovat nebude. I proto, že nabídky na zkoušku či dvoucestnou smlouvu a začátek opět v AHL od týmů NHL v létě odmítl. "To už mě nelákalo," uvedl Michálek. Koncem září požádal agenta, aby zjistil, zda o jeho služby nebude mít zájem někdo v Evropě. Do KHL kvůli rodině zamířit nechtěl.

"Hokej mám pořád rád a chyběl mi. Chtěl jsem si ještě zahrát. Další věc je, že mě láká olympiáda, a když přišla nabídka ze Sparty, tak jsem za ni byl rád a neváhal jsem," prohlásil účastník Her ve Vancouveru i v Soči.

"Jaké mám šance? Záleží hlavně na mých výkonech, jak se mi bude dařit. Od toho se bude vše odvíjet. S trenérem jsem se ještě nebavil a ani jsem nehrál žádný zápas. Určitě je to ale pro mě velké lákadlo a cíl. Motivaci mám velkou," doplnil.

Je nám líto, video expirovalo.
Michálek po prvním tréninku se Spartou: Hodně mě láká zahrát si na olympiádě

Michálek odešel z Česka v roce 2000 jako junior. Seniorskou extraligu si zahraje poprvé, neboť domů se nevrátil ani při výlukách NHL. "Bude to něco nového a na rovinu říkám, že nevím, co od toho očekávat. Moc hráčů tady neznám a jsem na to sám zvědavý. Myslím si ale, že se nemám čeho bát. Hokej bude určitě na slušné úrovni, toho se nebojím. Jen musím nabrat trošku kondičku, poznat nové spoluhráče a zažít si systém," prohlásil.

Účastník pěti světových šampionátů přichází do Sparty v době, kde se jí nedaří a v tabulce je osmá. "Bohužel, člověk si nevybere. Naopak je to pro mě motivace klukům pomoct a zkusit jim trošku zvednout sebedůvěru. A pomoct k lepším zítřkům. Sezona je dlouhá a tým je slušný. Může se to obrátit k lepšímu," věří Michálek, jenž v NHL odehrál přes 800 zápasů.

Důležitou roli v jeho angažmá ve Spartě sehrála podpora manželky, která zůstala s třemi dětmi v Arizoně. "Není jednoduché rodinu opustit. Děti jsou ve škole, takže nešlo, aby letěly se mnou. Manželka si vše vzala na sebe, za což jsem jí hrozně vděčný a budu jí to muset dlouho vracet," uzavřel Michálek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články