Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Machovský je zpátky. Trpělivější Sparta vrátila Zlínu porážku na domácím ledě

Hrozivé výkony i výsledky jsou dočasně zapomenuty. Sparťané napravili poslední duely po reprezentační přestávce a ve Zlíně vyhráli pohodlně 4:0. Klíčovou postavou nervózního a vypjatého duelu byl brankář Pražanů Matěj Machovský, který si připsal třetí nulu v sezoně po 34 úspěšných zásazích. Sparta tak oplatila Beranům domácí porážku.

Brankář Sparty Matěj Machovský v utkání proti Zlínu
zdroj: ČTK autor: Glück Dalibor

"Hráli jsme konečně to, co jsme chtěli. Zvládli jsme oslabení, to rozhodlo. Předchozí zápasy jsme s tím měli problém," viděl největší rozdíl mezi porážkami a touto výhrou Machovský.

Do sestavy Zlína se vrátil Fořt a na marodce zůstávají pouze Herman s Fryšarou. Sparta postrádá Košťálka, Kalinu, Pavelku, Klimka, Smejkala, Říčku, Černocha a Přibyla. Poprvé od příchodu z Vítkovic její dres oblékl obránce Erik de la Rose.

Ještě před začátkem duelu zlínský klub ocenil a vyvěsil dres s číslem 17 někdejšího hráče a v současnosti kustoda Beranů Miloslava Sedláka, který v klubu působí už 45 let. První třetina gól nepřinesla. Dvě dobré šance se naskytly domácím. Nejprve Lakatoš nepotrestal zaváhání Machovského, jenž se následně předvedl při přesilovkové kombinaci Beranů, kterou zakončoval Kubiš.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Zlín – Sparta

V prostředním dějství už začaly padat branky. Nejdříve ve 25. minutě zachoval klidnou hlavu před Sedláčkem Kumstát, který uspěl kličkou do bekhendu. Zlínští sice byli ve druhé třetině opticky lepší, ale nebylo jim to nic platné.

V polovině duelu promarnili přesilovku, načež inkasovali podruhé. Po rychlém přesunu do útoku pálil Beran, jehož rána se sice otřela o domácího gólmana, i přesto ale skončila v síti.

Na začátku závěrečné dvacetiminutovky si oba týmy zkusily hru pět na tři v trvání okolo minuty, ale gólový úspěch nezaznamenaly. Zřejmě poslední možnost udělat něco s nedobře rozehraným duelem měli domácí v 50. minutě, kdy Popelka zachytil rozehrávku soupeře a byl sám před Machovským, který ho ale vychytal.

Pak už si vzala slovo dvojice Forman a Jarůšek, který zvýšil do odkryté branky na 3:0. Necelých osm minut před koncem putoval na trestnou lavici Delisle, Zlín navíc přesilovku vylepšil odvoláním gólmana. Kýžený efekt to ale nepřineslo, Dvořák přes celé hřiště trefil odkrytou prázdnou branku.

Asistenci si připsal gólman Machovský. "Nějak se mi to tam odrazilo od hokejky, bere se to jako nahrávka. Ale určitě to od Zlína nebyl špatný nápad, ten jeden hráč navíc je vždycky poznat," podotkl Machovský.

PSG Berani Zlín - HC Sparta Praha 0:4 (0:0, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 25. Kumstát (Rousek, De la Rose), 33. M. Beran (Pšenička, De la Rose), 52. Jarůšek (Forman), 54. Tomáš Dvořák (Machovský). Rozhodčí: Jeřábek, Hejduk - Bryška, V. Hanzlík. Vyloučení: 4:6. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 5650.

Zlín: J. Sedláček - Ferenc, Freibergs, Nosek, Valenta, Řezníček, Žižka, Gazda - J. Ondráček, Fořt, Kubiš - Okál, Honejsek, Lakatoš - E. Kulda, P. Sedláček, Poletín - Šlahař, Werbik, Popelka. Trenéři: R. Svoboda, M. Hamrlík a Hrazdira.

Sparta: Machovský - Delisle, Piskáček, Blain, T. Voráček, De la Rose, Tomáš Dvořák, M. Jandus - Forman, Sill, Jarůšek - A. Kudrna, P. Vrána, Buchtele - Rousek, Pech, Kumstát - M. Beran, Pšenička, T. Jandus. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Ohlasy trenérů:

Martin Hamrlík (Zlín): "Musíme poděkovat klukům za bojovnost, ale dnes to nestačilo. Potřebovali jsme v jakékoliv fázi dát gól, to se nám nepovedlo. Sparta nás přetlačila, dobře blokovala střely a bylo těžké se dostávat k dorážkám. Podržel ji gólman a nám selhaly přesilovky. Soupeř vyhrál zaslouženě."

Jaroslav Nedvěd (Sparta): "My jsme po třech porážkách měli tréninky zaměřené na věci, které se nám poslední dobou nedařily. Měli jsme pohovory s hráči, kteří dnes ukázali, že to nejsou jen plané řeči. Dokázali jsme, že umíme vyhrávat. Od prvního střídání jsme měli na střídačce klid, měli jsme pocit, že zápas kontrolujeme. Dělali jsme správné věci a věděli jsme, že když je budeme dělat celých šedesát minut, tak to dopadne dobře. Matěj Machovský předvedl skvělý výkon. Stejně tak i hráči, kterým defenziva až tak moc nechutná, se na ni zaměřili. My hráče na střílení gólů máme, ale potřebovali jsme trochu pomoct v té obraně. První start má za sebou Erik de la Rose a jsme spokojeni. Dává rychle puky z hole, nedostáváme se pod takový tlak."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články