Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Loňské finalisty Kometu a Pardubice čeká duel o desítku

Praha - Možná klíčový souboj celé sezony svedou hokejisté Brna a Pardubic v utkání 50. kola extraligy. Devátou Kometu dělí od jedenáctých obhájců titulu čtyři body. Pardubičtí se mohou v případě úspěchu v základní hrací době dotáhnout na desáté Vítkovice, které prohrály předehrávku na ledě Sparty. O zachování naděje na předkolo budou usilovat Karlovy Vary v Liberci. Ve hře bude i první příčka, na níž mohou být Plzeň, Slavia i Zlín. Utkání Kometa - Pardubice sledujte na ČT sport a našem webu od 18:15.

Předzápasová nálada v Brně připomíná loňské finále - již od včerejšího dopoledne bylo utkání beznadějně vyprodáno. Tříbodové vítězství zajistí Kometě dvě kola před koncem dlouhodobé části postup do předkola. Porazit Pardubice v řádné hrací době se však podařilo Brnu v základní části naposledy 21. listopadu 2010 doma (3:2) - poté následovalo devět porážek.

"Každému je jasné, že jde do tuhého. Pokud bychom byli úspěšní, můžeme mít klid. Nečeká nás ale nic jednoduchého," řekl novinářům trenér Zdeněk Venera. Navzdory postavení v tabulce má podle jeho slov soupeř vynikající tým. "Podrobněji jsme se dívali na poslední zápas Pardubic v Liberci. Navzdory prohře hrály velmi dobře, po většinu zápasu byly aktivnější, měly šance," dodal Venera.

Pardubice potřebují zlomit sérii sedmi porážek v soupeřových arénách. "Venku pořád prohrávat nemůžeme. Míváme zápasy dobře rozehrané, hrajeme výborně a výsledkově už se to musí otočit," věří manažer týmu Miloš Říha.

Jeho svěřenci mají s Kometou od loňského finále příznivou bilanci, v sezoně dokonce zatím nenechali Brnu ani bod. "Ale to není důležité. Zítřejší zápas nám rozhoduje o všem a Kometě prakticky taky. Že jsme je poráželi, není důležité, na to všechno musíme zapomenout," zdůraznil Říha.

Vary můžou nakročit do předkola

Liberec již ztratil i teoretické naděje na předkolo, jeho souboj s Karlovými Vary však dostává velký náboj i proto, že ve skupině o udržení mohou skončit oba celky. Západočeši, kteří neuhráli ve vzájemných zápasech v sezoně ani bod, však stále pomýšlejí o něco výše. Na desáté Vítkovice mají šestibodové manko, ale také zápas k dobru.

"Pokud získáme tři body, budeme mít velmi solidní šanci na předkolo dosáhnout," věří kouč Richard Žemlička. "Liberec ale hraje poslední zápasy výborně, předváděl v nich celoplošný nátlakový hokej a ten mu přinášel výsledky. Splnit ten cíl nebude jednoduché," doplnil Žemlička.

Třinec se před play-off trápí a propadá se níže a níže. Z posledních osmi zápasů vyhrál jediný a proti Litvínovu bude hájit páté místo. "Čekají nás poslední tři zápasy, které chceme co nejlépe zvládnout. Litvínov hraje opravdu výborně, ale náš cíl je jasný - získat tři body a udržet ho za námi," řekl kouč Josef Turek, jehož tým se vrací z třízápasové šňůry venku, na které nezískal ani bod. Chybí obránci Galvas a Hrabal.

Litvínov, který zaznamenal v uplynulých pěti kolech čtyři výhry, se ve dvou z posledních tří zápasů dlouhodobé části představí na soupeřových kluzištích. Na Kladno, jež bude jeho zbývajícím protivníkem v domácím prostředí, má k dobru čtyři body. Stejný náskok mají svěřenci kouče Vladimíra Jeřábka na České Budějovice.

Jihočeši uvítali před soubojem se Zlínem po náročném programu tří důležitých utkání, která zvládli vítězně, v týdnu o něco volnější program. "Měli jsme tak možnost se dobře připravit na zbývající tři utkání základní části," pochvaloval si asistent trenéra Radek Bělohlav. "Budeme se snažit najít recept, jak Zlín překonat. V sezoně se nám to už jednou povedlo, budeme se snažit vyhrát i podruhé," uvedl Bělohlav.

Po druhém trestu do konce utkání v posledním vystoupení v Plzni nemůže hrát kvůli automatickému jednozápasovému trestu Podlešák. Velkým oslabením je ztráta gólmana Kováře, který dostal dodatečný pětizápasový trest za to, že kopl bruslí plzeňského útočníka Pletku.

Zlín si chce zajistit domácí výhodu

Zlín potřebuje k jistotě postupu do play-off z výhodnější první čtyřky získat ještě tři body. "Rádi bychom měli tuto jistotu už po zápase v Českých Budějovicích, naším cílem je začínat čtvrtfinále na domácím ledě," řekl kouč Rostislav Vlach. Na marodce zůstávají brankář Horčička, obránce Matějovský a útočník Melenovský.

Kladno se toužilo v pondělní dohrávce 49. kola na Slavii co nejvíce přiblížit šestému Litvínovu, což se ale Rytířům i přes dobrý výkon nepodařilo. Nyní se jim postaví vedoucí Plzeň. "Musíme teď čekat, jestli (Litvínov) třeba někde ztratí. Ještě to určitě nevzdáváme. V předposledním kole hrajeme u nich. Uvidíme, jestli si to tam rozdáme o postup do čtvrtfinále, nebo už bude rozhodnuto," řekl kapitán Pavel Patera.

Plzeň v novém roce prohospodařila velký náskok na první příčce. Nyní čelí dotírající Slavii, která má stejně bodů a lepší bilanci ze vzájemných utkáních, a rovněž Zlínu s pouze dvoubodovým mankem. "Poslední zápasy se ne úplně povedly, i když si myslím, že jsme je neodehráli špatně. Vždy něco málo chybí. V poslední době je to proměňování šancí a na to se zaměřujeme," přiblížil klubovému webu útočník Pavel Kašpařík.

Poslední Chomutov ztrácí pět bodů na Liberec, další čtyři na Karlovy Vary, o motivaci má tak postaráno. Slavia, která porazila Piráty ve všech třech předcházejících utkáních, je na tom ale podobně, neboť má na dosah první příčku. "Pořád tak ale nepřemýšlíme. Čím to bude blíže, tím samozřejmě lépe, ale my se hlavně snažíme hrát stále svoji hru a tu zdokonalovat, abychom se dobře připravili na play-off," uvedl asistent trenéra Ondřej Weissmann.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články