Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Litvínov žije. Chemici sestřelili Plzeň a udrželi šanci na desítku

Hrozba definitivního pádu do play-out vybudila Litvínov. Chemici v předposledním kole základní části přehráli doma Plzeň 5:1 a zůstali ve hře o předkolo. Základ jasné výhře položili Severočeši už v první třetině, kdy během 62 sekund skórovali Lukáš Kašpar s Lukášem Douderou. Kašpar si připsal i dvě asistence, stejně jako Lukáš Válek. Indiáni ztratili třetí z posledních čtyř zápasů a v základní části už neskončí lépe než třetí.

Radost hokejistů Litvínova
zdroj: ČTK autor: Ondřej Hájek

Severočeši mohou stále při výhře v základní době na ledě Vítkovic stále přeskočit Pražany, na něž ztrácí dva body, ale i Berany, s nimiž mají při tříbodovém manku lepší vzájemné zápasy. Sparta přivítá Liberec, Zlín se utká s Brnem.

"Když u tohoto hokeje zůstaneme a budeme v tom pokračovat, tak si myslím, že máme šanci s kýmkoliv," řekl domácí kouč Jiří Šlégr. "Rozhodně jsme pořádně nabuzení. Kluci znova zvedli hlavu a znova zabojovali. Jsou na poslední zápas natěšení a uvidíme, jak to celé dopadne. Já klukům věřím," prohlásil Šlégr.

Domácí kapitán Trávníček si před úvodním buly vychutnal slavnostní ceremoniál, při němž převzal dres se symbolickou tisícovkou za stejný počet odehraných zápasů v extralize.

Pak už začalo naostro. Plzeň se dostala do provozní teploty o něco rychleji díky přesilovce v páté minutě, jenže domácí se ubránili a zanedlouho se se štěstím prosadil po odvážném průniku do útočného pásma mezi dvěma hráči soupeře Kašpar.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov - Plzeň

Litvínov měl vzápětí další šanci, Doudera ji sice nevyužil, jenže dostal druhou možnost a bylo to 2:0. "Ty dvě slepené branky byly hrozně důležité, poté se klukům hrálo lépe a uvolněněji. Bylo každopádně vidět naše ohromné nasazení od začátku utkání. Řekl bych, že jsme chtěli dneska více než Plzeň," řekl jeden z hrdinů zápasu v domácím dresu gólman Jaroslav Janus.

Plzeň sáhla k oddechovému času, ale na dostřel se nedostala, neboť domácím dodalo dvoubrankové vedení pořádnou dávku sebevědomí. Hosté se navíc museli ještě dvakrát bránit v oslabení.

Ve druhém dějství se Škoda mohla vrátit do hry díky několika obrovským příležitostem. Už po minutě vychytal Janus parádním zákrokem Allena.

Na druhé straně velkou šanci na zvýšení náskoku nevyužil Lukeš. Vzápětí se dvakrát po sobě zbytečně provinil Březák, ale Janus chytal nadále skvěle.

V polovině zápasu musel Litvínov na 53 sekund dokonce do tří, ale díky obrovské obětavosti i Janusovi, který vychytal Jonese i Gulaše, přestál těžké chvíle bez úhony.

Pak přišly Hanzlovy chvíle. Při prvním pokusu ještě neuspěl, ale na konci 37. minuty překonal Frodla a po potvrzení gólu videorozhodčím mohl slavit.

Třetí dvacetiminutovku zvládli Litvínovští s velkým přehledem. Jistotu jim dal ve 48. minutě zakončení do odkryté branky Trončinský.

Eberle sice o chvilku později sebral Janusovi čisté konto, za domácí ale ještě stihl kontrovat Strejček. "Za náš výkon jsme si takový výsledek zasloužili. Litvínov byl efektivnější na obou stranách hřiště. A to rozhodlo," uvedl plzeňský obránce Michal Moravčík.

HC Litvínov - HC Plzeň 5:1 (2:0, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 8. L. Kašpar (J. Mikúš, Válek), 9. L. Doudera (Myšák), 37. M. Hanzl (L. Kašpar), 48. Trončinský (Válek), 55. Strejček (J. Petružálek, Trončinský) - 51. Eberle (Gulaš, Pulpán). Rozhodčí: Úlehla, Pešina - Hynek, D. Klouček. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 3879.

Litvínov: Janus - Trončinský, Ščotka, L. Doudera, Strejček, Graborenko, Březák - Myšák, V. Hübl, F. Lukeš - L. Kašpar, J. Mikúš, Válek - J. Petružálek, M. Hanzl, Jícha - Jurčík, Havelka, Trávníček. Trenéři: Šlégr, Skuhrovec a J. Beránek ml.

Plzeň: D. Frodl - Vráblík, Pulpán, Allen, Jones, L. Kaňák, Moravčík - Gulaš, Stach, Pour - Eberle, V. Nedorost, Kodýtek - Indrák, Kracík, Kantner - D. Kindl, Preisinger, Kolda. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Pejchar.

Jiří Šlégr (Litvínov): "Řekli jsme si, že to nebudeme vzdávat, přestože to mohlo působit, že už jsme z kola venku. My jsme si ale řekli, že do posledního zápasu budeme hrát a pak uvidíme, jak to dopadne. Dneska kluci zase předvedli výborný bojovný výkon a byli za to odměněni. Dokonce dali gól tři beci, což se u nás moc nestává, ale já jsem za to moc rád. Jsme zpátky ve hře, doufejme, že to nakonec urveme."

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Nebudu ani tak hodnotit průběh utkání, ale chci spíše doufat, že ten výkon našim hráčům trochu otevřel oči a uvědomí si, že především v závěru sezony se hraje hokej srdcem. A to jsme tam neměli. Proto jsme prohráli. K tomu hokeji patří věci, které bolí. Jako je důraz před oběma brankami, bojovnost, zarputilost, koncentrace na defenzívu, ale ty v našem výkonu nebyly."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články