Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Litvínov: Ve Strakových stopách, ovšem s nejistou obranou

Praha - Do nejvyšší tuzemské hokejové soutěže vstoupil v roce 1959 a od té doby ji již neopustil. Tradiční klub z Litvínova svých pětapadesát nepřetržitých let mezi elitou oslaví na začátku sezony slavnostním zahajovacím utkáním. A sní o tom, že by letošní ročník slavnostně i zakončil titulem, který Litvínovu po celou jeho historii uniká. Podobné úvahy jsou v současné situaci nejspíš sci-fi, účast v play-off by však klub po minulé úspěšné sezoně minout nemusela.

Litvínov patří k téměř neodmyslitelným účastníkům samostatné české extraligy, kromě něj v ní všechny ročníky odehrálo jen pět dalších klubů – Pardubice, Plzeň, Sparta, Vítkovice a Zlín. Přesto nikdy nedosáhl nejen na mistrovský titul, ale kromě dvou ročníků ani na semifinále play-off. Poslední účast si odbyl před dlouhými třinácti lety, v loňské sezoně k ní přitom byl mimořádně blízko. Po sedmizápasové bitvě však Litvínov ve čtvrtfinále vyřadila mistrovská Plzeň.

"Extraliga je tak vyrovnaná, že záleží na malých detailech," říká stejně jako před minulým ročníkem generální manažer klubu Robert Kysela. "Všichni se chtějí dostat do play-off. My chceme také předvádět dobrý hokej jako loni, kdy nám postup unikl o kousek. Stačilo málo a mohli jsme být v semifinále my. Uděláme vše pro to, aby se to letos povedlo," dodává.

Litvínov by bezpochyby rád navázal na loňský úspěch, kdy jak v základní části, tak po skončení celého ročníku obsadil šesté místo. Osa týmu byla podle Kysely udržena, tým posílili z první ligy Petr Chaloupka a Filip Pavlík, ze zámoří se do Čech vrací nadějný obránce a vítkovický odchovanec Tomáš Pavelka. Tým však poznamenala ztráta nejproduktivnějšího obránce Karla Kubáta, který odchází do Sparty, další bek Ján Brejčák si zase vyzkouší angažmá v KHL ve Slovanu Bratislava.

Výraznou posilou, a to minimálně v kabině, nicméně bude Jiří Šlégr. Olympijský vítěz z Nagana ukončil působení v politice, aby se, podle svých slov, vrátil do "čistého prostředí sportu". Jaký bude herní přínos dvaačtyřicetiletého obránce, který prakticky po třech letech obnovuje kariéru, je zatím nejisté, avšak Kysela o jeho současných schopnostech nepochybuje. "Považuju za klíčové, že kluci pokračují. Jsou vzorem pro mladší a obrovským přínosem týmu," říká.

Kromě Šlégra v kariéře pokračuje i nestárnoucí Martin Ručinský, oba přitom spojuje touha následovat příklad dlouholetého spoluhráče z národního týmu Martina Straky. "Už jsem několikrát řekl, že vždycky byl můj sen vyhrát s Litvínovem titul. Viděl jsem Martina Straku v Plzni, jak za tím léta jde a nakonec se mu to povedlo. Samozřejmě věříme s Martinem, že se nám to povede taky," sní Šlégr.

Právě mladé hráče Litvínov kvůli novým extraligovým regulím bude muset zapracovávat do týmu v mnohem větší míře, než tomu bylo doposud. To by se mohlo dotknout zvláště obrany. "Kvůli nařízení svazu o juniorech napíšeme asi jenom osmnáct hráčů na soupisku. Zatím nemáme nikoho, kdo je ročník 1994 a mohl by hrát v extralize," přemítá Kysela. Přes nejistotu v defenzivě se tým bude nadále moci spolehnout na mimořádně produktivní duo Hübl – Lukeš, které mezi sebou v loňské základní části nastřádalo 112 bodů. Litvínovští navíc budou mít i letos za zády gólmana Pavla Francouze.

Litvínov na papíře nejspíš nečeká hladký postup do play-off, natož bitva o titul. Avšak přestože tým jistě má své problémy, ty se dají očekávat téměř u každého klubu v extralize. A pokud elitní hokejová soutěž bude minimálně zpola tak nevypočitatelná jako loni, Litvínov se může opřít o dva z posledních stále hrajících členů zlatého týmu z Nagana. A to nejen proto, že mají zkušenosti, ale i ve svých letech obrovskou chuť a motivaci dosáhnout něčeho velkého.

"Motivace získat titul je snad jediný důvod, proč hraju dál. Žene mě to dopředu. Loňská sezona byla dobrá, ale pořád to nestačilo. Uděláme všechno pro to, abychom Litvínov k titulu dotáhli," věří Martin Ručinský.

Tip na umístění po základní části: 10. místo

Zdroj
ČT sport, ČTK, iDNES

Hlavní zprávy

Nejčtenější články