Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Litvínov v Plzni překvapil těsnou výhrou 1:0

Plzeň - Hokejisté Litvínova vstoupili lépe do čtvrtfinálové série extraligového play-off, když dokázali vyhrát na ledě Plzně těsně 1:0. Vítězný gól vstřelil ve 21. minutě v přesilové hře František Lukeš, čisté konto vychytal Pavel Francouz. Druhý duel se hraje v sobotu opět na západě Čech. 

Utkání Plzeň - Litvínov
zdroj: ČTK autor: Petr Eret

Aktivnější nástup domácích umocnily dva tresty na straně Litvínova, přesilovky Škody ovšem úvodní gól nepřinesly. Výrazně blíže byli hosté po vyloučení Pletky, když se v deváté minutě chystal Majdan poslat puk bekhendem za Mazancova záda, plzeňský gólman mu však radost sebral bravurním zákrokem holí. Vniveč přišly i další přesilovky na obou stranách, byť Vlasák v jedné z nich orazítkoval tyč za Francouzovými zády.

Litvínovští na začátku druhé části ještě dohrávali v pěti proti čtyřem, neboť Pletka za faul vysokou holí pykal celkem čtyři minuty a dokázali toho využít zásluhou Lukeše. V další přesilovce mohl vyrovnat Vlasák, Francouz byl ale proti. Před polovinou zápasu se velmi těžce zvedal z ledu Rapáč po zákroku Lva, jehož sudí poslali s trestem na pět minut a do konce zápasu do šatny.

V následné početní výhodě to byl právě Rapáč, kdo měl velkou šanci, ale ta skončila stejně jako v případě Kubáta neúspěšně. Ve 35. minutě měl stoprocentní příležitost Hübl, když se stihl vyhnout vyjetému Mazancovi, ale odkrytou branku, jíž se snažil bránit ve skluzu Slovák, zcela minul. Na straně domácích zase neproměnili své příležitosti Kratěna a Hanzlík.

Ve třetím dějství museli hosté po Kousalíkově prohřešku záhy do čtyř a opět děkovali Francouzovi, že oslabení přežili bez úhony, když hostující gólman skvěle přečetl Vampolův úmysl o zakončení bekhendem. Přesilovku Vervy bez větších potíží pak přečkali i Indiáni, ale sotva se hříšník Dvořák vrátil na led, putoval z něho za svým spoluhráčem Lvem do kabin po zásahu do oblasti hlavy a krku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 1. utkání Plzeň - Litvínov

Vylučovalo se však i nadále, takže když sudí poslali na trestnou lavici Kubáta a po něm i Gulu, z pětiminutové přesilovky Severočechů toho příliš nezbylo. Naopak přesně osm minut před vypršením základní hrací doby měli domácí k dispozici 52 sekund početní výhody pět na tři, před níž si vzali i oddechový čas, jenže Francouze prakticky vůbec neohrozili.

Necelé tři minuty před koncem se domácí znovu provinili proti pravidlům, a sami tak přibrzdili svůj závěrečný nápor. Na vyrovnání už pak nedosáhli ani v půlminutové power play.

HC Škoda Plzeň - HC Verva Litvínov 0:1 (0:0, 0:1, 0:1)

Branka a nahrávky: 21. Lukeš (Kousalík, Hübl). Rozhodčí: Hribik, Minář - Ondráček, Pešek. Vyloučení: 5:12, navíc Lev a Dvořák (oba Plzeň) oba 5 min. a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 6854. Stav série: 0:1.

Plzeň: Mazanec - Slovák, Jiří Hanzlík, J. Jeřábek, St. Pierre, Havíř, Frolo - Johnson, Martin Straka, Vlasák - Kratěna, Jan Kovář, Pletka - P. Sedláček, Vampola, Lev - Hollweg, Kašpařík, Dvořák. Trenéři: Razým, Michal Straka, J. Špaček a Pejchar.

Litvínov: Francouz - Kousalík, Kubát, Stříteský, Zeman, Gula, Brejčák, Posmyk, Jareš - Majdan, Hübl, Lukeš - Baláž, Piroš, Ručinský - Rapáč, J. Černý, R. Pšurný - Martynek, Hanzl, Trávníček. Trenéři: V. Jeřábek a Rosol.

Milan Razým (Plzeň): "O výsledku dnešního utkání rozhodly přesilové hry. Padl pouze jeden gól, který hosté vstřelili po naší chybě a zbytečném faulu. I to byl hlavní důvod (porážky), že jsme udělali spoustu faulů v útočném pásmu. Dva pětiminutové tresty jsou příliš mnoho proti Litvínovu, který má velmi dobré přesilovky. I my jsme měli ale řadu přesilových her, i minutovou pět na tři, ale když nevstřelíme branku, nemůžeme pomýšlet na vítězství. Hráčům nelze upřít snahu a bojovnost, ale musíme ještě více střílet a víc se tlačit do branky." Vladimír

Jeřábek (Litvínov): "Nebudu to nijak extra hodnotit, sérii zhodnotím až po jejím posledním zápase. Chtěl bych jen smeknout před klukama - hráli to, co jsme si řekli, i když tam pořád ještě byly nějaké věci jako zbytečná vyloučení, které lze zlepšit."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy