Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Litvínov uhájil náskok, z Mladé Boleslavi veze cennou výhru

Vedli už 4:1, přesto se museli bát o výsledek až do konce. Litvínovští chemici nadějný náskok v druhé polovině utkání uhájili a v Mladé Boleslavi zvítězili 4:3. Vítěznou branku vstřelil Karel Kubát v přesilové hře, navrátilec Jakub Petružálek se na triumfu hostů podílel dvěma asistencemi.

Utkání Mladá Boleslav – Litvínov
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Do sestavy Litvínova se zařadil i talentovaný útočník Jan Myšák, který tak debutoval v extralize ve věku 16 let, dvou měsíců a 20 dnů. Překonal 31 let starý klubový rekord Roberta Reichla, jenž byl v roce 1987 při své premiéře v nejvyšší soutěži o sedm dnů starší.

"Zažívám skvělé pocity a jsem šťastný, že jsme vyhráli. Pro nás je to hodně důležitá výhra na úvod sezony," řekl Myšák po své extraligové premiéře. V ní strávil přímo na mladoboleslavském ledě 12 minut a 22 vteřin.

Mladá Boleslav zahájila sezonu drtivým náporem, když čtyři minuty prakticky nepůjčila Litvínovu puk a vyplynulo z toho vyloučení Hanzla, který za vysokou hůl inkasoval hned dva menší tresty. V čase toho prvního otevřel skóre zápasu dorážkou Bernadovy střely nejlepší mladoboleslavský střelec letního období Žejdl.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Mladá Boleslav – Litvínov

Během druhého trestu udělali domácí chybu a Gerháta zastavil jenom za cenu trestného střílení Kotvan. Sám faulovaný se pak postavil k reparátu a slovinského brankáře Krošelje přivítal v extralize brilantně provedenou Forsbergovou kličkou. Do kabin šli nakonec veselejší hosté, když si v závěru třetiny položil volný Kubát domácího gólmana a v brankovišti dokonal jeho dílo Tůma.

"Do zápasu jsme nevstoupili nejlépe, domácí nás dostali pod obrovský tlak. Pak jsme ale dokázali vytěžit z minima maximum a dostali jsme se do třígólového vedení, ale vlastní chybou v přesilovce jsme nechali soupeře snížit a zápas jsme si zavařili. Ve třetí třetině jsme zápas obětavostí dovedli do vítězného konce," uvedl kouč Litvínova Milan Razým.

Po 15 vteřinách druhé třetiny se Litvínov radoval znovu, když domácí obranu zaskočil Petružálek se skórujícím Mikúšem. Pak se v Mladé Boleslavi nějakou dobu nehrálo, neboť při jednom ze soubojů v rohu nevydrželo plexisklo.

Po jeho opravě sice měla Mladá Boleslav mírnou převahu, ale šance si vypracovali hosté. Nejprve trefil břevno Gerhát a po uklouznutí Žejdla proměnil samostatný únik ve čtvrtý gól Litvínova Kubát. Tentokrát ale přispěchali domácí s rychlou odpovědí, když souhru obránců zakončil gólem na 2:4 Němeček.

A také Boleslav se dočkala branky v oslabení. Dvanáct vteřin před koncem druhého dějství totiž překvapil Orsava Januse střelou přes obránce a po čtyřiceti minutách hry to bylo 3:4.

Ve třetí třetině se domácí hnali za srovnáním, ale Janus v hostující brance byl bezchybný. V 51. minutě jej nepřekonal po samostatné akci Žejdl a Litvínov odolal i při Sörvikově vyloučení.

1. kolo hokejové extraligy:

BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Žejdl (Bernad, M. Látal), 35. Němeček (Pláněk, Klepiš), 40. Orsava (Žejdl) - 7. Gerhát z trestného střílení, 19. D. Tůma (Kubát, Gerhát), 21. J. Mikúš (J. Petružálek), 35. Kubát (J. Petružálek). Rozhodčí: Jeřábek, Obadal - L. Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 4:5, navíc Jurčík (Litvínov) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 1:1. Diváci: 3552.

Mladá Boleslav: Krošelj - Bernad, Jan Hanzlík, Pláněk, Němeček, Kotvan, Dlapa, Kurka - Klepiš, T. Knotek, D. Šťastný - M. Látal, Žejdl, Orsava - Vondrka, Skalický, Pacovský - M. Procházka, Najman, Kousal. Trenéři: Kýhos, V. Čermák a Žabka.

Litvínov: Janus - Baránek, Hunkes, Kubát, Sörvik, Ščotka, L. Doudera, Šesták, Matoušek - J. Černý, J. Mikúš, J. Petružálek - F. Lukeš, V. Hübl, Myšák - Trávníček, Gerhát, D. Tůma - Jurčík, M. Hanzl. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Ohlasy trenérů:

Vladimír Kýhos (Mladá Boleslav): "Velmi dobře jsme vstoupili do zápasu, šli jsme do vedení a tři čtvrtiny první třetiny jsme byli lepší. Bohužel jsme z toho vytěžili jenom jeden gól. Pak jsme vlastní lehkovážností o vedení přišli. Věděli jsme, že Litvínov hraje puky k modré čáře a těží ze druhé vlny, ale hráči na to nereagovali. Zbytečně jsme se dostali pod tlak. Pak jsme sice dokázali snížit, ale ve třetí třetině se Litvínov už zatáhl a pro nás bylo těžké se k nim dostat. Zblokovali nám hodně střel a skvěle chytal také Janus."

Milan Razým (Litvínov): "Do zápasu jsme nevstoupili nejlépe, domácí nás dostali pod obrovský tlak. Pak jsme ale dokázali vytěžit z minima maximum a dostali jsme se do třígólového vedení, ale vlastní chybou v přesilovce jsme nechali soupeře snížit a zápas jsme si zavařili. Ve třetí třetině jsme zápas obětavostí dovedli do vítězného konce."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články