Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Litvínov udělal důležitý krok k play-off. Upevnil si desítku a zdolal Pardubice

Důležité vítězství směrem k zajištění si místa pro play-off zaznamenali hokejisté Litvínova. Doma zdolali ve 42. kole extraligy poslední Pardubice 2:1. Zlínu, svému soupeři v boji o desátou příčku zajišťující poslední vstupenku do předkola play-off, zase o bod odskočili na šestibodový rozdíl. Vítězství Vervě vystřelili Petružálek a Ščotka.

Pardubický forvard Brian Ihnačák proti litvínovskému Martinu Havelkovi
zdroj: ČTK autor: Libor Zavoral

Před startem utkání se kapitán Vervy Trávníček, který na magickou tisícovku zápasů dosáhl jako 16. hráč v historii, dočkal ovací vestoje. První šanci utkání měl hned v úvodu domácí Mikúš, který z otočky ohrozil Kloučka.

Na další zajímavou příležitost si fanoušci museli počkat až do deváté minuty. Kloz se radoval z vedoucí branky Dynama, rozhodčí ale po přezkoumání videa gól neuznali kvůli kopnutí kotouče. Další šanci hostů měl Schauss, domácí brankář Janus však výtečně zakročil. Následovala šance Petružálka, který vyzkoušel Kloučkovu pozornost střelou zpoza branky, ale pardubický brankář byl u tyčky včas.

"Byl to strašně těžký zápas. Hráli jsme naivní hokej, nabídli jsme soupeři hodně šancí. Naštěstí nás Jaro Janus opět podržel. Patří mu velké díky, protože on dal základ tomuto vítězství," pochválil slovenského brankáře Jakub Petružálek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlas utkání Litvínov - Pardubice

V úvodu druhé části se po pěkné kombinaci ocitl sám před Kloučkem Hübl, avšak při střele zlomil hůl. Na druhé straně se řítil na domácí branku Hovorka, Janus ale stačil včas secvaknout betony. V 25. minutě pomohla domácím po střele Horkého pravá tyč.

Litvínov měl další šanci v oslabení. Mikúš zpoza branky našel Kašpara, který střelou švihem z mezikruží trefil pouze dobře postaveného Kloučka. V 33. minutě se hosté za svou aktivitu dočkali vedoucí branky. Hovorka nahodil kotouč na branku a Rolinek ho šťastně tečoval mimo Janusův dosah.

Z vedení se pardubičtí hráči radovali pouze tři minuty. Poté napálil ze středního pásma puk na brankáře Havelka, ten ho vyrazil pouze k Petružálkovi, který bombou od mantinelu zamířil přesně do šibenice.

"Nepadalo mi to tam, teď se to trošku zlepšilo. Vždycky si stojím za tím, že po tvrdé práci, když se nic nešidí, to přijde. Teď mi to tam trošku padá, ale nedělám z toho vědu. Mám poslední zápasy mířidla na hlavu a na krk, i ta moje branka takto padla. To byla jediná varianta, jak se z té mé střelecké mizérie dostat nahoru," popsal Petružálek svou střeleckou formu.

Litvínov hrál v úvodu třetí třetiny dvě přesilové hry v rychlém sledu, ale kromě Trončinského střely, která se otřela o horní tyč, si vážnější příležitost nevypracoval. V další početní výhodě už Verva udeřila. Bývalý pardubický obránce Ščotka s prvním pokusem neuspěl, ale dostal se k puku znovu a skóroval.

"Ani nevím, jak to přesně bylo. Vypálil jsem od modré čáry, brankář to vyrazil a ke mně se odrazil kotouč, který jsem dal do odkryté branky. To už jsem měl jednoduché. Pardubicím nic špatného nepřeji, snad se z toho dostanou," prohlásil Ščotka.

Litvínov se zatáhl do obrany a vyčkával na pardubické ataky. Když hosté v závěru nedokázali využít přesilovou hru, Severočeši už si výhru pohlídali. Verva se tak doma radovala teprve podruhé z posledních sedmi vystoupení.

42. kolo hokejové extraligy:

HC Verva Litvínov - HC Dynamo Pardubice 2:1 (0:0, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 37. J. Petružálek (M. Havelka, Graborenko), 48. Ščotka (Trávníček) - 33. Rolinek (Bubela, Cardwell). Rozhodčí: Pavlovič, Jeřábek - D. Jelínek, Brejcha. Vyloučení: 5:7, navíc Holland (Pardubice) 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 4327.

Sestavy:

Litvínov: Janus - Trončinský, Ščotka, Graborenko, L. Doudera, Hunkes, Baránek - J. Petružálek, J. Mikúš, Kašpar - Jurčík, V. Hübl, Válek - M. Hanzl, Gerhát, Trávníček - Jícha, M. Havelka, Helt. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Pardubice: M. Klouček - Eklund, Holland, J. Zdráhal, Schaus, Cardwell, Nedbal - Machala, Mandát, Horký - Rolinek, Bubela, Hovorka - Perret, Ihnacak, J. Kloz - Dušek, Marosz, Poulíček. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Ohlasy trenérů:

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Uvědomovali jsme si důležitost utkání. Potřebovali jsme získat tři body a to se nám povedlo."

Ladislav Lubina (Pardubice): "Utkání jsme si prohráli sami. Ve druhé třetině jsme neproměnili čtyři samostatné nájezdy. Ve třetí třetině jsme čtyřikrát faulovali, domácí dali branku, dostali se do vedení a my na to nedokázali odpovědět."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články