Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Litvínov se probudil proti Kladnu, Karlovy Vary zvládly nájezdy proti Jihlavě

Dukla dokázala v utkání proti Karlovým Varům stáhnout tříbrankovou ztrátu a ve třetí třetině Jihlava srovnala na 4:4, v nájezdech si ale domácí Západočeši připsali důležitý bod navíc díky jedinému úspěšnému střelci Skuhravému a po výhře 5:4 si pojistili první místo v barážové tabulce. Druhou příčku drží Kladno, které tentokrát nestačilo na Litvínov. Vervu táhl zejména kanonýr Lukeš, který se prosadil dvakrát a hlavní měrou se podílel na výhře 3:1.

Utkání Karlovy Vary - Dukla Jihlava
zdroj: ČTK autor: Slavomír Kubeš

Karlovy Vary přetlačily Jihlavu 5:4 na nájezdy

Západočechům se ideálně vydařil vstup do zápasu. Již po 49 sekundách hry jim zajistil vedení Beránek, nabruslil si za hostující obránce a střelou mezi betony Škarka poprvé rozjásal KV arénu. Ve čtvrté minutě to bylo již 2:0, když se prosadil bekhendovou střelou Gríger. Pohodu Energie poté zvýšil v 18. minutě Balán, který tečoval Krejčího střelu od modré a využil první přesilovou hru.

Druhou dvacetiminutovku začala aktivněji Jihlava a hned v jejím úvodu vyraženou střelu Straky vrátil za záda Novotného pohotový Skořepa. O chvíli později ujížděla na karlovarskou branku dvojice Hlinka - Rys, ale Novotný jejich šanci zlikvidoval. Ve 27. minutě se navíc prosadil Flek a vypadalo to, že Karlovy Vary udělají opět další krok k návratu do extraligy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání 8. kola baráže Karlovy Vary - Jihlava

Dukla však nerezignovala a ve třetí třetině se dokázala vrátit do zápasu. V rozmezí 3:09 minut hosté vyrovnali. Po přesných kombinacích se postupně prosadili Hubáček, Anděl a "zmrtvýchvstání" Jihlavy dokončil Stříteský. Její galapředstavení nezastavil ani oddechový čas domácích. "Bohužel jsme pustili soupeře do kontaktu a ustoupili od naší hry. Zbytečně jsme se zatáhli a nechali jsme hosty hrát," zlobil se Skuhravý.

Po čtvrté inkasované brance nahradil Novotného Závorka a Karlovým Varům se podařilo tlak soupeře zastavit. V prodloužení ani jeden z týmů nedokázal využít přesilovou hru, vítěze tak určily nájezdy, v nichž uspěli domácí. Jediným úspěšným exekutorem byl Skuhravý. "Nájezdy to už je taková loterie. Vyhrál nakonec šťastnější, ale my jsme rádi, že máme alespoň ty dva body," oddechl si Skuhravý.

8. kolo baráže o hokejovou extraligu:

HC Energie Karlovy Vary - HC Dukla Jihlava 5:4 po sam. náj. (3:0, 1:1, 0:3 - 0:0)

Branky a nahrávky: 1. Beránek (M. Rohan, Podlipnik), 4. Gríger, 18. Balán (Krejčí, Stloukal), 27. Flek (Stloukal), rozhodující nájezd Skuhravý - 21. Skořepa (P. Straka, Diviš), 47. R. Hubáček (D. Kajínek, Čachotský), 48. Anděl (Čachotský, Váňa), 50. Stříteský (P. Straka, Diviš). Rozhodčí: Hodek, Šír - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 2:2. Využití: 1:0. Diváci: 5128.

Karlovy Vary: Novotný (Závorka) - Šafář, Podlipnik, Plutnar, M. Rohan, Kovačevič, Krejčí, A. Rulík - Flek, Balán, T. Rachůnek - Kohout, Gríger, Beránek - Vrdlovec, Skuhravý, Vachovec - Šik, Kverka, Stloukal. Trenéři: Pešout a Mariška.

Jihlava: Škarek - De la Rose, Suchánek, Stříteský, D. Kajínek, Šidlík, Váňa, J. Zdráhal - P. Straka, Skořepa, Diviš - Čachotský, A. Zeman, Anděl - D. Čermák, R. Hubáček, Seman - Hamill, M. Hlinka, Rys. Trenéři: Vlk a F. Zeman.

Hlasy trenérů:

Tomáš Mariška (Karlovy Vary): "Myslím, že diváci, kteří dnes byli v hale, si přišli na své. Viděli všechno, co k hokeji patří a co se dalo vidět. Povedlo se nám dobře vstoupit do utkání, ale hráče jsme pořád nabádali, že Jihlava má neskutečnou sílu a že nic není hotového. Bohužel jsme soupeře pustili do kontaktu a ustoupili od naší hry. Zbytečně jsme se zatáhli a nechali jsme soupeře hrát. Napadaly nám tam góly, ale já můžu jenom smeknout před tím, co dnes předvedl Tomáš Závorka. Naskočil do rozjetého utkání a uklidnil naši hru. Potom v podstatě vynuloval soupeře v rozhodujících nájezdech. Dva body jsou pro nás z dnešního utkání zlaté, musíme být pokorní a jít do dalšího zápasu tak, abychom hráli 60 minut. Dnes jsme měli dobré pasáže, ale i pasáže, kdy jsme vypadli ze hry, což se nám nemůže stávat."

Petr Vlk (Jihlava): "Do utkání jsme vstoupili špatně, dostali jsme branky po situacích, na které jsme hráče upozorňovali. Postupem času jsme se zlepšovali a troufnu si říci, že od druhé třetiny jsme byli lepším týmem, což gradovalo ve třetí třetině, kdy jsme paradoxně mohli ještě v poslední vteřině základní hrací doby vstřelit vítěznou branku a uhrát to za tři body. Bohužel v prodloužení jsme nevyužili přesilovku, ale soupeř poté také. Pokud neproměníme ani jeden nájezd, nemůžeme vyhrát. Jinak musím kluky pochválit za to, co dnes dokázali. Jak se dokázali zvednout z bahna, ve kterém jsme po první třetině byli a dotáhnout zápas tam, kde skončil."

Co musí zlepšit Litvínov, aby se zachránil v extralize? Poslechněte si Hokej fokus podcast:

Utkání Rytíři Kladno - Verva Litvínov
zdroj: ČTK autor: Deml Ondřej

Litvínov zabral, v Kladně se radoval po vítězství 3:1

Kladno, na jehož lavičce opět nechyběl po boku trenérů zraněný útočník a majitel Rytířů Jaromír Jágr, nastoupilo jen bez útočníka Miloslava Hořavy mladšího. Ten nesmí hrát po příchodu z Litvínova podle dohody mezi kluby. Hosté hráli oproti minulému duelu v hodně pozměněné sestavě.

"Jsme v poměrně složité situaci. A nic jiného, než vyhrávat, nám nezbývá. Už nemáme kam uhnout. Je to důležitá výhra, ale první krok v naší cestě," řekl brankář Litvínova Pavel Kantor, který dostal poprvé v baráži od začátku utkání přednost před Michaelem Petráskem a pochytal 23 z 24 střel.

Litvínov se v úvodu ubránil při Hanzlově vyloučení, při kterém si poradil Kantor s Kubíkovým pokusem. Rytíři se dostali do vedení v deváté minutě, kdy Strnad z levé strany přihrál mezi kruhy Přikrylovi, na jehož přesnou ránu neměl litvínovský gólman šanci reagovat.

"Začátek byl dobrý, vstřelili jsme rychle gól, ale vzápětí jsme hned dostali. Pokazili jsme si to sami. Nehráli jsme celý zápas, jak jsme chtěli. Vypadli jsme z našeho systému a Litvínov to hned potrestal. Přestali jsme hrát, nesmí se nám to stávat," prohlásil kladenský útočník Přikryl.

Severočeši za 144 vteřin odpověděli. Hübl ideálně uvolnil Lukeše, který se natlačil před Cikánka a zblízka vyrovnal. Při Sörvikově vyloučení mohl Lukeš ve vlastním oslabení i otočit stav, když se šikovně uvolnil, ale v zakončení mu chyběla přesnost.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 8. kola baráže Kladno - Litvínov

V úvodu druhé třetiny Litvínov odolal při Hüblově trestu a při své přesilovce po špatném střídání Rytířů obrátil skóre. Nejdříve sice měli šanci z přečíslení domácí Strnad s Kautem, pak ještě neuspěl kapitán Vervy Trávníček, ale obránce Baránek už ano. Dostal prostor projet za modrou čáru a střelou zápěstím překonal Cikánka.

Další šance hostů měli Mikúš, Černý či Matoušek, na druhé straně nedotáhl únik do úspěšného zakončení Tůma. V 35. minutě se dostal do přečíslení Litvínov, Lukeš si po Hüblově přihrávce našel ideální pozici pro zakončení a upravil na 3:1.

Rytíři se snažili v závěrečném dějství tlačit za snížením, ale Litvínov je do velkých šancí nepouštěl a střelecké pokusy pochytal Kantor. Severočeši měli k dispozici dvě početní výhody, ale svůj náskok při trestech Repeho a Bláhy nezvýšili.

V 55. minutě v souboji s Pekrem rozbil padající Černý bruslí plexisklo a týmy odešly na deset minut do kabin. Kladno krátce po opětovném zahájení hry sáhlo k power play. Tu ještě umocnil Gulův trest, ale skóre se nezměnilo. Největší šanci neproměnil Kloz. "Prohrávali jsme o dva góly, byl to super tah od trenérů. Škoda, že jsme to nedokázali využít," litoval Přikryl.

8. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Rytíři Kladno - HC Verva Litvínov 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Přikryl (Strnad, Pekr) - 12. F. Lukeš (V. Hübl, Sörvik), 26. Baránek (Gula), 35. F. Lukeš (V. Hübl). Rozhodčí: Pešina, Pražák - Brejcha, Pešek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:1. Diváci: 5200 (vyprodáno).

Kladno: Cikánek - Štich, Zelingr, Repe, Svedlund, Lenďák, Kehar - Kružík, T. Kaut, Redlich - D. Tůma, Kubík, J. Kloz - Bláha, Machač, Zikmund - Pekr, Přikryl, Strnad. Trenéři: M. Hořava st. a Patera.

Litvínov: Kantor - Sörvik, Baránek, Gula, Frolo, Z. Sklenička, Čutta - M. Hanzl, J. Mikúš, Marek Růžička - Jánský, V. Hübl, F. Lukeš - Řehoř, Gerhát, Trávníček - Matoušek, Válek, J. Černý. Trenéři: Šlégr, Weissmann, Skuhrovec a D. Stránský.

Hlasy trenérů:

Pavel Patera (Kladno): "Do utkání jsme vstoupili dobře, dali jsme první gól, ale už od začátku bylo vidět, že to není ono. Předchozí zápasy jsme soupeře dohrávali a víc jsme se do toho tlačili. Litvínov zaslouženě vyrovnal a můžeme být rádi, že druhá třetina skončila jen 0:2, protože v ní měl Litvínov daleko víc stoprocentních šancí. Podržel nás gólman (Cikánek). Ve třetí třetině už jsme hráli to, co chceme. Doufám, že je to odrazový můstek do dalších zápasů."

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Nacházeli jsme se v podstatě už v kritické situaci a bylo pro nás důležité zvládnout dnešní zápas, což se nám povedlo. Bylo to vyrovnané utkání. S trochou štěstí se nám povedlo vstřelit branky a do konce základní hrací doby udržet vítězství za tři body, které jsme za každou cenu potřebovali získat. Bylo to velmi dobré utkání před parádní diváckou kulisou."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy