Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Liberec vynuloval Třinec a snížil stav finálové série

Úvodní duely finále extraligy ve Slezsku se jim nepovedly, ale po přesunu na domácí led to byla od hokejistů Liberce jiná písnička. Bílí Tygři ve třetím střetnutí série dokázali vynulovat Oceláře a po vítězství 3:0, o kterém rozhodli dvěma zásahy už v první třetině, snížili stav boje o titul na 1:2 na zápasy.

Hokejisté Liberce se radují z gólu v síti Třince
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Góly Bílých Tygrů dali obránce Petr Kolmann, který vstřelil svou první branku v extraligovém play-off, a útočníci Radan Lenc s Michalem Bulířem. Třetí čisté konto v aktuálních vyřazovacích bojích uhájil brankář Petr Kváča.

Při absenci potrestaného kapitána Jelínka doplnil útočné řady domácích sedmatřicetiletý Lukáš Pabiška, který odehrál celou sezonu v prvoligových Benátkách nad Jizerou a liberecký dres na sebe navlékl po dlouhých 12 letech.

"Je to hodně příjemný návrat. Když jsem se před sezonou upisoval Benátkám, byla tam nějaká varianta, že bych mohl v průběhu sezony naskočit i za Liberec. Celou sezonu nic, ale v úterý přišel najednou trenér Patrik Augusta. Byl jsem hrozně rád. A jsem šťastný za to, jak to dopadlo," pochvaloval si Pabiška.

Zpočátku byli sice o něco aktivnější Oceláři, ale jejich rozlet přibrzdil ve čtvrté minutě Kolmann, když otevřel skóre povedenou ranou od modré čáry. Domácím vedení očividně pomohlo a dostali se i do dalších šancí. Rychlovského a krátce poté i Grígera však vychytal brankář Kacetl.

"Ve všech sériích a v každém zápase je strašně důležité dát první branku. V semifinále se Spartou se nám to dlouho nedařilo, přesto jsme sérii zvládli. Víme, že náš tým je ohromně silný a máme skvělého týmového ducha," uvedl Lenc.

V 17. minutě už se Bílí Tygři dočkali, když dokázali vybojovat puk v útočném pásmu, Birner nabil Lencovi a ten zpoza kruhu pro vhazování zvýšil na 2:0. Reprezentační útočník ukončil 12 zápasů trvající gólový půst - naposledy skóroval hned v úvodu play-off v polovině března. Od té doby si připsal 11 asistencí.

Třinečtí měli nakonec štěstí, že do kabin odcházeli pouze s dvoubrankovým mankem. Vzápětí čelili přesilovce domácích, v níž nevyužil další šanci Lenc a Vlachovo zakončení skončilo na brankové konstrukci.

"Začátek jsme neměli úplně špatný, první čtyři střídání jsme do toho vletěli, ale potom jsme bohužel inkasovali gól, hra se nám úplně rozpadla, Liberec začal hrát perfektně a my jsme nebyli schopni se nijak prosadit," řekl třinecký útočník Erik Hrňa.

První početní výhodu hostů v utkání rozpůlila přestávka. Při té druhé, kdy musel ve 27. minutě na trestnou lavici Musil, byli už mnohem nebezpečnější a Kváča měl napilno. V největší šanci na něho nenašel recept ani kanonýr Stránský.

Jinak se ale hrálo v režii libereckých hokejistů. Ve 32. minutě zakončoval Musil z dobré pozice nad. O chvíli později pálil z ideální pozice Rosandič, jenže Kacetl vytěsnil puk se štěstím okrajem lapačky.

Třinečtí ve třetím dějství bojovali o zdramatizování koncovky, ale gól naděje nepřišel. I kvůli skvěle chytajícímu Kváčovi. Ten si poradil s dorážkou Michala Kovařčíka, obrovskou šancí Hrni i slibným pokusem Vrány. Závěr zkomplikoval hostům faul Gernáta v 57. minutě. Když to pak zkusili bez gólmana, využil toho Bulíř.

"Až ve třetí třetině, kdy jsme zvýšili obrátky, tlačili se více do brány a vyhrávali osobní souboje, tak jsme se dostali na kotouče, dneska nám však nebylo souzeno. Soupeř byl lepší než my. Věřím, že zítra budeme hrát lépe. Zase to bude určitě bitva, snad se o to porveme víc," přál si kouč poražených Václav Varaďa.

Bílí Tygři Liberec - HC Oceláři Třinec 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 4. Kolmann (Rosandič, Birner), 17. Lenc (Birner), 60. Bulíř. Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Brejcha, Pešek. Vyloučení: 2:2. Bez využití. Diváci: 300 (omezený počet). Stav série: 1:2.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, J. Šír, J. Vlach - A. Dlouhý, Pabiška, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Třinec: Kacetl - Gernát, M. Doudera, Kundrátek, D. Musil, M. Adámek, Freibergs, od 21. navíc Zahradníček - Martin Růžička, P. Vrána, M. Stránský - Hrňa, Marcinko, Kurovský - Rodewald, Michael Špaček, M. Kovařčík - Dravecký, Miloš Roman, Hrehorčák. Trenér: Varaďa.

Patrik Augusta (Liberec): "Odehráli jsme velice dobré utkání. I když nemůžu říct úplně vstup, kdy nás Třinec zatlačil, tak se nám povedla první třetina. Vstřelili jsme tam dvě branky, hráčům to dodalo spoustu energie pro ten zbytek a odehráli od brankáře po posledního hráče velmi povedené utkání. Když dáte první gól, získáte trošku více energie a hraje se vám lehčeji. Celkově to ale bylo hodně těžké utkání. Známe sílu Třince. Speciálně v útoku má velice kvalitní hráče, hráli jsme však velice dobře defenzivně. Nedali jsme soupeři moc šancí, ty, které měl, si musel vypracovat. Tak by to mělo být."

Václav Varaďa (Třinec): "Takový výsledek jsme si samozřejmě nepředstavovali. Vstup do zápasu jsme měli velmi dobrý, vytvořili jsme si šance, v podstatě jsme domácí překvapili aktivní hrou, jenže šance zůstaly nevyužité. Potom jsme ale po dvou chybách v obranném pásmu dvakrát inkasovali a od té chvíle si domácí náskok velmi dobře hlídali. Udělali to pro nás těžké v jejich obranném pásmu a my jsme nebyli schopni si tam vytvořit větší příležitosti. Soupeř byl lepší než my. Věřím, že zítra budeme hrát lépe. Zase to bude určitě bitva, snad se o to porveme víc."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články