Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Liberec vyhlíží srovnání finálové série před přesunem do Brna

Liberec - První finále bylo oproti předpokladům bohaté na vysoký počet branek, navíc už v první třetině zvládla Kometa klíčový obrat a v Liberci nakonec zvítězila 4:3. Bílým Tygrům nepomohla ani výměna brankářů, když Romana Willa nahradil Ján Lašák. Na druhé straně se po 117 zápasech střelecky prosadil Tomáš Malec. Brňané tak vedou v sérii 1:0 na zápasy. Přímý přenos druhého finále sledujte na programu ČT sport a na webu ctsport.cz od 16:40.

Utkání Bílí Tygři Liberec - Kometa Brno
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Těžší to je v hledišti nebo na střídačce, než být v bráně, ví Lašák

Podle Lašáka byl stav 2:3 pro Kometu po první třetině i trošku shodou okolností. "My jsme měli pět na tři a pak jsme z toho udeřili. Oni dali gól, když se tlačili do brány. Pak sekundu před koncem první třetiny dali gól, který nebyl standardní a asi se nedá zopakovat. Hrálo roli to, že napadaly góly, které normálně nepadají," popsal Lašák vývoj, při kterém Liberec ztratil vedení 2:0.

Will inkasoval z 21 střel čtyřikrát a dvakrát jej Brňané překonali díky tečím. Rány Martina Zaťoviče a Alexandra Malleta zase mířily přesně mimo dosah libereckého gólmana. "Nechci říkat, že mi ho bylo líto. Spíš jsem přemýšlel, jak bych to řešil z mého pohledu. My jsme v brance dva různé styly," prohlásil Lašák.

Lašák přiznal, že návrat z lavičky, kde strávil pátý i šestý duel boje o finále, mu ulevil. Na střídačce v play-off i začal, ale v polovině druhého duelu čtvrtfinále s Plzní se dostal do branky a pak dalších osm zápasů začínal jako jednička.

Osmatřicetiletý mistr světa z Göteborgu z roku 2002 podle svých slov ulevil návratem do branky nervům. "Je to těžší v hledišti nebo na střídačce, než být v bráně. Říkal jsem masérovi, že jsem strašně nervózní. Na mistrovství světa v roce 2011 jsem dělal Jarovi Halákovi dvojku a každý zápas byl nervózní do konce a já jsem byl po těch zápasech hrozně unavený. Někdy víc, než když chytám," podotkl Lašák.

Sváteční střelec Malec dokonal obrat

Malec naposledy skóroval 31. března 2015 při semifinálové výhře proti Litvínovu, ale šlo o labutí píseň v brněnském podání. Kometa tehdy ztratila celou sérii 1:4 na utkání. Tentokrát hraje o titul a Malcův velmi šťastný gól padáčkem po teči bránícího Petra Jelínka znamenal dovršení obratu z 0:2 na 3:2.

"Bylo to velké štěstí, ale každý gól se počítá a je důležité, že jsme vyhráli. Puk mi tam skočil a já jsem ho trefil vrchem čepele. Šlo to do vzduchu, takový padáček z toho byl. Nepamatuji, že bych dal někdy kurióznější gól," řekl Malec.

K ráně přes usilovně clonícího Jelínka sáhl i proto, že měl dobrý přehled o čase, který zbýval do první přestávky. "Věděl jsem, že je do konce pět šest sekund, tak jsem to zkusil vzít a nastřelil to. V kabině si ze mě určitě teď kluci budou utahovat. Bavili jsme se v průběhu sezony, že určitě čekám až na play-off. A tak to nějak i vyšlo," pousmál se Malec.

Start do boje o titul přitom jeho tým snad ani nemohl mít horší. Brzy inkasoval, následně domácí Bílé Tygry nijak moc nepotrápil při své takřka dvouminutové přesilovce pět na tři a poté, co měl stejnou výhodu i soupeř, zvýšil Martin Ševc na 2:0 pro Severočechy ve chvíli, kdy už brněnský kapitán Leoš Čermák skočil na led, jenže nestihl zasáhnout do dění.

Obrat Brna po nepříznivém vývoji nebyl zdaleka první ve vyřazovacích bojích. "Jdeme ale zápas od zápasu. Zápasy, které jsme odehráli, už jsou minulostí. Pořád tomu věříme, že i když je to 0:2, tak to dokážeme otočit. Máme silný mančaft a jdeme za vítězstvím," prohlásil čtyřiatřicetiletý slovenský zadák, jenž v kariéře okusil i slavnou NHL.

Výsledkové otočky navíc pomáhají mužstvu k posílení sebevědomí. "Jasně, každá výhra nás posouvá dopředu, tlačí nás a máme velkou chuť vyhrávat. Je to vidět na každém hráči v týmu. To je pro nás hodně důležité. A proč je tak těžké nás dorazit? Je to právě tím, že máme velkou chuť. Každý hraje pro tým a chceme vyhrát," uzavřel Malec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články