Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Liberec ve třetí třetině rozebral Spartu, první výhru zajistil Tygrům hattrickem Vlach

Liberec vyhrál v prvním semifinále extraligy na ledě Sparty 5:1 a ujal se vedení v sérii. O výsledku rozhodla třetí třetina, kterou hosté naprosto ovládli. Hattrickem se prosadil hostující útočník Jaroslav Vlach, jehož první branka ze 42. minuty byla i vítězná.

Jaroslav Vlach slaví gól do sítě Sparty
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Severočeši měli v prvním dějství celé série střeleckou převahu a dovolili domácím jen čtyři přesné pokusy do prostoru branky.

Vedle dobře pracující defenzivy ale dokázali zahrozit také na druhé straně hřiště. Pavlík v šesté minutě vybojoval puk za brankou a předložil ho Rychlovskému, jehož však vychytal Salák.

Strážce sparťanského brankoviště zanedlouho děkoval své levé tyčce, když ho zachránila po Dernerově nahození.

S těsným náskokem však nakonec odcházeli do kabin sparťané: Horák se parádně uvolnil proti Vitáskovi, našel Řepíka, který se protlačil ke střele a 55 sekund před koncem třetiny prostřelil Kváču.

"První třetina byla po té dlouhé pauze opatrnější, ale výsledkově pro nás byla celkem dobrá. Dali jsme gól ke konci před odchodem do kabin, což je vždycky dobré. Za stavu 1:0 jsme pak měli pár šancí ve druhé třetině, ale nevyužili jsme je," řekl domácí kouč Miloslav Hořava.

Hned zkraje druhého dějství se proti pravidlům provinil Birner, hosté se však ubránili. A pak začali zase sami vystrkovat růžky v ofenzivě.

Ve 28. minutě ještě neuspěl z dorážky Najman. Krátce poté vzal na sebe na druhé straně koncovku přečíslení Zikmund, jenže těsně minul horní růžek branky.

Ve 33. minutě už Liberečtí slavili. Najman s Grígerem vybojovali puk v útočném pásmu, Gríger našel v ideální pozici pro zakončení Najmana a bylo vyrovnáno.

"Bylo to celé Dávidova práce. Parádně puk vybojoval, udržel se na puku, jen mi to posunul, já do toho plácnul a se štěstím to tam padlo," popsal Adam Najman.

Pražané si mohli záhy vzít vedení zpět, když předvedla povedenou souhru jejich elitní formace, ale Sobotka ztroskotal na Kváčovi. Krátce před přestávkou neuspěl Vlach.

Důrazný liberecký útočník si však výrazně spravil náladu ve třetí dvacetiminutovce. Nejprve úspěšnou dorážkou dokončil Dernerovu akci, když se Salák ocitl daleko před brankovištěm.

"Měli jsme celá lajna dobré střídání v útočném pásmu, pak dal Petr Jelínek krásnou nahrávku křížem na Lukáše Dernera, který na sebe vylákal gólmana, nějak se to ke mně odrazilo a já se jen snažil puk protlačit do branky," popsal Vlach.

Ve 49. minutě zvýšil tečovaným pokusem Rychlovský. Sparta musela otevřít hru a Bílí Tygři trestali.

V 55. minutě Špaček v přečíslení dvou na jednoho ideálně předložil puk Vlachovi a bylo jasno. Vlach pak ještě v samém závěru z kruhu pro vhazování využil přesilovku a slavil hattrick.

"Scházely nám góly. Měli jsme šance a přečíslení, které jsme nedali. Možná kdybychom dali na 2:0, tak to mohlo být jiné. Bohužel na kdyby se nehraje," řekl Řepík.

Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 1:5 (1:0, 0:1, 0:4)

Branky a nahrávky: 20. Řepík (R. Horák, Sobotka) - 33. A. Najman (Gríger), 42. J. Vlach (Derner, P. Jelínek), 49. Rychlovský (R. Pavlík), 55. J. Vlach (D. Špaček, P. Jelínek), 60. J. Vlach (Birner, Lenc). Rozhodčí: Šír, Kika - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1.

Sparta: Salák - Jurčina, Tomáš Dvořák, Košťálek, Polášek, T. Pavelka, Němeček, od 55. navíc Jandus - Řepík, R. Horák, Sobotka - M. Forman, Tomášek, Buchtele - Zikmund, Pech, Rousek - A. Kudrna, M. Sukeľ, Dvořáček. Trenéři: Hořava a Jandač.

Liberec: Kváča - Knot, Vitásek, Kolmann, Rosandič, T. Hanousek, Derner - Lenc, A. Musil, Birner - Bulíř, Gríger, A. Najman - D. Špaček, P. Jelínek, J. Vlach - R. Pavlík, J. Šír, Rychlovský. Trenér: P. Augusta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články