Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Liberec ovládl základní část, do play-off jde i Plzeň. Baráž se nevyhne Pardubicím ani Varům

Praha - Dlouhodobá soutěž extraligy s podtitulem základní část dospěla po kolotoči 52 kol do konce. Prezidentský pohár obhájili Bílí Tygři z Liberce, prvenství přitom slavili už počtvrté. Společně s Třincem, který skončil druhý, si zajistili místenku do příštího ročníku Ligy mistrů. Další z favoritů na titul, pražská Sparta, zaostal za Oceláři jen o čtyři body. Do play-off se na poslední chvíli probojovala Plzeň na úkor Zlína a Olomouce. Naopak baráž nemine Pardubice a Karlovy Vary.

Bílí Tygři Liberec s Prezidentským pohárem pro vítěze základní části ELH
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Základní část sezony 2016–17 byla napínavá až do posledního kola, alespoň co se týče boje o předkolo play-off. Na vítěze Prezidentského poháru se muselo počkat až do kola předposledního. Liberec si i po početných předsezonních změnách v kádru udržoval na čele dostatečný náskok, jenže v závěru o něj skoro přišel. Nakonec se Bílým Tygrům přece jen podařilo trofej obhájit, což se jim povedlo v jejich krátké extraligové historii už podruhé (poprvé v roce 2007).

Že se jednalo o vyrovnaný ročník svědčí také to, že vítěz základní části získal o patnáct bodů méně než loni a rozdíl mezi prvním a desátým týmem činil pouze třicet bodů, oproti loňským padesáti. Nepovedený minulý ročník napravil Třinec, který se zlepšil z desáté až na druhou příčku a může se společně s Libercem těšit na další ročník Ligy mistrů, která dozná značných změn.

Sparta usilovala i přes náročný program způsobený spanilou jízdou v Champions Hockey League o celkové prvenství, nakonec však zaostala za Oceláři třetí. Pokud budou chtít Pražané navázat na letošní pouť v prestižní evropské klubové soutěži, musí se probojovat alespoň do semifinále domácího play-off, v horším případě do finále. Pomoci by jim měla dvojice Pech–Vrána, prvně jmenovaný ovládl extraligovou produktivitu se ziskem 52 bodů. První překážkou bude v atraktivním souboji brněnská Kometa.

Dramatickému závěru základní části a vyhlídkám na play-off i baráž se věnoval nový díl Hokej fokus podcastu:

Výhodu domácího prostředí pro čtvrtfinálový souboj si zajistil kromě výše zmíněné trojice ještě Hradec Králové, který se utká s Litvínovem. Pátí Chemici zažívají vydařenou sezonu a po loňské baráži si zahrají v podstatně příjemnější skupině. Východočeši zase útočí tentokrát ze čtvrté pozice na první postup do semifinále, útok táhne především nestárnoucí Bednář.

Šesté Brno tedy vyzve Spartu, na kterou to v play-off umí. Kometa měla skvělý start do sezony a významnou část podzimu vládla extralize, jenže poté přišel herní i výsledkový propad a na zranění klíčových hráčů se nabalily problémy v brankovišti. Nakonec z toho bylo zimní trápení, které by však mohlo s jarními boji play-off pominout. Sparta nezvládla v nedávné minulosti ani jednu ze dvou sérií, potvrdí napotřetí roli favorita?

Kometu nejvíce proháněl Chomutov, ale v klíčovém vzájemném duelu Piráti prohráli a přenechali Brnu poslední příčku pro automatický postup do čtvrtfinále. Severočeši se mohli opřít o vynikajícího Vondrku, který nejednou sám rozhodl utkání za přispění ve formě chytajícího Laca. Sedmé místo nakonec Pirátům přisoudilo souboj s Mladou Boleslaví.

Boleslav si zajistila předkolo play-off až v předposledním kole a oproti loňsku si výrazně pohoršila, neboť tehdy se těšila ze šesté příčky a přímého postupu do čtvrtfinále. Přesto mohou Středočeši hodnotit sezonu pozitivně, protože po polovině soutěže nebylo jisté, zda si zahrají ve vyřazovacích bojích. Angažování nechtěného brankáře Maxwella z Pardubic ale vyřešilo gólmanské trable a také výsledkové výkyvy Bruslařského klubu.

Osmé Vítkovice doplácely na nevyrovnanost výkonů, v závěru soutěže však přece jen chytly určitý rytmus a zlepšily se hlavně v defenzivní hře. Brankář Bartošák inkasoval v posledních třech duelech jen čtyři branky a společně s bránícím specialistou z obranných řad Výtiskem jsou hlavními pilíři vítkovické obrany. Ostravskou defenzivu prověří v předkole nejlepší kanonýr základní části, plzeňský Kubalík, který nasázel 29 branek a obhájil tak korunu pro krále střelců.

Poslední volné místo do play-off si totiž vybojovala Plzeň, která v rukách třímala nejlepší výchozí pozici před závěrečným kolem. Na západě Čech se přitom udála trenérská výměna již na konci první čtvrtiny soutěže, kdy Michala Straku nahradili generální manažer a bratr v jedné osobě Martin Straka a sportovní manažer Tomáš Vlasák, kteří doplnili na střídačce Ladislava Čiháka a Jiřího Hanzlíka. Přesto se Západočeši protrápili celým ročníkem a vysvobozením bylo až poslední utkání se Spartou.

Černého Petra si tentokrát vytáhly hned dva týmy, Zlín ani Olomouc závěrečný finiš nedotáhly do zdárného konce. Berani ze Zlína další nepovedený podzim už nezvrátili, paradoxně po výměně trenéra Vlacha, ke které se vedení oproti minulým ročníkům nakonec odhodlalo. Ke kýženému cíli to však nevedlo, přestože duo Svoboda–Hamrlík pozměnilo zavedený herní styl.

Ani Kohouti z Hané nedokázali ztrátu stáhnout, přestože se srdnatě prali i se střevní chřipkou v týmu, která mužstvo oslabila v klíčové fázi sezony na začátku nového kalendářního roku. Moru držel nad vodou zejména brankář Konrád, nejvytíženější gólman extraligy vychytal hned šest čistých kont. Také pro Olomouc se jedná o podstatný ústup ze slávy po loňském pátém místu.

Baráži se nevyhnou poslední Pardubice a po závěrečném kole ani předposlední Karlovy Vary. Zatímco u Západočechů se víceméně počítalo s pozicemi v dolních patrech tabulky už před startem sezony, Východočeši se zjevně nepoučili z minulého roku a nyní je kromě play-out čeká také záchranářská mise v nejvyšší soutěži.

Pardubicím, které si prošly vlastnickou proměnou, nakonec nepomohla ani trenérská rošáda. Kouč Holaň společně s hráči tak musí vynaložit všechny síly, aby udrželi Dynamo v extralize.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články