Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kubalík dotáhl Plzeň k důležitému vítězství nad Chomutovem

Plzeň - Čtyřgólový obrat proti Chomutovu režíroval plzeňský střelec Dominik Kubalík a díky jeho dvěma přesným zásahům přehrála Škoda svého soupeře 4:1. Piráty poslal v úvodu do vedení Marek Tomica, ale Západočeši otočili skóre přesilovkovými góly ve druhé třetině a výsledek navýšili v závěru. Plzeň přerušila sérii tří porážek a drží se v postupové desítce, Chomutov zůstává v tabulce šestý.

Dominik Kubalík z Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

Hosté v úvodu nevyužili přesilovou hru a na druhé straně mohl otevřít v páté minutě skóre Matěj Chalupa, osamocený před chomutovskou brankou ale nezvládl zakončit. Domácí poté sice zatlačili Piráty do defenzivy, střelecké šance si ovšem ani během početní výhody nevypracovali. Naopak z nebezpečných brejků musel plzeňský gólman Machovský zastavit pokusy Koblasy a Kämpfa.

Ve 14. minutě už se hosté radovali, když Vondrkovu přihrávku zpoza branky srazil po Tomicově teči Čerešňák hlavou do vlastní branky. Otřesené Indiány mohl před pauzou srazit znovu Tomica, jeho dorážka z bezprostřední blízkosti ale mířila nad.

"Začátek byl vyrovnaný. Sice jsme byli u nich v pásmu, ale měli jsme jen pět střel na bránu. Hráli jsme pěkně, ale bez výraznějších šancí. Navíc jsme dostali takový divný gól. V šatně jsme si řekli, že nesmíme svěsit hlavy, hrát dál a musíme to otočit. Od druhé třetiny jsme to víc házeli na branku a otočili jsme to," řekl po utkání domácí útočník Miroslav Preisinger.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň - Chomutov

Vstup do prostřední části vyšel lépe domácím, Stach však po dlouhé kličce minul branku a Skleničku vychytal Laco. K vyrovnaní pomohla Indiánům až nedisciplinovanost hostů. Kracík ještě dorážel těsně vedle, ale ve 28. minutě už po výjezdu Lva zpoza branky upravil v další přesilovce důrazný Indrák na 1:1.

Vzápětí navíc po přečíslení dvou na jednoho po přihrávce Svobody zblízka neuspěl Matěj Chalupa. Následně Piráti zlepšili pohyb a nadechli se k náporu. Ten ovšem ukončil Ruttův faul, který ve 38. minutě potrestal nechytatelným volejem z mezikruží kanonýr Kubalík.

Na začátku závěrečné třetiny vedení Indiánů pojistil po chytré přihrávce Kracíka na první tyč svým pětadvacátým gólem sezony opět Kubalík. "Těší mě, že se mi to opět povedlo. Souboj o střelce ale moc nevnímám. Loni se dařilo nám všem a bylo to trošku jiné než teď. Jsem hrozně rád, že moje góly nám teď pomáhají k výhrám. Na začátku sezony se mi v tomhle směru tolik nedařilo," komentoval brzké vyrovnání Kubalík. "Do konce je deset zápasů a já bych byl nejšťastnější, kdybychom je všechny vyhráli. Žádné gólové cíle si nedávám," dodal odchovanec Indiánů.

Ve 44. minutě mohl rychle odpovědět Vondrka, Machovský se však proti jeho střele z pravého kruhu stihl přemístit včas. Aktivní Kubalík poté svůj únik zakončil nad a šanci Kratěny zlikvidoval Laco. Ve 48. minutě po dobré práci Hrnky na brankovišti zblízka zvýšil na 4:1 Svoboda. Rozjetí Indiáni už poté i přes bitku Preisingera s Flemmingem drama nepřipustili, hosté prohráli teprve druhé z posledních osmi utkání.

"Je to zlomek sekundy. Viděl jsme periferně, že Krtek (Kratěna) od něj odletěl. Prostě jsem odhodil rukavice a stalo se to," vysvětloval Preisinger, proč se vydal pomocí pěstí ztrestat faul kanadského beka, s nímž bitku na body prohrál.

HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 28. Indrák (Lev), 38. D. Kubalík (Indrák), 43. D. Kubalík (Kracík), 48. T. Svoboda (Hrnka) - 14. Tomica. Rozhodčí: Pešina, Bejček - Flegl, Polonyi. Vyloučení: 6:9, navíc Preisinger - Flemming oba 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 5758.

Plzeň: Machovský - Kadlec, D. Sklenička, Čerešňák, Pulpán, Frühauf, Moravčík - Kratěna, Kracík, D. Kubalík - Indrák, Stach, Lev - M. Chalupa, Preisinger, T. Svoboda - Vondráček, Koreis, Hrnka. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Čihák a Jiří Hanzlík.

Chomutov: J. Laco - Flemming, Dlapa, Rutta, Kudělka, J. Mrázek, Skinner, R. Havel, L. Chalupa - Vondrka, Huml, Tomica - D. Kaše, V. Růžička ml., Sklenář - Koblasa, Kämpf, Poletín - Hlava, Šťovíček, Lauko. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Ladislav Čihák (Plzeň): "První třetina od nás nebyla dobrá. Tlak jsme měli pouze optický, chyběl nám pořádný tlak do brány. Soupeř byl z brejků hodně nebezpečný. Do druhé třetiny jsme hráče nabádali k tomu, aby chodili do brány častěji. To jsme dodrželi a v přesilovkách jsme dvěma góly stav otočili. Zlepšili jsme pohyb a hráli jsme dobře s pukem. Tím, že jsme zbytečně neztráceli puky, jsme nepustili soupeře k jeho smrtícím protiútokům. Ve třetí třetině jsme chtěli pokračovat v aktivní hře, ne zbytečně čekat vzadu. Hráči to splnili, přidali další dva góly a zaslouženě jsme vyhráli."

Jan Šťastný (Chomutov): "Před utkáním jsme hráčům zdůrazňovali, že jestli tu chceme uspět, musíme být stoprocentně koncentrovaní a držet se naší taktiky. Chtěli jsme hrát co nejvíc v pěti a nepouštět Plzeň do tlaku a přesilovek. Od začátku jsme neměli dobrý pohyb a nebyli jsme důrazní v osobních soubojích. Paradoxně jsme se šťastnou brankou dostali do vedení. Ve druhé třetině jsme čekali enormní plzeňský tlak, který také přišel. Jejich důraz před brankou nám dělal velké problémy a dali nám z tohoto prostoru dva góly. Po druhé třetině jsme se mohli vrátit do hry jedině aktivním pojetím, ale to se nám proti soupeři, kterého byl plný led, nepodařilo. Mrzí nás, že se nám zápas vůbec nevydařil."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články