Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA 2023/2024

Krušnohorské derby rozhodne o posledním účastníkovi předkola, Karlovy Vary přišly o domácí prostředí

Základní část extraligy uzavře 60. kolo, ve kterém se v přímém souboji o postup do předkola play-off utká Litvínov s Karlovými Vary. Ve hře je i čtvrtá příčka zajišťující čtvrtfinále, o kterou budou na dálku usilovat České Budějovice a Pardubice. S extraligou se rozloučí sestupující Zlín a do baráže mířící Kladno sehraje se Spartou v O2 areně zápas na pomoc ukrajinským rodinám. Přímý přenos utkání Karlovy Vary - Litvínov sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Duelu o vše v podání Karlových Varů a Litvínova přidává na zajímavosti, že se bude hrát na neutrální půdě v Chomutově, kam to mají paradoxně mnohem blíže hosté.

Po azylu byli Karlovarští nuceni sáhnout proto, že jejich domovská aréna se stala centrem pro pomoc ukrajinským uprchlíkům. Z rozhodnutí hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka je z ní sklad humanitární pomoci.

Lepší výchozí pozici bude mít Litvínov, který má bod navrch a lepší bilanci ze vzájemných utkání. V úterý tak stačí Severočechům vyválčit jediný bod.

"Jsme nesmírně rádi, že se nám podařilo v neděli vyřešit naši složitou situaci a vrátit se do boje o předkolo play-off. Program byl nesmírně náročný. Ale já věřím, že v sobě každý ještě najdeme dostatek sil, abychom navázali na výkon z Plzně. Hráli jsme týmově, bojovně, obětavě. Pokud se takovému výkonu v úterý alespoň přiblížíme, tak utkání zvládneme. Všichni víme, o co se hraje. A chceme, aby pro nás byla sezona co nejdelší," uvedl asistent karlovarského trenéra Tomáš Mariška.

Litvínovští za poslední dvě utkání nebodovali. Hlavně nedělní porážka s Olomoucí (2:3) je musela mrzet, možnost mít jistotu předkola byla blízko.

"Poslední zápasy jsme hráli velice slušně, bohužel jsme si předkolo neuhráli a musíme to zvládnout v posledním zápase s Karlovými Vary," prohlásil trenér Vladimír Růžička.

Je nám líto, video expirovalo.
Vary a Litvínov čeká boj o předkolo, Motor bude hájit jistotu čtvrtfinále

Možnost hrát v Chomutově nabídl krok Kladna, které odehrálo právě na severu Čech všechny domácí zápasy dosavadní sezony kvůli rekonstrukci vlastní haly, ale poslední duel odehrají Rytíři jako domácí v O2 areně proti Spartě.

Tradiční soupeři odehrají utkání pod sloganem "Rivalita stranou". Výtěžek ze vstupného totiž poputuje ukrajinským rodinám a dětem, které utíkají před válkou a hledají azyl v Česku.

"Je super, že můžou přijít lidi, hlavně je fajn, že to může pomoct někomu, kdo to potřebuje. I když je smutné a divné, že pár kilometrů odsud se válčí a my tady hrajeme hokej. Ale můžeme pomoct aspoň takhle. Myslím, že lidi přijdou, bude to fajn akce. Mají se na co těšit," řekl kladenský útočník Nicolas Hlava.

"Budeme chtít vyhrát, snad bude aréna plná, zápasy Kladna se Spartou byly vždycky vypjaté, určitě to nejedeme odehrát jako přípravu na baráž, ta je daleko," ujistil trenér Rytířů David Čermák.

"To, co se děje, je šílené. Každá malá pomoc je důležitá. Všichni rádi pomůžeme. Snad přijde co nejvíce lidí a bude dobrá atmosféra," přál si útočník Sparty Filip Chlapík.

Motor čelí velmi zajímavé výzvě. Jasně poslední celek minulé sezony má na čtvrtém místě bod k dobru na Plzeň a dva body na Pardubice. Indiáni už mají odehráno, Jihočechy tak ohrožují na cestě přímo do čtvrtfinále jen hráči Dynama.

O jistotu však budou hrát Budějovičtí na ledě vítěze základní části a velkého rivala Hradce Králové. A držitel Prezidentského poháru nedá kůži lacino.

"Chceme vyhrát a naladit se tak dobře na vyřazovací boje. Bylo by špatné, kdybychom to nějak vypustili. To by se nám mohlo jedině vymstít. Když se hraje na půl plynu, hrozí pak zranění a podobné věci. My chceme odehrát povedený zápas," zdůraznil útočník Lukáš Cingel.

Hosté však mají podobné plány. "Je fajn, že máme na dosah první čtyřku. Kluci začínají věřit tomu, co se tady snažíme budovat od začátku sezony," uvedl kouč Jaroslav Modrý.

Zlín se snaží dohrát sezonu se ctí, ale už několik kol je zřejmé, že pád do první ligy Berani neodvrátí. Hostující Pardubice tak mají jedinečnou příležitost utnout sérii osmi porážek. Tým Dynama bude navíc motivovaný vidinou možného zaváhání Motoru.

Základem pro úvahy o přeskočení Českých Budějovic jsou však tři body, Pardubičtí mají horší bilanci vzájemných zápasů, byť jen kvůli skóre.

"Nemáme to jen ve svých rukou. Pojedeme teď ale do Zlína vyhrát a uvidíme, jak to dopadne v Hradci. Pak půjdeme ze čtvrtého místa, nebo budeme hrát předkolo. I klukům už jsem říkal, že medaile se dají dělat i z předkola. Sezona zdaleka není ztracená. Pokud budeme hrát jako s Třincem nebo v Olomouci, tak určitě máme šanci uspět. Na takovém výkonu se dá stavět," řekl pardubický trenér Richard Král.

Souboj tabulkových sousedů uvidí Olomouc, kam zavítá jen o bod horší Brno. Hanáci uspěli naplno čtyřikrát po sobě. Kometě se před blížícím se play-off vyprazdňuje marodka.

Vrací se obránci Roth a Bartejs, k dispozici by měl být i útočník Krištof, který chyběl z rodinných důvodů.

"Jedeme odehrát extraligový zápas, možné posuny v tabulce předem neřešíme," řekl trenér Jiří Kalous a nevyloučil, že některé opory nechá odpočívat.

Podobná bude i konfrontace dvou celků na pozicích těsně před Olomoucí. Osmý Liberec vyzve o bod lepší Vítkovice, které si vyšláply minule na lídra Hradec Králové a v posledním kole budou v přímém souboji hájit sedmou příčku.

"Soupeř je doma velice silný," řekl trenér ostravského celku Miloš Holaň. "Poslední tři zápasy ale bereme jako play-off a myslím si, že bylo vidět, že se hráči semkli, dodržovali systém a taktiku," ocenil Holaň.

Třinec přehrál v této sezoně Mladou Boleslav, na jejíž led zavítá, ve všech třech zápasech se skóre 15:3. Obhájce titulu se sice poslední dobou v útoku trápí a minule hrál bez lídra Martina Růžičky, ale může se opřít o obranu.

"Kluci dobře brání a máme vizitku týmu, který moc gólů nedostává. Nějaká okénka občas vzniknou, ale to na play-off vypilujeme," řekl Ondřej Kacetl, který vévodí brankářům v úspěšnosti zásahů i průměru inkasovaných gólů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články