Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Král má Boleslav v srdci, i tak ale nad nabídkou ji trénovat váhal

Mladá Boleslav patří k jednomu ze tří klubů jeho srdce, přesto Richard Král strávil několik bezesných nocí zvažováním, zda přijmout nabídku středočeský celek trénovat. Nakonec se s Mladou Boleslaví, kde působil jako hráč v letech 2006 až 2010, dohodl a nahradil odvolaného Jiřího Kalouse. Teď se tam vrací z mateřských Pardubic, kde ještě vede záložní tým Dynama v první lize a kde se v sobotu rozloučí.

Richard Král
zdroj: ČTK / Pancer Václav

S nabídkou na návrat do Mladé Boleslavi jej oslovil generální manažer Jan Tůma. "Asi mi hned naskočilo, že bych nešel úplně do neznáma, spoustu lidí tady pořád znám. Na vedení klubu, v kabině. Tohle je pro mě určitě plus a v mém přemýšlení to hrálo velkou roli," řekl Král. Přiznal, že Mladá Boleslav patří mezi jeho srdeční záležitosti. "Mám tři kluby, které mi hodně zůstaly v srdci. Pardubice, Třinec a Boleslav."

Přesto se nějakou dobu rozhodoval. "Nebudu lhát, pár bezesných nocí mě to stálo. Hlavně i proto, že jsem v Pardubicích pracoval s mladými a talentovanými kluky a ta práce mě bavila. Ten tým tam začal v posledních zápasech opravdu fungovat a já z toho měl dobrý pocit. Ale na druhou stranu – tohle je extraliga a svým způsobem se taková nabídka asi prostě neodmítá," podotkl Král.

Přebírá tým na poslední pozici a počítá s tím, že to nebude jednoduché. "Trenéři jsou vždycky pod tlakem. Znám to z Pardubic, když nejste první, druzí, třetí, tak jste pod tlakem. S tlakem počítám, z toho posledního místa je třeba se vyhrabat a to prostě s tlakem souvisí. Podobnou situaci už jsem jednou zažil, a to právě před třemi lety v Pardubicích, kde jsme taky byli poslední a dostali jsme se z toho. Věřím, že se nám to povede i tady," uvedl Král.

Jako asistent v týmu zůstane Václav Pletka, s kterým se Král dobře zná. "Potkali jsme se v Třinci a známe se už strašně dlouho. Hrávali jsme spolu taky hokejbal a vůbec – jsme kamarádi. Jsem moc rád, že tady takový člověk je. Zná aktuální dění v klubu, zná mládež. To se vždycky počítá," podotkl Král.

V extralize se s Mladou Boleslaví potkával ještě v minulé sezoně jako asistent tehdejšího trenéra Pardubic Radima Rulíka. Teď už nemá takový přehled. "Něco jsem samozřejmě viděl, ale pohyboval jsem se o soutěž níže, takže přiznávám, že toho nebylo moc. Na každý tým tohle někdy přijde, někdy ve větší míře, někdy v menší. Kolikrát pak přidávají drobnosti, smolné výsledky, jedna nebo dvě hloupé chyby," prohlásil Král.

"Žádný z těch zápasů nebyl úplně tragický, samozřejmě až na ten debakl s Libercem, ale třeba poslední prohra s Vítkovicemi byla spíš prostě smůla, která se mohla stát i opačně. Takže jo, čeká nás spousta práce, ale tenhle tým má rozhodně na to, aby hrál na vyšších příčkách," prohlásil Král s připomenutím pátečního domácího debaklu s Bílými tygry 0:8.

Doufá, že s mladoboleslavskými fanoušky bude opět slavit úspěchy. "Doufám, že je nezklamu. Věřím, že jsou tu pořád tak super lidé, jací tu bývali, a že budou naším šestým hráčem na ledě," prohlásil. Mladá Boleslav ztrácí na předposlední Vítkovice pět bodů.

"Vlastně to jsou dva zápasy. Samozřejmě nesmíme dovolit, aby ta propast narůstala, ale naopak ji trpělivou prací stahovat. Je to pořád opakovaná fráze, ale platí – musíme jít od zápasu k zápasu s maximálním fyzickým, ale i mentálním nasazením. Věřím, že ty výsledky přijdou," uvedl Král. V novém působišti začne v pondělí. "V sobotu ještě koučuju B tým Dynama. Takže následující dva zápasy Boleslavi odřídí Venca Pletka s Martinem Ševcem a Martinem Škaloudem," podotkl.

Hru týmu si detailně zanalyzuje na videu. "Vezmu si pár posledních zápasů a musím se na to všechno podívat. Taky bude spousta sezení s (sportovním ředitelem) Martinem Ševcem a Vencou Pletkou a samozřejmě taky s dalšími lidmi z realizačního týmu. A v neposlední řadě přijdou osobní pohovory s hráči. Chci vědět, jak přemýšlí, jak věci vidí, jací jsou," konstatoval.

Král také zavzpomínal na svoji premiéru v dresu Mladé Boleslavi po příchodu z Plzně, kdy 3. ledna pomohl v první lize k výhře nad Kometou Brno 6:5 čtyřmi góly a jednou asistencí. "A to jsem na tom přitom byl tenkrát všelijak, měl jsem problémy s ramenem a vůbec jsem si netroufal odhadnout, jestli zápas vlastně dohraju. Můj druhý zápas byl v Havlíčkově Brodě a tam už nic, hráli na mě osobku. Tyhle dva zápasy si pamatuju naprosto konkrétně. Pak samozřejmě přišly další a další a taky postup do extraligy. Ty tři a půl roku tady byly hodně slušné," dodal Král.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články