Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kracíkovy finty udržely Plzeň ve hře, Kometa přišla o sérii výher

Plzeň balancovala před čtvrtým zápasem proti Kometě nad propastí vyřazení, ale Západočeši psychologickou zkoušku zvládli. Důležitou a těsnou výhru 2:1 zajistil Plzni Jaroslav Kracík, který otevřel skóre chytrou tečí a druhý gól připravil Denisovi Kindlovi. Snížení Hynka Zohorny sice zdramatizovalo závěr, ale Brnu se vyrovnat nepodařilo a přišlo tak o šňůru 13 vítězných zápasů v play-off. Za stavu 3:1 pro Kometu se série stěhuje na západ Čech.

Hokejisté Plzně
zdroj: ČTK autor: Chaloupka Miroslav

"Je to velká úleva. Říkal jsem, že s nimi nemůžeme prohrát čtyřikrát. I proto, že ve středu jsme byli určitě lepší a v jednom z předešlých zápasů také. Konečně jsme vyhráli," oddechl si po utkání Kracík.

Kometa do druhého domácího utkání vstoupila aktivněji než ve středu a oba brankáři Svoboda i Čiliak tak byli od začátku v permanenci. Útoku se totiž snažili věnovat i hosté. Do první výraznější šance se dostal při Hollwegově vyloučení domácí Nečas, Svoboda byl ale připraven. Nepřekonal jej ani Holík ve 13. minutě. Poté se do slibné příležitosti dostal Kratěna, byl však moc blízko před Čiliakem a nestihl ideálně zakončit.

Ve 22. minutě se Plzeň dostala poprvé v sérii do vedení. Skleničkovu přihrávku od mantinelu tečoval pod horní tyč Kracík a Čiliak neměl šanci zasáhnout. "Byla to trochu náhoda, ale gól to byl pěkný. Jsem rád, že se to povedlo zvednout," řekl Kracík.

O dvě minuty později skórovali Západočeši podruhé a opět u toho byl Kracík. Překvapivou přihrávkou našel volného Denise Kindla a Kometa znovu inkasovala. Direkt domácím následně mohl zasadit aktivně hrající Sklenička, Čiliak jej ale tentokrát vychytal.

Brno se následně tlačilo do útoku a jedinečnou šanci zdramatizovat duel mělo v 65 sekund dlouhé přesilovce pět na tři, hosté se však dokázali ubránit. "Měli jsme tam dvě střely, jedna byla povedená. Měli jsme to ale sehrát rychleji, bylo to pomalé," řekl obránce Jakub Krejčík. Hra v početní výhodě se ale nedařila ani Plzni, uklidňující gól hosté nepřidali při trestech Gulašiho a Bartejse.

A Západočeši toho litovali. V 52. minutě nejprve trefil Nečas tyč, vzápětí byl vyloučen Moravčík a Kometa přesilovku bleskově využila. Po osmi sekundách Svobodu překonal Hynek Zohorna a připsal si šestý gól v play-off.

Jihomoravané se tlačili do útoku, vytvořili si převahu, ale z rychlých protiútoků mohli naopak hostům vrátit dvoubrankové vedení Preisinger a Gulaš. Ani jeden z nich však skórovat nedokázal.

O závěrečný nápor poté domácí hráče připravilo Němcovo vyloučení. "Nic se neděje, nejsme z toho nějak vykolejení. Vůbec ne. Máme další zápas před sebou, je to 3:1 a nám pořád chybí jen jeden krok k postupu. Musíme tohle hned hodit za hlavu. Je to play-off, série budou vyrovnané, to jsem říkal už před touto," řekl útočník Hynek Zohorna.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 4. zápas:

HC Kometa Brno - HC Škoda Plzeň 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 52. H. Zohorna (M. Erat, Krejčík) - 22. Kracík (D. Sklenička, Kadlec), 24. D. Kindl (Kracík). Rozhodčí: Hodek, Hribik - D. Hynek, Zíka. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Stav série: 3:1.

Brno: Čiliak - O. Němec, Štencel, Krejčík, Gulaši, Bartejs, Malec - M. Erat, J. Hruška, R. Zohorna - Haščák, P. Holík, Zaťovič - H. Zohorna, Nečas, Mallet - Vondráček, L. Čermák, Vincour. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný a Horáček.

Plzeň: M. Svoboda - Jones, Moravčík, Čerešňák, Vráblík, Kadlec, D. Sklenička - Gulaš, Mertl, Stach - Indrák, Kratěna, Kantner - Schleiss, Kracík, D. Kindl - Pour, Preisinger, Hollweg. Trenéři: Martin Straka, Čihák, Jiří Hanzlík a Vlasák.

Hlasy trenérů:

Kamil Pokorný (Brno): "Odehráli jsme první třetinu lépe než v minulém zápase. Bohužel v úvodu druhé třetiny přišly naše dvě stejné chyby. Měli jsme dostatečný počet hráčů v obranném pásmu, ale protihráče jsme si špatně rozebrali. Soupeř chyby potrestal. Potřebovali jsme dát dříve kontaktní gól. Viděli jste, co se dělo po naší brance osm minut před koncem, kdy jsme snížili. V závěru se už hrálo na jednu branku. Dnes se štěstí přiklonilo k Plzni. Tak to prostě v play-off je."

Ladislav Čihák (Plzeň): "Opět diváci viděli dramatické utkání. Jsem rád, že jsme konečně vstřelili první gól a následně hned i druhý. Trošku nás to uklidnilo. Věděli jsme, že Kometa bude tlačit. Ale dobře jsme drželi střední pásmo a bránili. Škoda, že jsme v oslabení inkasovali gól. Chtěl bych kluky pochválit. Ukázali charakter týmu a srdce. Za stavu 0:3 na zápasy jsme situaci nevzdali. Vyhráli jsme na Kometě a jsem rád, že jsme splnili přání našich fanoušků a vrátili sérii do Plzně."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články