Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Kovář prožil vítězný návrat, Plzni zajistil triumf v nájezdech proti Litvínovu

Jan Kovář zaznamenal v dresu Plzně povedenou premiéru po návratu z neúspěšné zámořské mise. Indiáni sice v závěru utkání 25. kola přišli v Litvínově o těsný náskok po vyrovnání Gerháta v oslabení, ale nakonec přetlačili černožluté v samostatných nájezdech 2:1, když se o vítěznou trefu postaral právě Kovář.

Útočník Jan Kovář z Plzně v zápase proti Litvínovu
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Kovář oblékl dres Plzně poprvé od zisku titulu v roce 2013, kdy odešel na pět let do Magnitogorsku do KHL a v minulých měsících se marně pokoušel prosadit do NHL v New Yorku Islanders a následně získat angažmá na zkoušce v Bostonu. Po návratu ze zámoří s indiány ve středu uzavřel zatím měsíční kontrakt.

"Těšil jsem se na to. Na Litvínov mám hezké vzpomínky. Odehrál jsem tady hodně významné utkání – moje první v extralize. Tady jsme se taky dozvěděli o odpočtu bodů (v sezoně 2010/11). Je to pro mě takový specifický stadion, dějou se tady velké věci pro mě. Jsem rád, že to bylo nyní vítězné, i když jsem svojí chybou okradl tým o tři body," vyčítal si Kovář v nadsázce špatně ubráněnou situaci při brance na 1:1 v závěru zápasu.

Kovář ukázal své schopnosti hned v úvodu, kdy si vyměnil puk s Indrákem a vyslal ho do brankové příležitosti, Janus ovšem zasáhl levým betonem. Na druhé straně se před Milčakovem nedokázal hbitě zorientovat a zakončit Jurčík. V šesté minutě pálil od modré čáry Suchánek, Petružálek puk tečoval jen do ochranné sítě.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Litvínov – Plzeň

Poté se opět vyznamenal domácí brankář, když zneškodnil Stachovu střelu švihem. V polovině prvního dějství si pohráli s hostujícími obránci Kašpar a Petružálek, který ale v zakončení neuspěl. V 14. minutě prověřil Milčakova střelou z pravého křídla Hübl, plzeňský brankář svůj tým opět podržel. Litvínov se pak ubránil při Trávníčkově trestu.

Na přelomu prvního a druhého dějství se domácí neprosadili při Allenově trestu a nezužitkovali ani následující vyloučení Jakuba Kindla. Ve 28. minutě mohl otevřít skóre hostující Němec, který se prokličkoval před Januse, ten ale svůj tým znovu podržel.

Litvínov se ubránil v následujících oslabeních, a dokonce i ve třech proti čtyřem. Potom zahrozili domácí, jenže tísněný Tůma Milčakova nepřekonal. Na druhé straně si litvínovský gólman poradil se Strakovým pokusem. V 36. minutě neuspěl před plzeňskou brankou po Mikúšově přihrávce Petružálek. V závěru druhé části přestřelil z dobré pozice Lukeš.

Bezbrankové skóre prolomil ve 44. minutě Němec, který se prosadil z dorážky po Kratěnově střele. Janus pak musel zasáhnout proti Pourovi. Domácí se marně snažili dobývat defenzivu Západočechů a do šancí se dlouho nedostávali. Verva se ale dokázala úspěšně bránit při Baránkově trestu a z brejku v oslabení po Trávníčkově přihrávce vyrovnal Gerhát.

"Když se podívám na průběh zápasu, tak určitě bod bereme. Měli jsme dobré šance, ale bohužel nám to tam nepadlo. Oba brankáři chytali fantasticky, i proto padlo málo branek," uvedl Gerhát.

Ve třetí minutě prodloužení promarnil šanci v úniku Hübl a v nájezdech se radovali hosté. Trefili se za ně Kratěna a Kovář, za domácí uspěl pouze Lukeš. "Čekal jsem střelu, ale překvapil mě, že to dal pod lapačku, bohužel," komentoval Janus Kovářův vítězný pokus. "Věděl jsem, když byl Jan Kovář na ledě, dával jsem si na něho větší pozor. Je to kvalitní hráč, všude, kde hrál, to dokázal," dodal litvínovský gólman.

HC Verva Litvínov - HC Škoda Plzeň 1:2 po sam. nájezdech (0:0, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 57. Gerhát (Trávníček, Ščotka) - 44. V. Němec (D. Kindl, Kratěna), rozhodující sam. nájezd Jan Kovář. Rozhodčí: Bjälkander (Švéd.), Hribik - Ondráček, Špůr. Vyloučení: 4:3, navíc D. Kindl (Plzeň) 10 min. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5534.

Litvínov: Janus - Porseland, Ščotka, L. Doudera, Baránek, Romančík, Suchánek, Březák - J. Petružálek, J. Mikúš, Kašpar - Válek, V. Hübl, F. Lukeš - Myšák, Gerhát, Trávníček - D. Tůma, J. Kloz, Jurčík. Trenéři: Razým a Skuhrovec.

Plzeň: Milčakov - Čerešňák, Kvasnička, Jones, Allen, Kaňák, Vráblík, Pulpán - Indrák, Jan Kovář, Stach - V. Němec, Kratěna, D. Kindl - Eberle, Kodýtek, P. Straka - Pour, Preisinger, Kantner. Trenéři: Čihák a Jiří Hanzlík.

Ohlasy trenérů:

Radim Skuhrovec (Litvínov): "Utkání mělo z mého pohledu vysoké extraligové parametry. Byly tam dlouhé pasáže, kdy se hrál hokej nahoru dolů. My jsme inkasovali z předbrankového prostoru. Po základní hrací době byla asi zasloužená dělba bodů. V prodloužení jsme nějaké šance měli, ale bohužel utkání dospělo do samostatných nájezdů, v nichž dal soupeř o gól více než my. Ale i z naší strany byl předvedený výkon velmi slušný."

Jiří Hanzlík (Plzeň): "Viděli jsme bojovné utkání. Za náš tým kluci odvedli v současné době maximum. Nejsme úplně v herní pohodě. Trošku nás mrzí inkasovaný gól při naší přesilovce pět minut do konce (třetí třetiny). Šance byly na obou stranách. Je pro mě trošku překvapení, že jsme vyhráli nájezdy, když znám kvalitu litvínovských útočníků. Bod navíc je pro nás super. Pro Honzu Kováře to bylo těžké, nemá zápasové vytížení, ale při jeho hře je vidět rozdíl v kvalitě toho hráče. Dovednostmi, hokejovým myšlením a nevím, čím vším. Každá jeho činnost na ledě má smysl. Je to pro nás obrovská posila."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články