Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Kometa zvládla boj o šestku. Hradci Králové dal gól šestnáctiletý Brabenec

Oba týmy skládaly reparáty za předchozí debakly a povedlo se to Kometě. Brňané v dohrávce 46. kola extraligy v souboji o nejlepší šestku zajišťující přímý postup do play-off zdolali Hradec Králové 2:1. Brňany poslal do vedení šestnáctiletý Jakub Brabenec hned při svém debutu v extralize, k němu se vítězným gólem přidal Tomáš Plekanec. Za Mountfield se prosadil Lukáš Žejdl. Východočechům se šestka opět o něco vzdálila, mají už osmibodové manko.

Brněnský mladík Jakub Brabenec se raduje z gólu do sítě Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

"Na jeden gól se vyhrávat nedá. Ve hře je ale ještě hodně bodů, šanci na šestku nevzdáváme. Budeme bojovat," uvedl hostující trenér Vladimír Růžička. I střelec vítězného gólu Plekanec byl opatrný. "Je to pro nás důležitý krok, musíme však dál makat a připravit se na play-off. Ve hře je ještě hodně bodů a rozhodně nic není hotové," řekl Plekanec.

Kometa dostala jen v první třetině k dispozici čtyři přesilové hry, ale nenaložila s nimi dobře. Snad jedinou větší šanci během těchto osmi minut si vytvořil Zaťovič, ale zblízka Mazance v hostující brance nepřekonal. "Chtěli jsme se rehabilitovat za předchozí výsledky, na našich hráčích bylo možná znát, jak moc chtějí, což se promítlo do nevyužitých přesilovek, které nám nešly," řekl asistent kouče Komety Kamil Pokorný.

Co se nepovedlo ostříleným a zkušeným mazákům v brněnském dresu, to dokázal šestnáctiletý extraligový debutant Jakub Brabenec. Ve 12. minutě si syn bývalého reprezentanta šikovně najel mezi kruhy, kde ho našel Rákos, a otevřel skóre.

"Je to úžasný pocit dát gól v prvním zápase v lize. Musím pochválit Rákose, krásně mi to bekhendem připravil," uvedl pátý nejmladší střelec v historii nejvyšší soutěže.

Tým Mountfieldu vytěžil v prvním dějství z minima maximum. Zužitkoval svoji jedinou přesilovku, byť gól Žejdla po trenérské výzvě domácí střídačky, která reklamovala faul na gólmana Čiliaka, muselo potvrdit až video.

Brňanům stačilo jen patnáct sekund druhého dějství k vedoucímu gólu, když se po dorážce a teči zblízka prosadil Plekanec. "Druhý gól jsme dali po akci, jakou po hráčích vyžadujeme - dostat puk na bránu a být důslední" těšilo Pokorného. 

Kometu branka povzbudila k aktivnější hře, lépe bruslila, nicméně k dalším gólovým příležitostem se až na jednu výjimku Muellera nedostala.

Hosté se v rychlém a bojovném zápase dostávali k šancím také sporadicky, nejblíže k vyrovnání byl po přečíslení Koukal, ale Čiliak byl na svém místě. Když už byl překonán jako na začátku třetí třetiny  netrefil odkrytou branku Perret.

Důležitost boje o tříbodovou odměnu se promítla do zvýšené útočné aktivity Hradce, ale s tím také i do snahy o pokud možno bezchybnou obranu ze strany Komety. Domácí defenziva pod tlakem hostí místy dost trpěla, mnohdy odvracela střely i kombinace s vypětím všech sil, ale odolala.

"Na jeden gól se vyhrát nedá. Zápas sice měl od nás slušné parametry, ale neuspěli jsme v koncovce," zhodnotil duel útočník poražených Jakub Lev. "Byl to zlomový zápas, který nám nevyšel, ale makáme dál," ujistil Lev.

Nápor Hradce Králové přerušily až dvě vyloučení hostí, ale ani 90 sekund dvojnásobné přesilovky uklidňující trefu pro Brňany nepřineslo. Kometu to ale mrzet nemuselo, přežila bez úhony i následné oslabení a power-play a připsala si velmi cenné body.

"Ve třetí třetině na nás bylo znát, že chceme výsledek ubránit, ale bojovnost a výborné nasazení, které bylo podpořené vynikajícím Čiliakem, nás v tomto důležitém zápase dovedly k vítězství," dodal Pokorný.

Dohrávka 46. kola hokejové extraligy:

HC Kometa Brno - Mountfield Hradec Králové 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Brabenec (Rákos), 21. Plekanec (Zaťovič, Baranka) - 19. Žejdl (Lev). Rozhodčí: Šír, Kika - Pešek, Malý. Vyloučení: 5:7. Využití: 0:1. Diváci: 7049.

Sestavy:

Brno: Čiliak - O. Němec, Mlčák, Bartejs, Pyrochta, Svozil, Gulaši, Baranka - Mueller, Plekanec, Zaťovič - Vincour, Rákos, Š. Stránský - Horký, Střondala, Brabenec - Kucsera, Kusko, Jenyš. Trenér: Zábranský.

Hradec Králové: Mazanec - Nedomlel, Eklund, Cibulskis, Šidlík, F. Pavlík, Šalda, Čáp - Smoleňák, Cingel, Chalupa - Orsava, Lev, Perret - Jergl, Klíma, Žejdl - R. Pavlík, Koukal, Miškář. Trenéři: V. Růžička st. a T. Martinec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články