Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kometa začala play-off vítězně. V Hradci Králové zazářil hattrickem Orsava

Tato série bude mít grády. Hokejisté Hradce Králové a Komety Brno to dokázali už v prvním duelu čtvrtfinále play-off extraligy, který nakonec zvládl úřadující mistr 3:1 a udělal první bod. Domácí doplatili na špatnou koncovku a neproměnili několik šancí. A Kometa? Ta měla útočníka Jakuba Orsavu, který zaznamenal první extraligový hattrick. Dvě trefy zaznamenal v přesilovkách. Na všechny tři branky přihrával Jan Hruška.

Radost brněnských hokejistů z gólů v play-off v Hradci Králové
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Brňané porazili Mountfield poprvé v sezoně a ukončili sérii sedmi porážek ve vzájemných soubojích. "Góly jsou taková třešnička, hlavní je výhra, kterou si zasloužil celý tým. Všichni makali, zvlášť Čilo v bráně," řekl Orsava a ocenil výborný výkon brankáře Marka Čiliaka, který si připsal 41 úspěšných zákroků.

Domácí si hned v úvodu vytvořili několik šancí, ale brankář Čiliak vše vyřešil a předznamenal obraz první třetiny. Hráči Hradce se tlačili do útoku, měli střeleckou převahu, ale hosté je vyučovali z produktivity.

Ve 13. minutě jim zajistil vedení v přesilovce Orsava a stejný hráč se prosadil i v závěru úvodní dvacetiminutovky, kdy tečoval Barankovu střelu od modré čáry. Asistenci na první gól si připsal i Erat, který mohl do play-off nastoupit poté, co mu výkonný výbor hokejového svazu snížil disciplinární trest.

Hned na začátku druhé části domácí promarnili dvě přesilovky a úroveň hry následně poklesla. Diváci ve vyprodané ČPP Aréně moc zajímavých momentů neviděli. Až ve 35. minutě zahrozili Smoleňák s Rákosem v přečíslení dva na jednoho, které ale nevyřešili ideálně.

Ve 38. minutě se Východočechům podařilo snížit. Čiliaka překonal na brankovišti pohotově dorážející Radovan Pavlík a potrestal hosty za pasivitu v útočném pásmu. Maxwell si totiž ve druhé třetině připsal jen dva zákroky.

"Takový je hokej. Byli jsme aktivní, ale oni dali tři góly téměř z ničeho. Určitě se máme do dalších zápasů od čeho odrazit. Byli jsme aktivní a hráli jsme hokej, který proti těm starým pánům, které mají v obraně, musíme hrát. Prohráli jsme, ale kluky musím pochválit. Jen musíme dát víc gólů," řekl domácí útočník Radek Smoleňák.

Úřadující mistr byl ale i nadále vysoce produktivní a ke třetí brance mu pomohla opět přesilovka. Smoleňákovo vyloučení potrestal Orsava, jehož našel volného přihrávkou zpoza branky Hruška.

"Naše hra mohla být lepší, ale výsledkově je to dobré. Hradec měl šance, ale Marek nás podržel. Na něj se můžeme vždy spolehnout. Věděli jsme, že to bude těžký zápas, oni mají dobrý tým a nějaké šance si vždy vytvoří. Možná jich ale měli až moc. V úterý se musíme zlepšit," uvedl obránce Komety Zbyněk Michálek.

Zdramatizovat utkání se Hradeckým již nepovedlo, i proto, že střela Koukala skončila na tyčce. "Kometa hrála zkušeně, nebruslili zbytečně. Oba týmy hrají rozdílné styly, my chceme být aktivní a vynutit si tlak. Věřím, že jak bude série pokračovat, bude výhoda na našich hokejkách," řekl kapitán domácích Dominik Graňák.

Čtvrtfinále play-off hokejové extraligy - 1. zápas:

Mountfield Hradec Králové - HC Kometa Brno 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 37. R. Pavlík (Cingel, Linhart) - 13. Orsava (J. Hruška, M. Erat), 19. Orsava (Baranka, J. Hruška), 46. Orsava (J. Hruška, Mueller). Rozhodčí: Šír, Kika - Bryška, Gebauer. Vyloučení: 3:4, navíc Gulaši (Brno) 10 min. Využití: 0:2. Diváci: 6588. Stav série: 0:1.

Sestavy:

Hradec Králové: Maxwell - Zámorský, Linhart, Nedomlel, Cibulskis, F. Pavlík, Graňák, Štindl - Smoleňák, Rákos, M. Chalupa - Vincour, Cingel, R. Pavlík - Paulovič, Bičevskis, Miškář - Vopelka, Kukumberg, Koukal. Trenéři: T. Martinec, Krátoška a P. Svoboda.

Brno: Čiliak - O. Němec, Baranka, Štencel, Gulaši, Z. Michálek, Bartejs, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - M. Erat, J. Hruška, Orsava - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Köhler, Kusko, Mallet. Trenéři: L. Zábranský, Horáček a Pokorný.

Ohlasy trenérů:

Tomáš Martinec (Hradec Králové): "Myslím si, že jsme neodehráli vůbec špatný zápas. Hráli jsme tak, jak jsme si předsevzali. To znamená hodně aktivně a s velkým tlakem do zakončení. Bohužel ze spousty šancí, které jsme si vypracovali, jsme dali jen jeden gól. Nevyvarovali jsme se vyloučení, což jsme chtěli, a Kometa nás ze dvou přesilovek potrestala. My jsme své přesilovky nevyužili, v tom byl hlavní rozdíl. Nic se ale neděje, máme hlavu nahoře a připravíme se na druhý zápas."

Kamil Pokorný (Brno): "Do série jsme vstoupili dobře. V první třetině jsme se dostali do dvoubrankového vedení, ve druhé nás trošku přibrzdily dvě po sobě jdoucí přesilovky soupeře a v závěru třetiny Hradec snížil. Koncentrovanou hrou, maximálním nasazením a kvalitním výkonem brankáře Čiliaka jsme si došli pro první vítězství. Důležité pro nás bylo, že jsme dostali dvě přesilovky a obě jsme využili. Naopak přesilovky soupeře kluci parádně odbránili."

Proč by mohl Hradec Králové postoupit přes Kometu? A bylo rozhodnutí Výkonného výboru svazu zkrátit Eratův trest správné? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast, který se věnoval celému čtvrtfinále play-off:

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články