Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Kometa vzdala hold bývalému kapitánovi a ve slavnostním zápase vynulovala Spartu

Speciální pocty se dostalo Leoši Čermákovi, jeho dvanáctka byla vyřazena ze sady dresů brněnské Komety. Bývalí spoluhráči jej potěšili i na ledě, když ve 4. kole extraligy doma přehráli rivala Spartu Praha 2:0. Domácí slaví první tříbodový zisk v sezoně, Sparta poprvé nebodovala.

Brněnští hokejisté Petr Holík a Ondřej Němec se radují z gólu
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Kometa se před zápasem rozloučila s bývalým kapitánem Leošem Čermákem, který na jaře ukončil kariéru, během níž tým přivedl ke dvěma titulům mistra. Jeho dres s číslem 12 byl vyvěšen u stropu haly a navždy vyřazen z klubových čísel. "Byl to krásný zápas, plný emocí. Jsem rád, že jsme takové derby zvládli," řekl Čermák po utkání.

Čermákovi nástupci začali odkaz svého kapitána naplňovat okamžitě. Po 31 vteřinách se dostali do vedení 1:0. Holík si vyměnil puk s Muellerem a zblízka jej zasunul za Sedláčkova záda. "Fantastický start," rozplýval se nad gólem z první minuty domácí trenér Petr Fiala.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kometa Brno - Sparta Praha

Sparta měla ve druhé třetině k dispozici čtyři přesilové hry, ale počínala si při nich bezradně, což lze přičíst i perfektní obraně domácích, která nedovolila soupeřům dostat se do koncovky. "Čtyřicet minut jsme nehráli dobře, do toho spadají i nevyužité přesilovky," řekl kapitán Sparty Michal Řepík.

Kometu gól nastartoval a během celé první třetiny měla více ze hry a také si vytvářela šance. Blízko druhé brance v zápase byl Holík, ale jeho bekhend neměl patřičný důraz.

Bývalý kapitán Komety Leoše Čermák dostal památeční dres od majitele Libora Zábranského
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

Naopak Brno bylo mnohem efektivnější. Ve 24. minutě byl blízko druhému gólu Plekanec, ale Sedláček jeho střelu zblízka chytil. Krátký byl až na Hruškovu dorážku Štencelovy střely, která navýšila brněnské vedení. To nezkorigoval ani v nejvyloženější šanci Pražanů Růžička, Vejmelka si s jeho střelou ze dvou metrů bravurně poradil.

"Měl jisté zákroky a puky mu nevypadávaly z rukou. To je pro tým moc důležité," pochválil kouč Fiala gólmana, který si připsal 26 úspěšných zákroků.

Ve třetí třetině Kometa ještě více zpevnila defenzívu, dobře bruslila a kontrolovala střední pásmo, čímž výrazně snižovala možnost Sparty ohrozit její branku. Naopak Hruška a Plekanec byli celkem blízko ke třetímu gólu. Ten ale nakonec nebyl potřeba, Kometa vítězství uhájila i přes více než dvouminutovou power-play hostí. "Tři body jsou jasně více než moje čisté konto," řekl Vejmelka.

"Cítil jsem, že po pěti minutách utkání jsme se zlepšili, ale celý zápas jsme doháněli skóre. Druhý gól byl dalším krokem pro Brno směrem k výhře. Měli jsme šance, ale celkově bylo Brno houževnatější, tvrdě pracovalo a vyhrálo většinu soubojů. To rozhodlo," dodal kouč Sparty Uwe Krupp.

4. kolo hokejové extraligy:

HC Kometa Brno - HC Sparta Praha 2:0 (1:0, 1:0, 0:0).

Branky a nahrávky: 1. P. Holík (Mueller), 27. J. Hruška (Mueller, Štencel). Rozhodčí: Hejduk, R. Svoboda - D. Jelínek, Hynek. Vyloučení: 7:5. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Sestavy:

Brno: Vejmelka - O. Němec, Baranka, Štencel, Pyrochta, Bartejs, Gulaši, Malec - Mueller, P. Holík, Zaťovič - Horký, Plekanec, J. Hruška - Kucsera, Lev, Orsava - Jenyš, Kusko, Plášek. Trenéři: Fiala, Horáček, Pokorný a Oslizlo.

Sparta: J. Sedláček - Polášek, Košťálek, Kalina, Jandus, T. Pavelka, Ďaloga - Řepík, V. Růžička, Smejkal - Forman, Pech, A. Kudrna - Říčka, Sukeľ, Rousek - Buchtele, K. Klíma, Dočekal. Trenéři: Krupp a J. Nedvěd.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články