Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kometa šetří na penězích, ale rozhodně ne na ambicích. Chce bojovat o titul

Nejúspěšnější český hokejový klub Kometa Brno oznámil před extraligovým startem jednoznačné cíle. Klub z moravské metropole chce opět bojovat o titul, který naposledy vybojoval v roce 2018. I přesto, že jej opustila řada hvězd jako Tomáš Plekanec či Martin Erat a že došlo ke snížení rozpočtu o více než polovinu během koronavirové pandemie.

Hráči Komety slaví gól kapitána Martina Zaťoviče proti Liberci
zdroj: ČTK autor: Václav Šálek

"Chceme zase bojovat o titul, ale rozhodovat v této sezoně může klidně něco jiného. Jsem moc zvědav, jak covid tuto sezonu zasáhne," řekl majitel a hlavní trenér Libor Zábranský.

V brněnské kabině už nepůsobí velké osobnosti let minulých. Erat ukončil kariéru a Plekanec se z rodinných důvodů vrátil do Kladna. "Máme zde stále první pětku složenou z osobností jako Němec, Zaťovič, Holík či Müller. A dáváme šanci mladým, kteří se musí ukázat," pokračoval Zábranský.

Poslechněte si Hokej fokus podcast před startem extraligy: 

Do týmu přišli ostřílení hráči jako Jakub Klepiš či Jakub Valský a přínosem by měli být i Rakušan Peter Schneider či Lotyš Ralfs Freibergs. "Věřím, že jsme schopni se posouvat dál."

Přispět by k tomu mohli i dva mladí obránci Jakub Zbořil z Bostonu a Libor Hájek z New York Rangers. "S Bostonem jsme vyřešili Zbořilovu pojistku a vše je na dobré cestě. S Hájkem je situace složitější, vypadá to na začátek října," naznačil Zábranský.

Kvůli dopadům koronaviru podle něj Kometa hospodaří s rozpočtem zhruba 50 milionů korun. "Šetříme, kde se dá. V minulých letech jsme měli k dispozici 120 milionů korun, z čehož bylo na A tým 76 milionů."

I tak přivedl do klubu například mistra světa Klepiše. "Jeho smlouva a smlouvy dalších nových hráčů jsou postavené jednoduše – mají nízký základ a pak startovné. Když se bude hrát, vydělají si, když ne, budou mít jen základ," vysvětlil Zábranský, jak se "pojistil" proti případnému přerušení či nedohrání soutěže.

Hráčů se smlouvami z doby před koronavirem se to netýká. "Od března do srpna přistoupili na snížení platů, za což jim patří dík. Když se bude teď hrát, budeme jim to refundovat." 

Peníze ze vstupného budou scházet

Za výrazný úbytek financí může i skutečnost, že Kometa nemůže naplnit halu s kapacitou 7700 diváků a přijde tak o 23 milionů korun. Kapacitu musí snížit zhruba na polovinu, alespoň pro začátek soutěže.

"Na jaře jsem stopl prodej permanentek v momentu, kdy dosáhl počtu čtyř tisíc. To se z dnešního hlediska ukázalo jako dobré rozhodnutí," upozornil Zábranský.

Do volného prodeje žádné vstupenky nepůjdou, zbytek do povolené kvóty 4350 míst doplní sponzoři a partneři klubu.

V přípravě Brno příliš nezářilo, v Generali Česká Cupu vyhrálo jen jedno utkání a nepostoupilo do vyřazovací části. Ve finiši naopak porazilo Zlín a také Třinec, s nímž v pátek vstoupí doma do extraligového ročníku.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články