Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Kometa se rozjede za zlatým hattrickem. A to má ještě "žolíka" Erata v záloze

Hokejová extraliga čeká 21 let na tým, který ji ovládne třikrát v řadě. Kometa Brno je vážný adept na pokoření dalšího milníku a navázání na slavnou éru Vsetína, jenž slavil domácí titul dokonce pětkrát za sebou v letech 1995 až 1999. Jak vypadá letošní kádr obhájce prvenství, který vstoupí do sezony dnešním duelem na ledě Chomutova? Zítra od 17:00 pak vysílá ČT sport i web ctsport.cz Buly hokej živě s přímým přenosem utkání druhého kola extraligy mezi Kometou Brno a Plzní.

Hokejisté brněnské Komety
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Jednou z devíz brněnského klubu v posledních letech je bezchybné a uvážlivé plánování. Z Komety odešel do KHL, do Slovanu Bratislava, jeden z hlavních strůjců mistrovského doublu brankář Marek Čiliak a dalších šest opor. Mezi nimi byl například forvard Martin Nečas, který se pokusí prosadit do kádru Caroliny, či bek Jakub Krejčík, jenž zamířil do finské Raumy.

"Myslím, že jsme posílili dobře. Odešli kvalitní kluci, ale zase byli nahrazeni kvalitními posilami, které zapadly do týmu. Věřím, že se nám bude dařit podobně jako v loňské sezoně," hlásí kapitán Leoš Čermák.

Majitel a kouč Komety Libor Zábranský měl promyšlené náhrady a složil opět velice silný tým. Kostra zkušených borců Ondřej Němec, Martin Zaťovič a Martin Erat zůstává a zvučné posily Petera Muellera či Lukáše Kašpara mezi sebe snadno implementuje. 

Kdo bude patřit k favoritům extraligy a na jaká pravidla si musí hráči zvykat? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Že brněnský celek znovu šlape, dokazuje i příprava. Ze šesti zápasů prohrál jen dvakrát s účastníky KHL Slovanem Bratislava a Chabarovskem. V Lize mistrů nestačil pouze v rozjezdu skupiny D na Grodno 2:4. Odvetu však s běloruským týmem zvládl, stejně jako oba duely s Eisbärenem Berlín. Postup do vyřazovací fáze mají Brňané na dosah.

Kometa ještě zesílí, až bude mít Erat chuť

Vše se zatím odehrávalo v tiché pozornosti hvězdy extraligy Erata, který se po dohodě se Zábranským zapojí do zápasového rytmu až v průběhu sezony. Neobvyklý jev, který dokazuje, jaké má hráč s více než 900 starty v NHL postavení v Kometě.

Eratovi už přicházely na mysl pohnutky na konec kariéry, chtěl se věnovat víc rodině a trénování mládeže. Zlatý hattrick ho ale ještě zlákal. "Máme jasnou dohodu. Až bude mít Martin chuť, tak nastoupí. Je to jeho rozhodnutí. Ale doufám, že to nevydrží bez hokeje až do ledna," prohlásil boss Komety.

Elitní útok? Zatím v něm Muellerovi nabíjí Holík

Útočné formace se s Eratovým příchodem pozmění a uvidí se, jaký bude mít návrat sedmatřicetileté osobnosti vliv na tým. Do extraligové sezony tedy zatím vstoupí první formace ve složení Zaťovič - Holík - Mueller.

Posila ze Salcburku, která prošla v NHL Phoenixem, Coloradem a Floridou, se zatím prosazuje. V přípravě Mueller zaznamenal pět branek a dvě asistence a v Lize mistrů ještě přidal gól a dvě nahrávky. "Cítím, jaká je moje role, že bych měl být produktivní. Doufám, že Kometě letos pomůžu," řekl třicetiletý křídelní útočník, který je ideální volbou do pozice na levém kruhu při přesilovce.

Jak se proměnil mistrovský kádr?

Odchody:

Marek Čiliak (Slovan Bratislava), Jakub Krejčík (Lukko Rauma), Hynek Zohorna (Lahti), Martin Nečas (Carolina), Vojtěch Němec (Plzeň), Tomáš Vincour (Hradec Králové), Marcel Haščák (Košice), Lukáš Vágner a Tomáš Havránek (oba hostování Karlovy Vary)

Příchody:

Juraj Mikuš (Sparta Praha), Lukáš Kašpar (Slovan Bratislava), Bedřich Köhler (Hradec Králové) a Peter Mueller (Salcburk)

Větší zodpovědnost než v minulém roce dostává i Petr Holík. Šéf Komety mu svěřil pod patronát první útok. "V lajně už si sedíme, šance si vytváříme a dáváme i nějaké góly. Přesilovky nám také celkem jdou. Samozřejmě je stále na čem pracovat, ale snad nám to tak bude klapat i v lize," povídal centr s reprezentačními zkušenostmi. 

A jak vypadají další formace Komety? Jan Hruška zřejmě nastoupí na křídlech s novou akvizicí ze Slovanu Lukášem Kašparem a přímočarým Kanaďanem Alexandrem Malletem. Težkotonážní a důrazný útok vytvoří trojice v čele s Čermákem, k němuž se připojí posila z Mountfieldu Bedřich Köhler a Martin Dočekal. 

"Měli bychom se prezentovat důraznou a tvrdou hrou. Určitě se od nás bude očekávat i defenzivní činnost. Podle výšky a váhy vypadá útok zajímavě," smál se Čermák, když mluvil o formaci, která váží dohromady 304 kilogramů.

Jak je zvykem u Komety, i čtvrtá lajna je pro soupeře nebezpečná. S talentovanými mladíky Radimem Zohornou a Lubošem Horkým může nastupovat Lukáš Nahodil nebo osmnáctiletý Karel Plášek. Především Horký prokázal v Lize mistrů velkou kvalitu. Nejdřív v Berlíně připravil tři góly spoluhráčům prakticky na doťuknutí do prázdné branky a poté doma Eisbärenu nasázel hattrick. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kometa znovu vstupuje do extraligy s nejvyšším cílem

Kreativita beka Krejčíka se rozdělí

Z jihu Moravy zamířil do Lukko Raumy Krejčík. Autor přesilovkových 21 bodů (3+18) v základní části a čtyř asistencí v početní převaze v play-off. O jeho příspěvěk v přesilovkách se musí podělit Ondřej Němec s Jurajem Mikušem, který má nebezpečnou ránu od modré čáry, a Janem Štenclem, jenž v přípravě vstřelil gól a u pěti asistoval.

První obrannou dvojici tvoří přídavek ze Sparty Mikuš společně s Němcem. Útočné choutky Štencla bude vyvažovat Michal Gulaši. Poté pokračuje osvědčené duo Malec - Bartejs. Sedmým bekem bude Michal Barinka.

Brankář Komety Marek Langhamer
zdroj: ČTK autor: Šálek Václav

Langhamer se po zápasovém manku rozchytává. Nahradí Čiliaka?

Dvojnásobného krále mezi extraligovými gólmany Čiliaka v pozici jedničky vystřídá Marek Langhamer. V přípravě předváděl dobré zákroky, ovšem mísil je občas s chybami a nejistými zásahy. Není divu, ještě se dostává do tempa. V minulé sezoně totiž odchytal jen dvanáct duelů.

Odpovědnost ze sebe neshazuje, naopak. "Vyhovuje mi to a užívám si to. Tohle byl můj cíl, vybojoval jsem si ho a snad to potvrdím. Uvidíme, jak budeme hrát všichni dohromady, ale samozřejmě gólman je základní stavební kámen. Budu se snažit předvádět to nejlepší," uvedl Langhamer, přičemž některé zápasy může chytat i jeho mladý kolega Lukáš Dostál.

První test pro něj a jeho spoluhráče přijde na ledě Chomutova v sobotu od 15:30. Piráti po sezoně oslabili o ofenzivního lídra Michala Vondrku a podle papírových předpokladů nebudou mít lehkou sezonu.

Kometu čeká v úvodních šesti kolech náročný extraligový start, protože třikrát po sobě bude hrát v sobotu na ledě soupeře a hned v neděli doma. "Není to šťastné rozlosování. Takto jsou naši nedělní soupeři zvýhodněni. Když se hraje v sobotu na druhé straně republiky a v neděli doma, tak se únava kumuluje," dodal Čermák.

Zdroj
ČT sport, ČTK, hc-kometa.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články