Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Kometa otočila duel proti Vítkovicím a uhájila páté místo

Souboj sousedů v tabulce lépe zvládla Kometa. Brňané vyhráli ve 49. kole nad Vítkovicemi po výsledku 3:1, o který se postarali Orsava, Zaťovič a Dočekal, když otočili duel po úvodní trefě hostujícího Lva. Brno tak udrželo páté místo a odskočilo Vítkovicím, které jsou až sedmé, na rozdíl pěti bodů.

Útočník Jakub Orsava z Komety Brno ohrožuje branku Patrika Bartošáka z Vítkovic
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Domácí nastoupili nejen bez distancovaného Erata, ale také bez stále nemocného nejlepšího střelce týmu Muellera. V první formaci jej nahradil Mallet a byl to právě on, který měl v úvodní třetině nejblíže ke vstřelení první branky. "Pořád se málo tlačíme do branky," podotkl brněnský útočník Martin Zaťovič.

Během třetí minuty mohl Mallet otevřít skóre hned dvakrát, ale Bartošák jej jednou vychytal betony a jednou lapačkou. Když už byl strážce vítkovické svatyně překonán, zastavilo Gulašiho dělovku břevno.

Hosty útočně nastartovala přesilovka při vyloučení Michálka. Krátce po jejím vypršení se dostal před Čiliaka Květon, ale prudkou přihrávku nedokázal zpracovat a řádně vystřelit. V poslední minutě brněnský gólman vychytal Kucseru i Kurovského.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Brno – Vítkovice

Brno vstoupilo ofenzivněji i do druhého dějství, ale podobné šance jako v první třetině si nevytvořilo. Vítkovice dobře bránily a podnikaly rychlé protiútoky. Nejprve měl velkou šanci Schleiss, ale trefil jen masku Čiliaka, puk za jeho záda dostal až po přečíslení dva na jednoho Lev.

Vedoucí gól ještě více zpevnil obranu hostí, střelecky neplodná Kometa jen velmi těžko hledala recept, jak vyzrát na Bartošáka. Nepovedlo se to Hruškovi ani Zaťovičovi. "Věřili jsme, že budeme odměněni za trpělivost," řekl po utkání Jakub Orsava.

Hokej ve vysokém tempu a s nasazením nabídla i třetí třetina, která byla ve znamení úporné snahy Komety dát gól. Hosté ale výborně bránili střední pásmo, a tak se domácí k přečíslení a k šancím dostávali jen sporadicky.

To platilo prakticky až do konce. Blíže ke gólu měli spíše hosté zásluhou Tybora a Květoně, přesto se domácí dočkali po jedné z mála brejkových situací, kdy se trefil Orsava. Netrvalo ani jednu minutu a Kometa strhla vedení na svoji stranu zásluhou Zaťoviče. V hektickém závěru poté důležité vítězství uhájila a ještě potvrdila gólem do prázdné branky. "Bylo to trpělivostí, hráli jsme svoji hru a byli jsme odměněni třemi body," řekl Orsava.

Naopak pořádně rozčílen odcházel z ledu gólman Vítkovic Patrik Bartošák. "Tohle není normální, co jsme tady předvedli v závěru. Jsem naštvaný na nás na všechny, nemá cenu ukazovat na jednotlivce," komentoval závěr duelu muž, který 55 minut držel vítkovické akcie nad vodou, ale nakonec z toho tým neměl ani bod.

49. kolo hokejové extraligy:

HC Kometa Brno - HC Vítkovice Ridera 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 55. Orsava (Plášek, J. Hruška), 56. Zaťovič (P. Holík), 60. Dočekal (P. Holík) - 29. Lev (Dej). Rozhodčí: Hribik, Šír - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:4, navíc Zaťovič (Brno) 10 min. Bez využití. Diváci: 7700 (vyprodáno).

Brno: Čiliak - O. Němec, Štencel, Z. Michálek, Gulaši, Bartejs, Malec, Barinka - Mallet, P. Holík, Zaťovič, - Köhler, J. Hruška, Orsava - Vondráček, L. Čermák, Dočekal - Kratochvíl, Süss, Plášek. Trenéři: L. Zábranský, Horáček, Pokorný a Oslizlo.

Vítkovice: Bartošák - Trška, Výtisk, Gregorc, Šidlík, Hrabal, J. Mrázek - Dej, Lev, Olesz - Tybor, O. Roman, Schleiss - Szturc, Poletín, D. Květoň - Kurovský, Š. Stránský, Kucsera. Trenéři: Petr a Trnka.

Ohlasy trenérů:

Kamil Pokorný (Brno): "Na obou mužstvech bylo znát, že jde o hodně, dominovaly obrany. Ve druhé třetině jsme udělali chybičku, kterou soupeř potrestal. Ve třetí třetině byly klíčem dva famózní zákroky Marka Čiliaka, kdy odvrátil dvoubrankové vedení Vítkovic, a v tu chvíli se, myslím, zápas zlomil. Soupeř odmítl náskok o dva góly, my jsme vyrovnali po 55 ustrašených minutách. Duel dostal úplně jiné grády a diváci nás dohnali k vítězství, což zvedlo euforii. Je to strašně cenné vítězství nejen z pohledu tabulky, ale i proto, že jsme dokázali v posledních minutách vývoj otočit. Věřím, že sebevědomí bude v příštích zápasech ještě větší."

Jakub Petr (Vítkovice): "Podali jsme velmi koncentrovaný výkon v zápase, na který jsme se celý týden pečlivě připravovali. Hráči do puntíku plnili taktické pokyny a dostali jsme Kometu tam, kde jsme ji chtěli mít. Ale nevyužili jsme asi šest přečíslení, kdy jsme mohli dát druhý gól. Ve třetí třetině jsme měli dost dobrý úsek k tomu, abychom zase mohli rozhodnout, ale pak jsme zápas nezvládli a promarnili jsme druhý mečbol. Ten první byl v minulém kole proti Třinci, nyní tady. Boj o šestku nekončí, ale teď jsme si to zbytečně zkomplikovali."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články