Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kluby rozvazují s hráči smlouvy. Český hokej nabídl v dopise řešení situace

Vedení Českého hokeje doporučilo klubům extraligy a první ligy, aby nevypovídaly hráčské smlouvy z důvodu omezení vyvolaných pandemií nového typu koronaviru. V dopise kluby nabádá k řešení předpokládaného snížení odměn oboustranně přijatelnou dohodou. K předčasnému ukončení kontraktů u některých hráčů dosud sáhly extraligový Hradec Králové a prvoligové kluby Vsetín, Prostějov a Chomutov.

Prezident Českého hokeje Tomáš Král
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

"Stejně jako celá země čelíme historicky bezprecedentní situaci, jejíž ekonomické důsledky se nevyhnou ani hokeji," uvedl prezident Českého hokeje Tomáš Král. "Řešit je bude muset svaz, kluby i hráči, přičemž jediná cesta spočívá v jednáních a hledání smysluplných kompromisů. Problémy, které před námi stojí, nejsou jednoduché, ani v nejmenším ovšem nepochybuji, že na základě solidarity, vzájemné závislosti a jednoty hokejového prostředí se s nimi vyrovnáme," uvedl Král.

V dopise, pod kterým jsou podepsáni Král s ředitelem Tipsport extraligy Josefem Řezníčkem, byly doporučeny klubům modelové příklady postupu při hledání dohody na březen a duben. Jde o zachování odměny v plné výši hráčům, u nichž její měsíční výše nepřesahuje 50 000 korun, a snížení odměny o polovinu u těch hráčů, kteří pobírají odměnu vyšší. Ani v jejich případě by však měsíční odměna neměla klesnout pod 50 000 korun.

Při uzavírání nových smluv doporučilo vedení soutěže klubům a hráčům, aby byla výše odměny vázána na reálné zahájení dalšího ročníku. Do té doby by mohla být upravena podle modelu domluveného pro měsíce březen a duben s tím, že od začátku soutěží bude vyplácena v plné výši včetně doplacení rozdílu, který případně vznikl na začátku sezony.

"Jedná se o doporučení, vyplývající z názoru řídícího orgánu soutěží. Podrobnosti smluvních vztahů včetně výše odměny, zmiňované v modelovém příkladu, se odvíjejí od možností jednotlivých klubů a jejich úprava je ve výlučné kompetenci obou smluvních stran, klubů a hráčů," uvedli zástupci vedení.

Vypovězení kontraktu z důvodu zásahu vyšší moci

Některé kluby využily bod v hráčské smlouvě, kde stojí, že klub může kontrakt vypovědět z důvodu zásahu vyšší moci či přerušení ligy. V Hradci Králové se rozloučili s pěticí hráčů, kterým končily smlouvy. Byli to obránci Oskars Cibulskis, Oscar Eklund, Tomáš Linhart a Petr Šidlík a útočník Lukáš Žejdl.

V Prostějově, kterému skončila sezona po nepostupu do play-off ještě před zavedením opatření souvisejících s pandemií, například sáhli k vypovězení kontraktu útočníka Tomáše Divíška. A to krátce poté, co mu klub vystrojil na ledě rozlučku s kariérou.

Chomutov se k nim připojil dnes. Rozloučil se se všemi hráči z kádru narozenými v roce 1996 a dříve. "Jsme si vědomi, že náš krok vyvolá řadu emocí. Můžeme všechny ubezpečit, že z něj nemáme radost, ale pro budoucnost hokeje v Chomutově se bohužel jedná o jediné možné řešení, k němuž jsme jednomyslně došli po dlouhé debatě," uvedlo na klubovém webu vedení Pirátů.

"Zrušení play-off nám výrazně seškrtalo plánované příjmy. Pokud bychom na to nereagovali, mělo by to pro klub existenční důsledky. Rozhodně nám nedělá radost, že musíme v zájmu budoucnosti klubu využít klauzuli smlouvy o vyšší moci, ale jiná cesta bohužel v tuto chvíli pro nás není," doplnili zástupci Chomutova.

Proti takovému postupu se už ohradila Česká asociace hokejistů (CAIHP) a chystá se učinit kroky ke zneplatnění těchto výpovědí u smírčí komise Českého svazu ledního hokeje a případně u soudu. V hledání vzájemné dohody chce také pomoci.

"Asociace oceňuje přístup vedení Českého hokeje, které zaslalo klubům dopis s doporučeními ohledně jejich smluvních vztahů s hráči. CAIHP je připravena v této záležitosti pomoci a být účastna vyjednávání dohod, s nimiž budou spokojeny obě strany," řekl ČTK prezident výkonného výboru CAIHP Libor Zbořil.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články