Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Kladnu velká převaha proti Chomutovu nepomohla, zářil brankář Peters. Pardubice začaly baráž výhrou

První kolo baráže o extraligu oslabený Chomutov zvládl. Piráti, kteří se v minulých dnech potýkali se střevními potížemi, udolali Kladno 2:0 po trefách Sklenáře a Růžičky. Na oba góly přihrával Duda, brankář Peters vychytal čisté konto po 40 úspěšných zákrocích. Ve druhém utkání slavily Pardubice, které si poradily s českobudějovickým Motorem 4:1.

Brankář Chomutova Justin Peters při zákroku v utkání proti Kladnu
zdroj: ČTK autor: Hájek Ondřej

Oslabení Piráti se spíš bránili, Peters ale Rytíře vychytal

Severočeši po nepříjemné zkušenosti z minulého týdne v podobě střevních potíží nastoupili k úvodní bitvě o extraligu před vyprodaným hledištěm s výrazně silnější sestavou, než s jakou do neděle dohrávali skupinu o umístění na 11. až 14. místě.

Cikánek v kladenské brance se musel hned v úvodu ohánět při pokusech Koblasy a Růžičky. Vzápětí se domácí ubránili v oslabení. Po osmi minutách vychytal Cikánek Dudu, na druhé straně se o něco později vyznamenal Peters, když zlikvidoval Machačovo sólo.

"Neodehráli jsme špatný zápas, ale byly tam malé věci, které jsme v play-off dělali dobře, ale teď se nám nepovedly. Šance jsme měli, ale jejich brankář chytal dobře. Oba chytali dobře. Mohli jsme zápas překlopit na naši stranu, ale nehráli jsme chytře, jak jsme měli," řekl Plekanec.

V 25. minutě se do úniku dostal také centr první útočné formace domácích Růžička, a i když bylo Hořavovo hákování na hraně trestného střílení, zůstalo jen u dvouminutového trestu a nevyužité početní výhody. Po polovině základní hrací doby rozezvučel Kružík tyčku. Peters vychytal Redlicha, na druhé straně si Cikánek poradil s Vantuchovou tečí.

Peters nedovolil otevřít skóre ani Jágrovi a čekání na úvodní gól tak ukončil až v 48. minutě Sklenář povedenou tečí Dudova pokusu. V 54. minutě už Rytíři po závaru v brankovišti domácích, kde důrazně operovali Jágr s Plekancem, slavili vyrovnání, jenže Peters uchránil domácí od pohromy, což vzápětí sudím potvrdil i kolega u videa. Přesto se z opakovaných televizních závěrů zdálo, že puk překročil brankovou čáru.

Uběhla jen necelá minuta a hosté inkasovali těžký zásah do sebevědomí, když jim ujel Růžička, zvýšil s trochou štěstí na 2:0 a spravil si tak chuť po stejné situaci ze začátku druhé třetiny, kdy byl faulován.

"Dalo se očekávat, že Kladno bude živější. My jsme čekali na naši chvíli a já věřil, že přijdou šance, při kterých musíš mít instinkt lovce a prostě nekompromisně zakončit. Tak se také stalo," pochvaloval si Duda. V samém závěru to Kladenští zkusili ještě s hrou bez brankáře, ale neuspěli.

"Určitě jsme dnes přizpůsobili hru tomu, co nás potkalo za problémy. A bylo znát, co máme za sebou. Teď jsme sice dost unavení, ale hlavní je, že jsme vyhráli," prohlásil třicetiletý Vladimír Růžička, autor druhého gólu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání 1. kola baráže Pardubice – České Budějovice

Pardubice vykročily za záchranou vítězně, dva góly vstřelil Perret

"Nebylo to jednoduché, Budějovice měly velmi dobrý pohyb. Jsem rád, že jsme to zvládli. Byly momenty, kdy Budějovice rychle otáčely hru a my jsme měli problém vystřídat. Na druhou stranu i my jsme mohli dát víc gólů, ale jsme rádi i za 4:1," řekl Hovorka.

První barážový zápas mezi Dynamem a Motorem před zaplněnou arénou rozehrály lépe domácí Pardubice. Poslední tým extraligy už po 41 vteřinách dostal do vedení Hovorka, jehož nahození si do branky srazil bruslí Karabáček. Krátce nato neproměnil samostatný únik Machala. Hráči vítěze první ligy Motoru nastoupili proti extraligovému soupeři trochu s respektem a chvíli jim trvalo, než se osmělili.

K útoku zavelel svou šancí aktivní Endál a největší možnost měl v přesilovce Bradley, který těsně minul branku. To Pardubice početní výhodu v 16. minutě využily, když ranou z mezikruží zvýšil na 2:0 Schaus. Od té chvíle se Dynamo zatáhlo a nechalo hrát soupeře. České Budějovice tak měly mírnou převahu, ale ke gólovým šancím se dlouho nedostávaly.

Jednou z mála výjimek byla před polovinou zápasu Babkova rána, kterou Kacetl vyrazil do rohu. Na druhé straně Kváča pokryl dvě Mandátovy dorážky a poradil si i s dobře mířenou Schausovou střelou. Až se závěrem druhé části začaly být České Budějovice nebezpečné. Tečující Bradley mířil jen těsně vedle a Gilbertův úprk po křídle musel hasit až Kacetl.

Trápení Motoru v ofenzivě prohloubili na začátku třetí části Endál a Heřman. První pálil jen do Kacetlovy masky, druhý do jeho vyrážečky. Pardubicím naopak stačil jeden povedený protiútok a po Budíkově přihrávce doklepl puk do branky Perret.

Třetí gól odpor hostů zlomil. České Budějovice ještě zkusily hru bez gólmana, ale opuštěnou branku trefil Perret. V závěru neproměnil velkou šanci na korekci skóre Čermák, výborně chytajícího Kacetla překonal až necelou minutu před koncem ranou z úhlu Endál.

1. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Piráti Chomutov - Rytíři Kladno 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 48. J. Sklenář (Duda, Vantuch), 55. V. Růžička ml. (Duda). Rozhodčí: Hradil, Kubičík - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:3, navíc Vampola (Kladno) 10 min. Bez využití. Diváci: 5250 (vyprodáno).

Chomutov: Peters - Flemming, Jank, Knot, L. Kovář, Blaha, Štich - Duda, V. Růžička ml., Koblasa - Klhůfek, Huml, J. Sklenář - J. Stránský, Vantuch, Tomica - Šťovíček, Gut, M. Svoboda. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Kladno: Cikánek - Nash, Zajíc, Říha, Kehar, Lakos, P. Hořava - Jágr, Plekanec, Redlich - Melka, Vampola, Strnad - Š. Jelínek, Machač, Zikmund - Kružík, T. Kaut, Svedlund. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Ohlasy trenérů:

Vladimír Růžička st. (Chomutov): "My jsme to utkání chtěli především vydržet, abychom zvládli celých 60 minut hrát. Máme v sestavě kluky, kteří tím nebyli zasažení a mohli hrát normálně, ale ti klíčoví hráči a všichni beci si prošli těmi střevními problémy. Snažili jsme se hrát co nejvíce na čtyři útoky a s kratším střídáním. Více jsme bránili a čekali, ve třetí třetině se nám povedlo dát dva góly a tím jsme zápas zvládli. Vynikající byl výkon brankáře. Všichni odehráli parádní utkání."

David Čermák (Kladno): "Myslím, že dnešní utkání rozhodla naše nemohoucnost vstřelit branku. Bylo to o tom, kdo dá první gól. My jsme naše šance nevyužili, Chomutov naopak tu svou proměnil a potom už si těch posledních deset minut pohlídal, i když jsme tam ještě měli nějaké šance a závary kolem branky. Bohužel jsme gól nedali a s tím se pak nedá vyhrát."

HC Dynamo Pardubice - ČEZ Motor České Budějovice 4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. Hovorka (Rolinek, Mandát), 16. Schaus (Rolinek), 49. Perret (Budík, Marosz), 57. Perret (J. Kloz) - 60. Endál (M. Čermák, Vydarený). Rozhodčí: Bejček, Hejduk - Brejcha, D. Jelínek. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 9106.

Pardubice: Kacetl - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, Budík, J. Zdráhal - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Mandát, Rolinek - L. Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Perret. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

České Budějovice: Kváča - Vydarený, M. Jandus, Kutlák, Plášil, Pýcha, Pavlin - M. Heřman, R. Přikryl, M. Čermák - Endál, Gilbert, M. Novák - Z. Doležal, Bradley, Karabáček - Babka, Dančišin, Doktor. Trenéři: Prospal, Totter a S. Hrubec.

Ohlasy trenérů:

Richard Král (Pardubice): "Povedl se nám vstup do zápasu, to bylo skvělé. Tým podal dobrý a taktický výkon, pohlídali jsme si největší zbraně soupeře a zahráli jsme dobře v prostoru před brankou. Vyhráli jsme zaslouženě."

Václav Prospal (České Budějovice): "Když nedáme gól dřív než v 59. minutě, tak těžko můžeme pomýšlet na vítězství. Pardubice měly dobrý vstup do zápasu, spadl jim tam gól a pak využily přesilovku. Prakticky od začátku zápasu jsme hráli s dvougólovou ztrátou, takže jsme se víc tlačili do toho, abychom nějaký gól dali, ale bohužel nedali. Hodnocení je jednoduché, Pardubice vyhrály zaslouženě."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články