Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Kladno promarnilo náskok a podlehlo Varům

Karlovy Vary - Kladenští hokejisté promarnili šanci jít do čela extraligy, když ztratili v předehrávce 13. kola dvoubrankový náskok na ledě Karlových Varů. Rytíři vedli 2:0 už po první třetině, utkání však dohrávali bez Jaromíra Jágra, který ze zápasu odstoupil. O vítězství karlovarské Energie rozhodl v 59. minutě Jiří Doležal.

Útočník Varů Skuhravý ve snaze prostřelit brankáře Cháberu
zdroj: ČTK

Před téměř šesti tisíci diváků ve vyprodaném hledišti začali domácí se zjevným respektem a hned v úvodních vteřinách se sám před Mensatorem ocitl Černošek, ale neuspěl. Nervozita Karlovarských však netrvala dlouho. Ve třetí minutě se snažil z bezprostřední blízkosti překonat gólmana Cháberu na druhé straně Košťál, aby o několik minut později neproměnil Kumstát samostatný nájezd. Jeho bekhendová střela skončila až v ochranné síti.

Kladno kontrovalo střelou Kuchejdy. Další Černoškovu příležitost zlikvidoval bravurním zákrokem domácí brankář Mensator. V polovině třetiny Bicek nastřelil tyč, aby si následně spravil chuť v 15. minutě při využité přesilovce, když úspěšně dorazil Židlického střelu. O dvě minuty později se Kladno radovalo podruhé. Po nádherné kombinaci Melky a Židlického zakončoval do prázdné branky Valský. To již hosté hráli bez Jágra, jenž zůstal pouze na střídačce. Útočný hokej z obou stran pokračoval i ve druhém dějství, do kterého Západočeši vstupovali ještě s několika vteřinami z více než půlminutové výhody hry v pěti proti třem, ale nevytvořili si žádnou výraznější příležitost.

KV Arena propukla v jásot až ve 24. minutě, kdy při vyloučení Židlického snížil Zaťovič. V polovině utkání potvrdil domácí Košťál své dosavadní střelecké trápení, když v obrovské šanci nepřekonal Cháberu. Skóre se mohlo měnit i na druhé straně. Ve vlastním oslabení ujel Eberle, ale na výtečného Mensatora nevyzrál.

Parádní hokejové drama vrcholilo ve třetí části. Ve 44. minutě zvýšenou aktivitu Energie zúročil po nezištné Zuckerově přihrávce Košťál a přece jen zlomil své střelecké prokletí. Karlovy Vary měly poté i další příležitosti. Na Cháberovi si postupně vylámali zuby Gründling, Zucker a při samostatném úniku Doležal. Ten si ale vše vynahradil v 59. minutě, když bombou do horního růžku dokonal obrat ve vývoji utkání. Středočechům poté k vyrovnání nepomohla ani 65 vteřin trvající power play.

Jágr o odstoupení ze zápasu:

Svému týmu tak tři body vystřelil prudkou ranou z mezikruží, při níž nedal Cháberovi nejmenší šanci - kotouč skončil v horním růžku branky. "Lukáš Pech to nahrával, nahrávka byla ještě tečovaná a puk se vrtěl, tak jsem do toho plácnul a zaplaťpánbůh to tam spadlo," popsal Doležal. "Zvlášť, když předtím jsem jel sám na bránu a nedal," připomněl sebekriticky a dodal: "Měli jsme tam horší sérii, ale věřím, že nás to nakopne. Doufejme, že to tak bude pokračovat i dál. Pokud budeme hrát takhle jako dnes, tak bych se toho nebál."

HC Energie Karlovy Vary - Rytíři Kladno 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 24. Zaťovič (Pech, D. Nosek), 44. Košťál (Zucker), 59. J. Doležal ml. (Pech) - 15. Bicek (Židlický, T. Kaberle), 17. Valský (Melka, Židlický). Rozhodčí: Šindler, Hrubý - Beneš, Štofa. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. Diváci: 5955 (vyprodáno).

Karlovy Vary: Mensator - Gründling, D. Kohn, J. Látal, Kloz, Gřegořek, MacDonald, D. Nosek, Gulaši - Zucker, Skuhravý, Košťál - Kumstát, Pech, Zaťovič - Pohl, Skladaný, J. Doležal ml. - Koblasa, Vachovec, J. Heřman. Trenéři: Kýhos, Pešout a Kněžický.

Kladno: Chábera - Židlický, Černošek, Majeský, T. Kaberle, Macholda, Piskáček, Drtina, Kameš - Jágr, Plekanec, Tlustý - Bicek, Patera, Hlaváč - Kuchejda, Dragoun, Lukáč - Eberle, Valský, Melka. Trenéři: Vojta, Tatíček a Kopecký.

Martin Pešout (Karlovy Vary): "Pro mě, který jsem hokejově vyrostl na Kladně, je zápas s ním vždy specifický. Jsem strašně rád, že jsme dnes vyhráli, a to z několika důvodů. Měli jsme špatnou sérii, kdy jsme ztráceli zápasy v posledních minutách, také nám herně vůbec nevyšlo poslední domácí utkání s Libercem, kdy jsme předvedli ostudný výkon. Chtěli jsme se divákům revanšovat. Rovněž si nesmírně vážíme toho, že jsme dnes mohli hrát před vyprodaným hledištěm, což celkově zvedá náš výkon. Přesvědčili jsme se, že s Kladnem se dá hrát, a myslím, že od poloviny zápasu jsme byli dokonce i lepší. Poctivým hokejem a zarputilostí jsme dokázali Kladno přehrát."

Jiří Kopecký (Kladno): "Začali jsme celkem dobře. Řekl bych, že Vary z nás měly trošičku respekt, i když nám dvakrát ujely. Dali jsme dva góly a zápas kontrolovali. Obrat nastal při využité přesilovce domácích, kdy soupeř dostal chuť a zjistil, že se s námi dá hrát. Domácí nás začali přehrávat, i když šance se ve druhé třetině střídaly na obou stranách. Ve třetí třetině šly Vary minimálně za vyrovnáním a nakonec se jim povedlo šťastnou střelou minutu a půl před koncem vstřelit i vítěznou branku."

Hlavní zprávy