Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kladno poprvé srazilo Pardubice, další prohru Motoru zařídil Tomica

Situace pro hokejisty Českých Budějovic v baráži o extraligu začíná být kritická. Prohráli čtvrté utkání v řadě, tentokrát fotbalovým výsledkem 0:1 na ledě Chomutova, o což se postaral brankou Marek Tomica. Kladno naopak zapsalo čtvrté vítězství v řadě, když po výsledku 4:1 vyloupilo Pardubice, které poprvé padly. Kanadský gólman Justin Peters udržel podruhé v baráži čisté konto.

Kladenský útočník Tomáš Plekanec v souboji s gólmanem Pardubic Ondřejem Kacetlem
zdroj: ČTK autor: Josef Vostárek

Po polovině baráže je Motor poslední s pouhými dvěma body, postupové pozice drží Pardubice a Kladno.

Kladno začalo ve vyprodané pardubické aréně aktivně, ale sérii střel v branku nepřetavilo. Skóre tak otevřel ve čtvrté minutě Sýkora, který se prokličkoval mezi beky. Pardubice měly další možnost při přesilovce, jenže Rolinek přestřelil a Schause vychytal Cikánek. V závěru první části zahodil gólovou možnost osamocený Mandát.

"Je to hrozně namáhavá a dlouhá soutěž, psychicky a fyzicky náročná, takže potřebujete mít všechny čtyři lajny. Naše třetí a čtvrtá lajna daly góly a ten zápas rozhodly. Té naší se moc nedařilo, mně určitě ne, ale před čtvrtou klobouk dolů," chválil hrající majitel Kladna Jaromír Jágr trio Jakub Hajný, Tomáš Kaut, Štěpán Bláha.

Rytíři hráli s favoritem vyrovnanou partii a ve druhé třetině navíc přidali potřebnou produktivitu. Remízový stav zařídil ve 27. minutě Svedlund, který střelou k tyči proměnil trestné střílení nařízené za faul Schause na Machače. Dynamo mohlo rychle odpovědět, jenže Hovorka dorážkou Sýkorovy střely trefil jen tyčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 6. kola baráže Pardubice - Kladno

Ve 34. minutě se znovu radovali Rytíři, když Lakosovo nahození šikovně tečoval clonící Bláha. Pardubice viditelně znervózněly a za necelé čtyři minuty inkasovaly znovu. V závaru před Kacetlem si našel puk Hajný a střelou do opuštěné klece zvýšil náskok Kladna. V poslední minutě druhé třetiny dostali hosté k dispozici přes minutu a půl přesilovky pět na tři a Jágr ve své první šanci pálil z první jen do Kacetla.

Kladenský útočník měl velkou možnost i na začátku třetí třetiny, ale Říhovu odraženou střelu nedokázal dorazit do branky. Na druhé straně Cikánek skvělým zákrokem vyrazil Machalovu bekhendovou střelu. Při zkrácené přesilovce Kladna se předvedl i Kacetl, který vychytal nehlídaného Zikmunda.

Dynamo se nemohlo dostat k potřebnému tlaku, všechny jeho útočné pokusy obrana Rytířů bez větších potíží rozbíjela. K obratu nepomohla ani hra bez brankáře, při které Cikánek zneškodnil šanci Porselanda. Střelou do prázdné branky uzavřel skóre Plekanec.

Peters pomohl k výhře Chomutova vynikajícím výkonem

České Budějovice stejně jako v neděli nastoupily bez slovinského obránce Žigy Pavlina, který v pátek po zákroku kladenské hvězdy Jaromíra Jágra v domácím utkání 4. kola skončil v nemocnici. Se zlomeným žebrem a dalším nespecifikovaným zraněním zůstává na jednotce intenzivní péče.

Piráti měli usnadněný vstup do duelu přesilovkou, ve které Koblasa z mezikruží přestřelil. Vzápětí Chrpa dotáhl náznak úniku jen do nevýrazného zakončení. Po polovině úvodní třetiny stál na konci rychlého útoku hostů Karabáček, jenž před odkrytou brankou neuspěl. V 18. minutě se po Blahově ráně z dorážky prosadil bekhendem kapitán Tomica.

"Potřebovali jsme nějak naskočit. Bylo to nervózní, ale nakonec jsme byli šťastnější. Oba týmy měly plno šancí a bylo to kdo s koho. Jeden gól rozhodl celé utkání. Byli jsme většinu zápasu lepší a moc si vítězství vážíme, protože jsme se vydali ze sil," řekl chomutovský útočník Radek Duda.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy 6. kola baráže Chomutov - České Budějovice

V úvodu prostředního dějství Tomica vybídl Dudu, jenž však před odkrytou brankou nezakončil. Následně se Motor prezentoval kvalitní přesilovkou, kdy Plášil trefil Peterse do masky. Dobře si vedl i v oslabení, v kterém dorážel nebezpečně pouze Sklenář v samém závěru dvouminutové výhody Pirátů. Od 35. minuty hrály České Budějovice dvě početní výhody, ale kanadský gólman za svá záda nic nepropustil.

Na začátku třetí třetiny se v oslabení prosmýkl za domácí obranu Pýcha, ale po kličce do bekhendu se mu vyrovnat nepodařilo. Ze hry ve čtyřech na obou stranách si Piráti přenesli tlak, z kterého ale vedení nepojistili.

V 54. minutě mohl definitivně rozhodnout Koblasa, který v přečíslení trefil jen boční síť. Motor z následného tlaku nic nevytěžil a v závěru mu navíc zkomplikovalo situaci Heřmanovo vyloučení. Piráti tak těsný náskok uhájili.

6. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Piráti Chomutov - Motor České Budějovice 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 18. Tomica (Šťovíček, Blaha). Rozhodčí: Hejduk, Veselý - Pešek, Ganger. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 2763.

Chomutov: Peters - Flemming, Jank, Knot, Štich, Blaha, Dietz - Klhůfek, V. Růžička ml., J. Sklenář - T. Svoboda, Huml, Koblasa - Duda, Šťovíček, Tomica - Chrpa, Chlán, A. Dlouhý. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

České Budějovice: Kváča - M. Jandus, Vydarený, Pýcha, Plášil, V. Prospal ml., Kutlák - Šimánek, Gilbert, Babka - Karabáček, M. Novák, Z. Doležal - M. Čermák, R. Přikryl, M. Heřman - Kachyňa, Dančišin, J. Doktor. Trenéři: V. Prospal st., Totter a S. Hrubec.

Jan Šťastný (Chomutov): "Viděli jsme víc bojovné utkání než pohledné. Oba týmy se nacházejí na chvostu tabulky. Na nás byla vidět nervozita, ale bylo důležité, že jsme dali první branku a mužstvo se uklidnilo. Soupeř měl spoustu šancí, ale měli jsme vynikajícího brankáře Justine Peterse a obětavost, protože jsme hodně střel zblokovali. Vítězství jsme umlátili. Chtěl bych poděkovat našim fanouškům, těm 2700, kteří nad námi ještě nezlomili hůl a přišli nás podpořit. Věřím, že na Kladno přijdou povzbudit kluky, protože si to zaslouží. Je to pro nás zápas sezony, takže se na něj chceme co nejlépe připravit a vyhrát ho."

Václav Prospal starší (České Budějovice): "Hodnocení je krátké. Hokej se hraje od nepaměti na góly, když žádný nedáš, nemůžeš vyhrát. Nebudu se bavit o situaci v tabulce, to je mimo mísu. Do každého zápasu půjdeme s tím, že budeme chtít vyhrát. Šance máme, ale nejsme produktivní, a proto jsme tam, kde jsme. Kluci se snaží, ale bohužel góly nedáváme, a to je alfa a omega."

Dynamo Pardubice - Rytíři Kladno 1:4 (1:0, 0:3, 0:1)
Branky a nahrávky: 4. P. Sýkora (M. Kratochvil) - 27. Svedlund z trest. střílení, 34. Š. Bláha (A. Lakos), 37. Hajný (Š. Bláha, T. Kaut), 60. Plekanec (A. Lakos). Rozhodčí: Pavlovič, Šír - Gebauer, Špringl. Vyloučení: 5:7. Bez využití. Diváci: 10 194 (vyprodáno).

Pardubice: Kacetl - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, J. Zdráhal, Porseland - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Mandát, Rolinek - L. Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Perret. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

Kladno: Cikánek - J. Říha, Kehar, B. Nash, Zajíc, A. Lakos, P. Hořava - Jágr, Plekanec, Zikmund - Redlich, Vampola, J. Strnad - Melka, Machač, Svedlund - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Richard Král (Pardubice): "Chleba se lámal v půlce zápasu při naší přesilovce, kdy jsme místo prázdné branky trefili tyčku. Mohlo to být 2:1. Hned nato jsme dostali gól na 1:2. Ve třetí třetině jsme tahali za kratší konec a nedokázali jsme se dostat do šancí. Dneska nám chyběl pohyb, přímočarost a důraz do branky, tedy aspekty, které nás doposud zdobily. Je potřeba, abychom se k tomu zase vrátili a znovu se nastartovali."

David Čermák (Kladno): "Na začátku jsme udělali chybu při střídání a Pardubice toto využily. Myslím, že poté se začala hra vyrovnávat a srovnali jsme také stav na 1:1. Domácí nedali gól do prázdné brány, takže jsme šli do vedení my, navíc jsme přidali třetí gól. Třetí třetinu jsme si velmi dobře pohlídali dozadu a zaslouženě zvítězili."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články