Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Když Ligu mistrů nehrajete v červených číslech, tak jsem ji vzal na milost, řekl šéf Hradce Schön

Jeho klub má blízko k největšímu úspěchu ve své historii. Nikoliv v extralize. Hradci Králové zbývá poslední krok k trofeji v Lize mistrů. Finále sehraje v úterý doma proti Frölundě. Prezident východočeského klubu Miroslav Schön změnil pohled na tuto soutěž. Co ho k tomu vedlo a proč na začátku ledna zadržoval hráčům výplaty, vysvětlil v pořadu Hokej den poté.

Prezident Hradce Králové Miroslav Schön
zdroj: ČT sport

Pozastavení vyplácení mezd hráčům přišlo netradičně po třech vítězstvích, navíc proti silným soupeřům jako Sparta Praha, Kometa Brno a v derby proti Pardubicím. S týmem Schön na toto téma promluvil 7. ledna před prvním semifinále na ledě švédského Djurgardenu.

"Ve Stockholmu se mě zeptal jeden fanoušek: Pane Schön, proč jste hráčům teď zastavil mzdy, když jsme třikrát za sebou vyhráli? Říkám mu: Vy pracujete ve firmě také tři dny před výplatou a jinak na to měsíc kašlete?" řekl boss Mountfieldu.

Přidal srovnání s vedením firmy. "Když máte zaměstnance, mzda je většinou dvousložková. Nějaká základní a osobní ohodnocení. Když prostě s někým nejsem spokojený, tak mu na osobní ohodnocení sáhnu, aby to pocítil. Vždy mám možnost mu peníze zase formou odměny za měsíc za dva vrátit," vysvětlil Schön.

"U hokejistů to tak není, máte nějakou pevnou smlouvu. Jedinou možnost, kterou mám, je podívat se, jak splnili fyzické testy, které mají od svazu předepsané. To je okamžik, kdy jim mohu sáhnout na plat. Ale dělám to tak, že si následně pro peníze mohou dojít," dodal Schön.

Je nám líto, video expirovalo.
Šéf Hradce Králové Schön o Lize mistrů či pozastavení výplat v Hokej den poté

Od prvního duelu s Djurgardenem mají Hradečtí ve všech soutěžích bilanci šesti vítězství a čtyř proher. "Zatím se mi to osvědčilo, takže si myslím, že šlo o správný krok," ujistil třiapadesátiletý funkcionář.

"Tým je podle jmen a platů velice kvalitní a prostě chci, aby hráči odváděli práci, která odpovídá jejich výplatě. Když tam budou hokejisté, kteří budou hrát za deset dvacet tisíc, tak se asi nebudu rozčilovat," přidal.

Hráči kolem kapitána Radka Smoleňáka obdrželi peníze po částech. "Pozastavení bylo velice krátké. Hráči dostali polovinu výplaty hned po našem návratu ze Stockholmu, druhou půlku snad v pondělí po tom," připomněl vyplacení s datem 13. ledna.

Uspěje Hradec Králové jako první český tým?

Dosud jediná česká účast v novodobém formátu Ligy mistrů:

2017 v Göteborgu, Frölunda Indians - Sparta Praha 4:3 v prodloužení

Svěřenci Vladimíra Růžičky a Tomáše Martince zaujímají v extraligové tabulce osmou příčku, úspěch zaznamenali především v Lize mistrů. Přes Djurgarden prošli do finále, které je čeká v úterý doma proti trojnásobnému vítězi soutěže švédské Frölundě. "Věřím, že se o to kluci porvou. Dobře víme, co to znamená pro Hradec a český hokej," zdůraznil Schön.

Na začátku sezony 2017/2018 Ligy mistrů razantně kritizoval. Vadila mu především finanční ztrátovost. "Postupem do finále jsem se fanouškem Champions League určitě nestal. Na druhou stranu se změnily některé věci, především financování soutěže. Média to nazvala mou rebelií, ale ta rebelie přinesla, že se zvýšily prize money pro kluby. Český svaz ledního hokeje se k tomu postavil čelem a dal nám příspěvek, město nám také pomohlo," vypočítal Schön.

Účinkování Hradce Králové v Lize mistrů se věnoval i jeden z dílů Hokej fokus podcastu:

Mountfield v předchozích dvou ročnících vypadl vždy v základní skupině Ligy mistrů a vždy skončil na posledním místě. 

"V okamžiku, když to nehrajete v červených číslech, což mě osobně hněte, protože já chci mít peníze především na extraligu, tak jsem tu soutěž vzal tak nějak na milost. Řekl jsem, že k ní přistoupíme vážně, a výsledkem je finále," prohlásil hradecký šéf a přiblížil peněžní bilanci účinkování v evropské soutěži. "Řekl bych, že jsme v černé nule, v mírném plusu," dodal.

Hradec Králové s Růžičkou počítá do další sezony

Pravděpodobné je, že další úspěchy může v budoucnu na lavičce Hradce Králové přidat i v průběhu sezony příchozí kouč Růžička.

"S Vláďou jsme seděli ve Stockholmu, má zájem v Mountfieldu pokračovat. I já mám zájem, aby pokračoval. Předpokládám, že během jednoho dvou měsíců to doladíme. Věřím, že Vláďa Růžička u nás minimálně další sezonu bude," zakončil Schön.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články