Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kdo naruší nadvládu Komety? Vyzyvatelů je hned několik

Dosáhne Kometa na třetí titul v řadě, nebo se najde někdo, kdo ji sesadí z mistrovského piedestalu? To je hlavní otázka před startem dalšího ročníku hokejové extraligy. Zopakuje Třinec finálovou účast, zmátoří se Sparta pod vedením Uweho Kruppa a postoupí Mladá Boleslav s Michalem Vondrkou do play-off? Témat nabízí nejvyšší česká soutěž mnoho, stejně tak změn a novinek, které se v přestávkovém období udály. Od 21:05 sledujte pořad Buly, v neděli 16. září od 17:00 vysílá ČT sport i web ctsport.cz Buly hokej živě s přímým přenosem utkání Brno – Plzeň.

Sport
zdroj: ČT4

Kometa obhajuje titul a pomýšlí na zlatý hattrick

Hlavním favoritem na mistrovský titul zůstává brněnský klub. Kometa nastartovala nejúspěšnější éru novodobé historie a nehodlá slevit z dosažených pozic. Majitel a trenér Libor Zábranský dal dohromady i přes odchody některých klíčových hráčů opět nadprůměrný kádr, který by měl kvalitou patřit k těm nejlepším.

Také proto ambice Brňanů neklesají, naopak někteří hráči díky vidině mistrovského hattricku pokračují v kariéře, jako je tomu v případě Martina Erata nebo Leoše Čermáka. "Máme za sebou úspěchy a všechno funguje. Byla by velká škoda odcházet," uvedl kapitán týmu Čermák. "Udělat další velký úspěch je pro mě velké lákadlo. Máme double, proč se nepokusit o triple?" dodal odhodlaně.

Tříletou nadvládu zažila extraliga naposledy v éře pětiletého panování Vsetína v druhé polovině 90. let. Kometa by mohla úspěšnou dynastii napodobit, a to hned z několika důvodů. Vedle hráčů zkušeného jádra, kteří absolutně důvěřují respektovanému trenérskému štábu a naopak, se Kometa těší také kvalitnímu mládežnickému systému, který dodává zajímavé talenty, a klub je v tomto ohledu dostatečně soběstačný podobně jako v oblasti ekonomické. O nehasnoucí podpoře fanoušků je zbytečné mluvit.

Kdo bude patřit k favoritům extraligy a na jaká pravidla si musí hráči zvykat? Poslechněte si nový Hokej fokus podcast:

Třinec, Sparta, Vítkovice, nebo někdo jiný?

Mezi největší konkurenty Brna se bude řadit finalista posledního ročníku Třinec. Oceláři se před rokem vydali o něco skromnější cestou a vsadili na trenéra Václava Varaďu. A nastolená strategie se zapracováním vlastních odchovanců funguje. Posledně z toho byly účasti ve finále extraligy a navrch také v semifinále Ligy mistrů.

"Jádro týmu zůstalo, moc hráčů neodešlo. To je myslím dobře," řekl útočník Martin Růžička. "Naše síla bude opět v kolektivním pojetí. Máme tu spoustu mladých hráčů, kteří dodají týmu energii. Jsou tu i šikovní starší hráči, takže tento mix je super," pochvaloval si třinecký kanonýr, který má z celé extraligy nejblíž ke vstupu do Klubu hokejových střelců (potřebuje 28 gólů).

Tým navíc posílil další šikovný střelec Roberts Bukarts. "Třinec je v rámci České republiky dobrou značkou, má vždy vysoké cíle, je tady silný kádr a velká konkurence na všech postech. To byl rozhodující faktor," prozradil lotyšský útočník důvod volby.

Sport
zdroj: ČT4

Další krok vpřed touží udělat Vítkovice. Tým se postupně posouvá v trpělivé a koncepční práci pod vedením trenéra Jakuba Petra a k 90letému výročí založení klubu chce konečně postoupit přes čtvrtfinále. Mezi nejlepší čtyřkou byli Vítkovičtí naposledy v roce 2011.

Ztracené pozice a chybějící respekt si přeje znovu vydobýt Sparta. Pražané mají za sebou katastrofální sezonu a desáté místo má napravit zřejmě nejvýraznější osobnost extraligy: Uwe Krupp. Německý trenér má klubu vrátit zašlý lesk a pootočit kormidlem směrem k dávným úspěchům. Sparťané čekají na titul už od roku 2007 a za tu dobu byli jen jednou ve finále.

Sport
zdroj: ČT4

"Musíme najít recept na to, jak vyhrávat. Potřebujeme hráče poskládat tak, aby seděli do identity týmu. Hráči musí rádi přicházet do šatny a nosit sparťanský dres s hrdostí. A brát vážně, co děláme. Ale hokej samozřejmě zahrnuje i to, že se jím hráči baví," zdůraznil Krupp. Týmu už však nepomůže bývalý kapitán Jaroslav Hlinka, který pravděpodobně ukončí kariéru.

Na finále pomýšlí po roční odmlce také Liberec. Bílí Tygři prožili sezonu nahoru dolů a nakonec sahali po semifinále. Ztracená série po porážce v sedmém duelu s Hradcem Králové ale zanechala nepříjemnou pachuť a Severočeši tak mají o motivaci navíc. "Jde nám o to dostat se do vyřazovacích bojů, kde bych si chtěl zahrát minimálně semifinále. Čtvrtfinále minulou sezonu bylo pro mě osobně málo," postěžoval si trenér Filip Pešán.

Tým proto doplnili Jakub Valský, Radan Lenc, Matěj Stříteský nebo Marek Zachar. "Měl jsem více nabídek. Nakonec jsem vybíral mezi dvěma kluby: Libercem a Brnem. Vybral jsem si Liberec, protože se mnou trenér komunikoval každý den a cítil jsem od něj velký zájem. Také jsem si říkal, že Kometa to potřetí za sebou nemůže vyhrát," předhodil rukavici Jihomoravanům Libor Hudáček, další nová posila Severočechů.

Radující se hráči Liberce
zdroj: ČTK autor: Petrášek Radek

Bednář skončil, Vondrka se přesunul do Mladé Boleslavi

Vítězství v základní části obhajuje Plzeň, ale po hromadném exodu v defenzivních řadách vyvstává více otázek než jasných odpovědí. Jisté je, že dál už nebude pokračovat Petr Kadlec, který s bilancí 1250 odehraných zápasů pověsil brusle na hřebík. Naproti tomu Ondřej Kratěna (s nejvyšším počtem duelů z aktivních hráčů – 1125) si kariéru ještě prodlouží.

Reálný ústup z pozic hlásí Hradec Králové. Po éře hojnosti nastává proklamované období finančního sucha. V týmu skončilo několik zkušených starších hráčů včetně Jaroslava Bednáře, který se přesunul do managementu klubu. Přesto by Východočeši neměli chybět v play-off.

Příslušnost k elitní desítce chtějí udržet ve Zlíně, Olomouci a po resuscitaci klubu také v Pardubicích. Zlepšení naopak vyhlíží v Mladé Boleslavi, která ulovila zřejmě největší jméno z řad hráčů. Michal Vondrka v létě opustil chomutovské Piráty, kteří tak budou mít návrat do vyřazovacích bojů ve srovnání s Bruslařským klubem o poznání těžší.

Litvínov zachránil extraligovou příslušnost za minutu dvanáct, letos si ale černožlutí přejí poklidnější sezonu. Záchranářským starostem se má tým vyhnout pod vedením nového kouče Milana Razýma. Baráži se plánují vyhnout také v Karlových Varech. Nováček nejvyšší soutěže postoupil mezi elitu po roce stráveném v první lize, když si vyměnil místo s jihlavskou Duklou.

Sport
zdroj: ČT4

Nové tresty, menší brankoviště i změny v listině rozhodčích

Nejen změnou složení si prošla extraliga před zahájením nového ročníku. Na přetřes se dostala po skončení olympijského cyklu také pravidla. Mezi nejzásadnější změny patří povolení technického příslušenství na střídačkách (např. tablety se záběry ze hry), zpřísnění trestu "vražení na hrazení" (automaticky 2+10 minut), nový trest "pozdní dohrání" (za bodyček na protivníka, který je ve zranitelné pozici, protože už nemá puk pod kontrolou) nebo zmenšení šířky brankoviště z 360 na 244 centimetrů.

Přísněji se budou trestat zastrčené dresy v kalhotách nebo povytažené rukávy, chytání puku u gólmanů mimo brankoviště (pokud může gólman puk rozehrát hokejkou, nesmí ho přikrýt) a také zdržování po zakázaném uvolnění. Tým, který se nechá vykázat z vhazování po icingu, dostane od druhého prohřešku v zápase při každém dalším provinění vždy menší trest.

Hráč bude vyloučen také za to, pokud se zahráním puku podrazí i soupeře. Vždy dostane menší trest i v případě samostatného úniku – nebude tak následovat trestné střílení. Mimochodem, to bude moct nově provádět kterýkoliv hráč a ne výhradně ten faulovaný. Systém trenérské výzvy (tzv. coach's challenge) známý z NHL se o rok odkládá kvůli nedostatečné technické vybavenosti všech stadionů.

Mezi extraligové rozhodčí přibylo sedm nováčků: hlavní Pavel Obadal s Tomášem Veselým a čároví Jaromír Bryška, Ladislav Lučan, Ondřej Malý, Ondřej Polák a Radek Špringl. Do české extraligy se navíc vrátil hlavní sudí Antonín Jeřábek po čtyřletém působení v KHL. Kariéru pak ukončili čároví Stanislav Barvíř a Petr Blümel.

Zdroj
ČT sport, hokej.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články