Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Karlovy Vary: Nejistá sezona bez mistrovských opor

Karlovy Vary – Energie vstupuje do sedmnácté extraligové sezony, která by pro ni měla být zlomová. Otázkou však je, v jakém smyslu. Mistr ze sezony 2008/09 se po svém přestěhování do nové KV Areny dlouhodobě trápí, a tak se před novým ročníkem rozhodl provést radikální řez ve svém kádru.

Zklamaní karlovarští hokejisté
zdroj: ČTK autor: Jan Sokol

Pro Karlovy Vary probíhala loňská sezona ve stejném duchu jako předchozí tři ročníky. Třinácté místo Západočechů rok po vybojovaném titulu bylo sice překvapením, přesto jej ještě bylo možno označit za důsledek bájné "mistrovské kocoviny". Jenže ani v dalších letech se Vary v základní části nebyly schopny dostat výše než na desátou pozici. A to je pro celek, který načne již pátou sezonu v nově vybudované KV Areně, opravdu málo.

Vedení klubu se proto rozhodlo k velkým změnám na soupisce. Tým opustilo dvanáct více či méně pravidelně nastupujících hráčů, mezi nimi i hlavní opory Varů v mistrovské sezoně. Z velké části přitom šlo stále o velmi platné hokejisty, z deseti nejproduktivnějších hráčů týmu v loňské sezoně jich odešlo sedm – Lukáš Pech s Petrem Kumstátem do Sparty, zkušený obránce David Nosek do Komety Brno, Jiří Bicek posílil Kladno, František Skladaný ruskou Voroněž a v klubu už nepokračuje ani Petr Pohl. Skončil rovněž dlouholetý kapitán a opora týmu Václav Skuhravý, jenž odchází do prvoligových Českých Budějovic.


"Kádr musí doznat zásadních změn, neboť dlouhodobě nedosahuje dobrých výsledků," objasnil po sezoně krok Varů generální manažer Miroslav Vaněk. Tým byl i z finančních důvodů omlazen, ovšem věk nejzásadnějších hráčských posil (kromě jiných přichází Marek Hovorka, Radim Hruška, Radek Dlouhý či Radim Bičánek) je ve všech případech okolo třiceti let. Nikdo v současném karlovarském týmu kromě Hovorky a kapitána Zaťoviče pak v loňské sezoně nenasbíral přes dvacet bodů.

Příprava Západočechům vyšla výborně, všech sedm posledních utkání vyhráli a popasovali se důstojně i s protivníky z KHL. A atmosféru v týmu kvituje i nejstarší člen týmu Radim Bičánek. "Rozhodně chceme být v desítce a poprat se o play-off. Je tady nově poskládaný kádr, skvělá parta. Jsme tady od toho, abychom měli dobré výsledky na ledě. Jsme všichni na jedné lodi a zatím se mi to líbí," hodnotí posila z Brna.

Podle papírových předpokladů to nicméně vypadá na mimořádně složitou sezonu. Karlovým Varům chybí kontinuita a zkušenosti, z mistrovského kádru již zůstali jen Zaťovič, Zucker a Rohan. Richard Žemlička zároveň v kariéře neodtrénoval v extralize více než jen loňskou sezonu. A nakonec není vůbec jisté, na koho se tým bude moci spolehnout ve sbírání kanadských bodů. Ve velmi vyrovnané extralize tak Západočeši mají zaděláno na tuhý boj o udržení se mezi elitou.

Tip na umístění po základní části: 14. místo

Zdroj
ČT sport, hokej.cz, iDNES, hokejkv.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články