Jestli začne extraliga, nikdo neví. Případy nákazy koronavirem se můžou i tutlat, varuje Antoš

Přípravu hokejových klubů na novou sezonu značně komplikují nové případy nákazy koronavirem. V karanténě jsou hráči Litvínova nebo Českých Budějovic. Nákaza se navíc objevila také u některých reprezentantů z mládežnických výběrů. Podle experta ČT sport Milana Antoše může být současná, ale i výhledově budoucí situace pro český hokej likvidační.

Hokejový expert ČT sport Milan Antoš
zdroj: ctsport.cz

Prvním extraligovým klubem, který musel přerušit přípravu na nový ročník nejvyšší soutěže kvůli koronaviru, byl Litvínov.

Vedení svazu následně s ohledem na karanténu ve Vervě, ale i v Motoru České Budějovice a u Rytířů Kladno, odložilo pět zápasů přípravného turnaje Generali Česká Cup, který má podle původních předpokladů začít příští týden. Program ČT sport by měl z turnaje nabídnout přímé přenosy.

Vedle Kladna se v první lize objevila nákaza také u prvoligového Sokolova. Uzavřena musela být i aréna v Litoměřicích. A s nemocí covid-19 bojují také v pražské Slavii.

"Těch případů je docela dost. Netrénuje A-tým, netrénuje juniorský tým, dorost se schází v deseti lidech a trénuje se jen hodinu denně, protože je uvalena čtrnáctidenní karanténa," vypočítává Antoš, který má právě ve Slavii na starosti dorost.

"Strašně to komplikuje celou přípravu a pro hokej je to teď úplně likvidační. Je to obrovský problém. Jakmile se někdo vrátil ze soustředění, byl v kontaktu s nakaženým, tak musí do karantény," říká Antoš.

Dvoutýdenní karanténní opatření je právě s ohledem k přípravě na novou sezonu velkou komplikací. "Hygienici se snaží řešit to, že po osmi dnech, pokud by nebyl test pozitivní, by mohli jít hráči do přípravy. Tahle krátkodobá řešení jsou sice jednoduchá, ale systémově nic neřeší," zdůrazňuje Antoš.

"Když hráč bude kdekoli v kabině a bude mít pozitivní test, musí jít celý tým do karantény. Takže výpadek tam vždycky bude a sezona tím může být ohrožená a může vypadat jinak, než jak si přejeme. Může to být obrovský problém pro český hokej," dodává.

Pozitivní test na koronavirus měl po návratu z reprezentační akce i jeden z hokejistů výběru do 17 let, který hrál minulý týden ve Švýcarsku. Hokejový svaz vzhledem k dalším kempům nejspíš během dneška přijmeme zatím blíže nespecifikovaná opatření.

zdroj: ČT4

"Pořád si myslím, že je potřeba, aby svaz zasedl s hygieniky a nějak to začali řešit. Jak je to teď nastavené, hokej nemůže začít. Vždycky se někdo někde objeví. Nežije se v bublině, kde bychom se zavřeli a nikam nechodili. Kluby jako takové to teď nejsou schopny vyřešit," myslí si Antoš.

Připomíná navíc specifikum hokeje v podobě hraní v hale. "Při námaze, prskání, plivání, se virus šíří rychleji než venku. Svaz vydal itinerář, kde říká, jak bychom se měli chovat, ale to nic neřeší. V kabině nejsme schopni oddělit pětadvacet lidí tak, aby tam byla dvoumetrová mezera."

Antoš se domnívá, že celá sezona bude velice složitá. "Řekli jsme si datum přípravy, ale bohužel během jediného dne se to změnilo. Pokud se podívám na extraligu, kolik týmů už netrénuje, může se to do budoucna otočit. Zápasy budou hodně rozhozený. Viděl jsem přípravný zápas NHL, kteří to hrají v bublině, a bylo to teda strašný, nekoukatelný."

zdroj: ČT4

Restart sezony NHL je naplánován v Torontu a Edmontonu na tento víkend. Hrát se bude bez diváků, pouze za dohledu kamer. "Hrála Florida s Tampou a zdálo se mi, že je to zápas, který je určen pro televizní společnosti, které mají nasmlouvané hokeje. Nevím, jak to bude vypadat, až to začne," doplňuje Antoš.

Připomíná, že jednou z případných cest v tuzemsku by mohly být malé turnaje. Problémem by ale v takovém případě byly finanční limity.

"U nás jsme vyrůstali na turnajích, kde se sjely týmy a hrály tam. To by asi šlo, ale jiná věc je, jestli je to možný. Všechny tyhle věci jsou strašně drahý. Pokud tam nebudou diváci, nepřijde mi to úplně ideální. Lidi na to budou koukat v televizi, ale chybí mi tam ten podobraz diváků, kteří fandí a snaží se z hráčů dostat maximum."

Ohledně startu nové extraligové sezony, který je naplánován na 18. září, je expert ČT sport spíše mírně skeptický. "Všichni se chystají, že by začít mohla, ale jestli ano, to fakt teď nikdo neví. To je věštění z křišťálové koule."

Jak už nastínil, věc se musí nejprve vyřešit systémově. "My jsme nepřišli na nic. Pro svaz to teď bude hodně těžký. Buď se to bude tutlat, pokud tam někdo bude, některé zápasy se budou dohrávat v listopadu, říjnu, prosinci, možná čtyři, pět za týden. To pak bude honička pro hráče, bude to pro ně strašně fyzicky náročný a budou riskovat nějaká zranění," upozorňuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články