Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Jágr se rozpomněl na devadesátá léta, úchvatným sólem rozhodl duel s Chomutovem. Dynamo znovu slaví

Jaromír Jágr byl ústřední postavou utkání sedmého kola baráže o extraligu mezi Kladnem a Chomutovem. Legendární útočník Rytířů nejprve otevřel skóre a za stavu 1:1 vstřelil ve 49. minutě vítězný gól po individuální akci přes polovinu hřiště v duchu jeho nejslavnější pittsburské éry v NHL. Středočeši po vítězství 3:1 odskočili Pirátům v tabulce na rozdíl osmi bodů. Na čele je neohrožené Dynamo s 18 body, Pardubice tentokrát vyhrály nad Českými Budějovicemi 2:0.

Jaromír Jágr se raduje se spoluhráči z Kladna
zdroj: ČTK autor: Kubeš Slavomír

"Dvě vítězství nám schází, aspoň si to myslím. Nesmíme se na to koukat, že je to rozhodnuté. Vůbec to není rozhodnuté, může se stát cokoliv. Jak jsme vyhráli pět zápasů, tak jich můžeme pět prohrát. S pokorou jdeme dál do dalších bojů a věřím, že diváci nás podpoří v nedělním zápase proti Pardubicím, protože bude důležitý," řekl Jágr k situaci v tabulce, ve které má Kladno pět kol před koncem pohodlný náskok před Chomutovem.

Po opatrnějším úvodu rozproudil dění úvodní gól, o který se postaral Jágr v polovině páté minuty. Plekanec ho našel najetého v dobré pozici na kruhu a legendární útočník procedil i s pomocí tyčky ranou bez přípravy puk do branky za Petersovými zády.

Piráti pak nevyužili úvodní přesilovku. Ve 12. minutě zahrozil Klhůfek, jenže nemířil přesně. Jen krátce nato se před Severočechy otevřela obrovská příležitost na vyrovnání, když museli na trestnou lavici společně Strnad s Plekancem. Vytěžili z toho ale jen tyč, kterou napálil Koblasa.

Právě Koblasa si ale v 15. minutě spravil chuť. Lakosovi v rohu kluziště za vlastní brankou utekl kotouč do rohu, kde ho vybojoval Stránský pro Koblasu, a protože na toho Kladenští zcela pozapomněli, mohl si v klidu vychutnat Cikánka. Hostům mohl v přesilovce vrátit vedení Jágr, jenže Peters byl proti.

Na začátku druhé části se Kladnu nepovedla přesilovka. Ve 25. minutě byl blízko gólu Huml, jenže hosté mu nedovolili zakončit do odkryté branky. Aktivní Koblasa pak prověřil Cikánkovu pozornost ostrým pokusem mezi betony, při dorážce ale neuspěl ani Flemming.

Ve třetím dějství pálil při přesilovce z ideální pozice nad Strnad. Ve 49. minutě dal Jágr vzpomenout na dřívější časy, kdy kraloval NHL a obrany soupeřů si nevěděly rady, jak ho zastavit. Na vlastní modré čáře převzal puk od Melky, a přestože na něho na útočné modré čáře čekalo trio Pirátů, majitel kladenského klubu se protáhl do zakončení a celou akci vyšperkoval tváří v tvář proti Petersovi blafákem do bekhendu.

"Snažil jsem se připomenout pár lidem, jak jsem to dělal před těmi dvaceti lety. Taková vzpomínka pro kritiky," dodal s úsměvem Jágr.

Brzy poté se provinil proti pravidlům Vampola, jenže domácí už nedokázali najít cestu k vyrovnání ani během posledních 70 vteřin, kdy to zkusili s hrou bez brankáře. Naopak přesně s vypršením hrací doby trefil opuštěnou branku Strnad. Že to stihl, potvrdil sudí u videa.

Pardubický Marek Hovorka dotírá na brankáře Motoru Petra Kváču
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Pardubice přidaly šestou výhru, Motor zdolaly 2:0

"Kluci hrají strašně dobře dozadu, to hodně pomáhá, a navíc nám to tam padá. Neřekl bych, že jsme něco změnili, děláme všechno stejně, ale je to o kompletní pomoci celého týmu směrem dozadu," řekl Kacetl.

Ačkoliv v první třetině zápasu Pardubic proti Českým Budějovicím gól nepadl, diváci viděli na východě Čech mnoho šancí na obou stranách. Pomohla k tomu i častá vyloučení. Motor si paradoxně největší šance připravil při pardubických přesilovkách, kdy Kacetl zlikvidoval šance Dančišina i Plášila a unikající Heřman pálil vedle. Dynamo mohl v početní výhodě poslat do vedení Hovorka, ale netrefil prázdnou branku a dorážejícího Rolinka vychytal Kváča.

Pardubice nezužitkovaly ani dvě zkrácené přesilovky pět na tři a v závěru první části si Kváča poradil i s velkou možností Machaly. Českobudějovický brankář odolával až do 22. minuty, kdy ho po přečíslení překonal Poulíček. První gól odstartoval sérii pardubických možností, během které nepochodil Rolinek a Ihnacak po kličce nestihl zasunout puk do odkryté klece. Gólovou radost sebral Kváča i Klozovi.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 7. kola baráže Pardubice – České Budějovice

Velké šance se střídaly na obou stranách a blízko k vyrovnání byli při budějovickém tlaku Gilbert a Heřman, ale ani jeden nedokázal dorazit kotouč za sedícího Kacetla. I Pardubice zahrozily v oslabení, kdy váhajícího obránce obral o puk Machala, jenže Kváča zareagoval včas. Pardubický útočník se ocitl sám před brankou i na začátku třetí části v přesilovce a tentokrát mířil vedle.

Remízový stav pak mohl zajistit Karabáček, který si odpykal dvouminutový trest za průpovídky k rozhodčímu, ale samostatný únik pořádně ani nezakončil. A brzy litoval, protože ve 46. minutě ujeli do přečíslení Machala s Horkým a druhý jmenovaný zvýšil na 2:0. Machala byl v hlavní roli i při další šanci, když v oslabení ujížděl s Hovorkou jen proti Kváčovi, ale gól znovu nedal. Na konečném výsledku to nic nezměnilo, Dynamo dvougólový náskok udrželo.

"Budějovice kousaly, bylo to těžké, takže jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Byli jsme rádi, že nám tam spadl druhý gól, protože šancí jsme měli plno. Musím pochválit Kváču, protože chytal neskutečně a držel je celou dobu ve hře," dodal Kacetl.

7. kolo baráže o hokejovou extraligu:

Piráti Chomutov - Rytíři Kladno 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 15. Koblasa (J. Stránský) - 5. Jágr (Plekanec, Zajíc), 49. Jágr (Melka, A. Lakos), 60. Strnad (Plekanec, B. Nash). Rozhodčí: Hribik, Kika - Kis, D. Klouček. Vyloučení: 5:5. Bez využití. Diváci: 5250 (vyprodáno).

Chomutov: Peters - Flemming, Jank, Knot, Štich, Blaha, Dietz - Klhůfek, V. Růžička ml., Koblasa - J. Stránský, Huml, Tomica - Duda, Šťovíček, J. Sklenář - T. Svoboda, Chlouba, Chrpa. Trenéři: V. Růžička st., Martínek a J. Šťastný.

Kladno: Cikánek - J. Říha, Kehar, B. Nash, Zajíc, A. Lakos, P. Hořava - Jágr, Plekanec, Zikmund - Redlich, Vampola, J. Strnad - Melka, Machač, Svedlund - Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: D. Čermák, Lidický a Kregl.

Ohlasy trenérů:

Jan Šťastný (Chomutov): "Uvědomovali jsme si důležitost utkání. Chtěli jsme dát první branku, ale bohužel se nám to nepodařilo. Pak jsme měli přesilovku pět na tři, kterou jsme nesehráli vůbec dobře, což je bolest celé naší sezony. I když se nám podařilo srovnat, celý zápas jsme de facto tahali za kratší konec. Nebyli jsme schopní udržet se v útočném pásmu na kotouči a nevytvořili jsme si nějakou extra šanci. Za stavu 1:1 přišla chyba, Jarda Jágr projel celé hřiště a celé utkání rozhodl. Všichni umíme počítat, je pět zápasů do konce, takže naše záchrana v extralize létá někde ve vzduchu v pěti až deseti procentech."

David Čermák (Kladno): "My jsme si dnes přijeli pro tři body, které jsme chtěli uhrát za každou cenu, a to se nám povedlo. Viděli jsme podle mého názoru vyrovnané utkání, které rozhodl Jarda Jágr krásným gólem na 2:1."

HC Dynamo Pardubice - ČEZ Motor České Budějovice 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 22. Poulíček (P. Sýkora, Eklund), 46. L. Horký (Machala, Poulíček). Rozhodčí: Kubičík, Lacina - Bryška, Lederer. Vyloučení: 7:8. Bez využití. Diváci: 9185.

Pardubice: Kacetl - Holland, Eklund, Schaus, J. Mikuš, Nedbal, Porseland - P. Sýkora, Ihnacak, M. Kratochvil - Hovorka, Bubela, Rolinek - L. Horký, Poulíček, Machala - J. Kloz, Marosz, Perret. Trenéři: Lubina, Čáslava a R. Král.

České Budějovice: Kváča - M. Jandus, Pýcha, Plášil, Kutlák, Vydarený, Kachyňa - Karabáček, Gilbert, Z. Doležal - M. Beránek, Šimánek, Babka - M. Novák, R. Přikryl, P. Novák - M. Čermák, Doktor, M. Heřman - Dančišin. Trenéři: V. Prospal st., Totter a S. Hrubec.

Ohlasy trenérů:

Richard Král (Pardubice): "Potřebovali jsme nutně získat tři body, abychom nenechali soupeře se na nás dotáhnout, takže z tohoto pohledu jsme spokojení. Kdybychom na začátku zápasu proměnili přesilovky, tak by to bylo jednodušší, takhle zůstaly Budějovice ve hře až do konce a byly to trošičku nervy. Navíc nám třikrát jely samy na branku, což by se stávat nemělo, ale Ondřej Kacetl podal spolehlivý výkon. Jsme spokojení se třemi body."

Václav Prospal (České Budějovice): "Cokoliv řeknu, bude lež, takže nebudu říkat vůbec nic. Prohráli jsme, nedali jsme gól a odjíždíme s prázdnou."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články