Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hudáček posílí mistrovský Třinec. Sparta zahájila přípravu s Kovářem v brance

Slovenský útočník a bronzový medailista z únorových olympijských her Libor Hudáček se stal nejnovější posilou mistrovského Třince. Jednatřicetiletý hokejista a vicemistr světa z roku 2012 z Helsinek dokončil minulou sezonu v Dinamu Minsku a působil v ní předtím také v Nižněkamsku a Luganu. V české extralize už hrál v letech 2018 až 2020 za Liberec. Návrat do české ligy na pozici gólmanské jedničky Sparty hlásí olympionik z roku 2014 Jakub Kovář.

Slovenský útočník Libor Hudáček posílí mistrovský Třinec
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

"O Liborových herních kvalitách jsme dlouhodobě přesvědčeni. Má za sebou sportovně složitý rok, ale o to větší motivaci bude mít dokázat, že pořád patří mezi špičkové útočníky," uvedl v tiskové zprávě sportovní ředitel Třince Jan Peterek.

Třinec už měl zájem o Hudáčka před dvěma roky, ale držitel extraligového stříbra s Libercem z roku 2019 zamířil do Nižněkamsku. Na konci sezony 2018/19 působil i v Lausanne. Odchovanec Spišské Nové Vsi hrál také ve Slovanu Bratislava ve slovenské extralize i KHL, Banské Bystrici a ve Švédsku v Örebru a Färjestadu.

V sezoně 2020/21 byl s 38 body (17+21) nejproduktivnějším hráčem Nižněkamsku, ale v dalším ročníku po návratu z Lausanne měl na kontě z 11 duelů jen tři asistence. V polovině října se stěhoval do Lugana, kde za 10 utkání nastřílel osm branek. Potom odešel do Minsku, kde za šest zápasů včetně play-off nasbíral čtyři body (2+2). Na olympiádě ve třech duelech dal tři góly a na jeden přihrál.

"Něco takového jsem ještě nezažil. Taková je kariéra profesionálního hokejisty. Na klubové úrovni se mi tolik nedařilo, ale s reprezentací se nám povedl skvělý úspěch," vzpomínal Hudáček na minulý ročník. "Oceláři jsou špičková organizace, mají tři mistrovské tituly v řadě. To vypovídá o obrovské kvalitě kádru. Těším se na kluky v kabině i spolupráci s trenéry Motákem a Országhem," dodal útočník, který má v české extralize na kontě 119 zápasů a 106 bodů za 51 branek a 55 asistencí.

"Přichází útočník s velice bohatou historií. Prošel si KHL, švédskou a švýcarskou ligou. Takže očekávání jsou velká, samozřejmě se jej budeme snažit co nejrychleji zapracovat do sestavy a týmu, aby mohl být opravdu posilou," řekl nový kouč Třince Zdeněk Moták na adresu nové akvizice, která v KHL sehrála 218 utkání a zaznamenala 103 bodů (45+58).

Je nám líto, video expirovalo.
Kovář se vrací do Česka. Ve Spartě zaujme pozici brankářské jedničky

Sparta posílila v bráně. Přichází Jakub Kovář

Druhého finalistu uplynulé sezony opustil nejlepší hráč loňského ročníku Filip Chlapík. Po devíti letech se ale do Česka vrátil brankář Jakub Kovář, který v pražské Spartě vytvoří silnou dvojici s Josefem Kořenářem. "Já se na to těším. Věřím, že se budeme dobře doplňovat. Jak on bude tlačit na mě, tak já budu pomáhat jemu, aby se zlepšoval. Snad to pro tým i nás dva bude dobře fungovat," řekla nová gólmanská posila Sparty, jež v bráně zaujme pozici týmové jedničky.

Na ledě postupně bude Patera s asistenty Patrikem Martincem a Jaroslavem Hlinkou týmu aplikovat herní systém, kterým se chce prezentovat. "Budeme chtít hrát co nejvíce na puku, po ztrátě kotouče být aktivní a okamžitě ho získávat zpátky. Bude to od nás hodně bruslivý hokej. Musí to být ale samozřejmě vyvážené, abychom nepropadali. Proto teď potřebujeme do hráčů dostat co nejvíce kondice, abychom na takový styl hokeje vůbec měli," řekl Patera, který spolu s Martincem nahradil Josefa Jandače a Miloslava Hořavu.

"Myslím si, že tým je poskládaný velmi dobře, ale samozřejmě přestupy jsou možné až do konce ledna, takže to budeme průběžně sledovat. Kostra týmu je ale výborná, klíčové bude dobře odstartovat sezonu a pak se uvidí, jak to půjde dál," prohlásil Patera.

Spartu čeká první přípravný duel v úterý 9. srpna s prvoligovou Slavií, o dva dny později bude hrát v Berouně s Kladnem. Potom se představí na Memoriálu Jána Staršího v Bratislavě a utká se s pořádajícím Slovanem, Lukko Rauma a Davosem. V Lize mistrů ji před startem extraligy čekají dvojzápasy s dánským Aalborgem a švédským týmem Lulea HF.

Až v rozehrané extraligové sezoně se pak Pražané utkají v říjnu s Jukuritem Mikkeli a na konci prosince nastoupí i na Spenglerově poháru v Davosu. Tam měla Sparta hrát i v minulých dvou letech, ale kvůli pandemii koronaviru byl turnaj v obou případech zrušen.

"Extraliga je pro nás na nejvyšší příčce, ale rozhodně to neznamená, že v ostatních soutěžích chceme prohrávat. Budeme chtít vyhrát každý zápas, nicméně extraliga je priorita," dodal Patera.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články