Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Hradeckým hrdinou se stal Radovan Pavlík. V prodloužení vystřelil pokračování série

Série mezi Hradcem Králové a Třincem bude pokračovat také šestým duelem. V pátém utkání Východočeši odvrátili konec sezony po vítězství 3:2 v prodloužení, které zařídil přesnou trefou Radovan Pavlík v 66. minutě. Skóre se v základní hrací době přelévalo, když na vedoucí branku Ciencialy zareagovali Šimánek se Zámorským. Prodloužení zařídil Svačina, ale Třinci to na výhru nestačilo. Oceláři mohou ukončit sérii na domácím ledě v neděli.

Hokejisté Hradce Králové
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Už po 57 vteřinách si oba celky vyzkoušely hru ve čtyřech proti čtyřem, větší příležitosti ale nepřinesla. V šesté minutě došlo na první přesilovku po faulu Červeného a Cienciala ranou z mezikruží potvrdil skvělou formu, jež ho ve vyřazovacích bojích provází.

Domácí poté zvýšili obrátky, Radovan Pavlík s Džerinšem ale nezvládli přečíslení dvou na jednoho a poté se neprosadil ani obránce Filip Pavlík. Ve 14. minutě pak byl blízko využití další přesilovky Polanský, jehož našel na brankovišti Cienciala, střela zkušeného třineckého forvarda ale zazvonila o horní tyč.

"První třetina se nám nepovedla, tam se mohli fanoušci klidně prospat. Byli jsme všude pozdě, ale pak jsme se zlepšili a strhli jsme je svým výkonem," uvedl domácí útočník Petr Koukal.

Na začátku druhé třetiny se proti pravidlům provinil Svačina, brzy poté i Musil, jenže domácí dlouho nepůjčili Ocelářům kotouč a i proto jim zbylo z dvojnásobné početní výhody jen 40 vteřin. Do nich se vešly šance Bednáře a Červeného, avšak bez gólového efektu.

Vyrovnání přišlo jako blesk z čistého nebe při hře čtyři na čtyři ve 25. minutě, kdy se Šimánek prosadil okamžitě z vhazování. "Před buly jsme si řekli, že půjdeme dopředu. Protihráč na buly obskočit nešel, tak jsem to zkusil. Že z toho byl gól, byla ale trochu náhoda," řekl Jiří Šimánek. Následně měli Královéhradečtí navíc k dispozici minutu a půl přesilovky, kterou i díky dobře clonícímu Köhlerovi proměnil ve vedoucí trefu Zámorský.

Netrvalo dlouho a obratem povzbuzený Mountfield hrál další přesilovku, v níž vypálil tvrdě od modré čáry opět Zámorský a trefil spojnici břevna a tyče. Další možnost nevyužil Koukal. V 35. minutě stihl Smoleňák třikrát během pár vteřin zakončit, ani v tomto případě však vedení nenavýšil.

Brzy se to Mountfieldu vymstilo. V 37. minutě stačilo Svačinovi pouhých šest sekund k využití přesilovky, když důrazně propasíroval puk za Rybára a bylo to 2:2. "Prohráli jsme buly, tak jsem šel rychle napadat, aby nemohli vyhodit puk. Chtěl jsem do toho jen pinknout, aby se to tam nějak odrazilo, a byl z toho šťastný gól," usmíval se Vladimír Svačina. Od vyrovnání měl navrch naopak Třinec, který navíc dokázal navázat na útočnou aktivitu i po přestávce.

Rybár se zapotil při Rákosově šanci a pohotově zareagoval i na následnou dorážku, při Vlachově pokusu ze 47. minuty mu pomohla branková konstrukce. Vzápětí na druhé straně přečkali hosté s velkým štěstím obrovský závar před Hrubcem.

V 51. minutě nedokázal strážce třinecké branky překonat zblízka bekhendem Látal. Netrvalo dlouho a přišla odpověď - ujíždějící Ondřej Kovařčík udělal kličku vyjíždějícímu Rybárovi, k překvapení všech ale prázdnou branku minul. Mountfield se pak nadechl k obrovskému náporu v touze rozhodnout ještě před koncem základní hrací doby.

Jenže velká snaha přinesla i velkou chybu při střídání a v čase 57:45 pykali Východočeši za příliš mnoho hráčů na ledě. "To člověka jen napadne, že jsme idioti. Ta situace nebyla ani na nějaké hádání, protože jsme tam byli v šesti v útočném pásmu," přiznal Koukal.

Třinec je svíral před Rybárem a byl pár centimetrů od rozhodnutí. Právě tolik chybělo, aby puk přešel brankovou čáru za překonaným Rybárem, ale Filip Pavlík situaci pohotově zachránil a odehrál kotouč do bezpečí. "Utekli jsme tam hrobníkovi z lopaty. Nezbývalo mi nic jiného než se pokusit vrhnout po puku a odpálit ho," popsal domácí spasitel.

Dragounova šance ani Bednářova tečovaná rána se v prodloužení neujaly, rozhodla dělovka Radovana Pavlíka v končící 66. minutě.

Semifinále play-off hokejové extraligy - 5. zápas:

Mountfield Hradec Králové - HC Oceláři Třinec 3:2 v prodloužení (0:1, 2:1, 0:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 25. Šimánek, 27. Zámorský (Džerinš, Červený), 66. R. Pavlík (Cingel, Zámorský) - 7. Cienciala (Svačina, Adamský), 37. Svačina. Rozhodčí: Hribik, Lacina - J. Ondráček, Špůr. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:2. Diváci: 6168. Stav série: 2:3.

Hradec Králové: Rybár - Zámorský, Gregorc, Graňák, F. Pavlík, Pláňek, Cibulskis - Smoleňák, Koukal, Červený - Jaroslav Bednář, Kukumberg, M. Látal - Cingel, Džerinš, R. Pavlík - Köhler, Dragoun, Šimánek. Trenéři: V. Sýkora, P. Hynek a T. Martinec.

Třinec: Hrubec - Krajíček, M. Doudera, D. Musil, Roth, Matyáš, Linhart - J. Petružálek, Marcinko, Rákos - Hrňa, R. Vlach, Dravecký - Svačina, Polanský, Adamský - O. Kovařčík, M. Kovařčík, Cienciala. Trenéři: Varaďa a M. Zadina.

Hlasy trenérů:

Václav Sýkora (Hradec Králové): "První třetina nebyla z naší strany dobrá. Tak, jak jsme měli, jsme začali hrát až ve druhé třetině. Otočili jsme výsledek dvěma rychlými góly, trošičku nás ale srazila branka v závěru druhé části při přesilovce Třince. Cením si ale toho, že mužstvo nešlo do kolen a šlo si za tím až do konce a v prodloužení jsme rozhodli. Byly tam šance na obou stranách, ale my jsme zvládli vstřelit rozhodující gól. Nedělní zápas v Třinci bude asi v podobném duchu a věřím, že sérii vrátíme ještě do Hradce."

Václav Varaďa (Třinec): "Hodnotit finální výsledek je pro mě obtížné. Je to zklamání. Myslím si, že kluci to dnes odmakali, a chtěl bych jim poděkovat za nasazení. I když ve druhé třetině jsme měli výpadek, který utkání ovlivnil. Myslím si, že jsme šli za výhrou, ve třetí třetině jsme si vytvořili veliké příležitosti. Prostě dnes nám to tam nepadlo. Věřím, že v neděli na výkon navážeme a vyvarujeme se chyb, které nás stály tento zápas."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články