Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Hradec ukončil famózní sérii Sparty bez porážky

Hradec Králové - Série devíti sparťanských zápasů bez porážky skončila. Hradec Králové si s Pražany na domácím ledě poradil, když vyhrál 4:2, a značný podíl na tom měl Jiří Šimánek, který si připsal gól a asistenci. Sparťané sice stačili z 0:3 snížit na 2:3, v posledních vteřinách ale pojistil vítězství Východočechů do prázdné brány Dietz. Sparta tak prohloubila odstup na vedoucí Liberec na devět bodů, naopak Hradec se posunul na třetí místo.

Hradečtí hokejisté v památečních dresech
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Zápas byl připomínkou sezony 1993/94, kdy Hradec naposledy hrál extraligu - tedy před příchodem Mountfieldu do města, jenž se udál před třemi roky. Domácí nastoupili v červenožlutých dresech bez reklam, ve stejných jako tehdy. V památné sezoně přijela k prvnímu duelu na východ Čech právě Sparta a vyhrála jednoznačně 9:3.

Tentokrát dorazili Pražané s bilancí devíti vítězných duelů v řadě. Jenže Hradec v pátek vysoko přestřílel vedoucí Liberec a věřil si také na druhý tým tabulky. Šanci měl hned v první minutě Bednář, vystřelil však nad bránu. O chvíli později mohl skórovat hostující Hamilton, ale zasáhl brankář Kacetl.

Začátek utkání byl rušný, hradecký Plášil ještě trefil tyč. Poté hra mírně upadla, přesto se domácí dostali do vedení. Přesilovku totiž proměnil po perfektní kombinaci veterán Kudrna. Byla to druhá branka formace, která se po návratu centra Mertla ze Záhřebu dala opět dohromady.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Hradec Králové - Sparta Praha

Její představení pak pokračovalo ve druhé třetině, kdy skórovali také další členové. Nejprve se ve 26. minutě prosadil po Mertlově křížné přihrávce Šimánek a po podobné akci zvýšil o sedm minut později také střední útočník Mertl. Řada, která začínala utkání jako třetí v pořadí, se náhle změnila v elitní útok, jako tomu bylo v minulých dvou letech. Kouč Kýhos ji posílal jako první i na přesilové hry.

Duel se zdál být jednoznačný, jenže ve 37. minutě chyboval gólman Kacetl a propustil mezi nohama Hamiltonovu nepříliš nebezpečnou střelu. Napětí pak zvýšila také bitka po Mertlově faulu kolenem. Domácí hráč za něj byl vyloučen do konce zápasu, nejaktivnější byl v šarvátce sparťanský střelec Sabolič, který se pustil do domácího beka Čápa.

Na začátku třetí třetiny se dohrávala dlouhá sparťanská přesilovka po Mertlově vyloučení, ale domácí držel perfektními zákroky Kacetl. Nepřišel si na něj ani zkušený Netík, i když po jeho ráně do masky se musela přerušovat hra. Tak byl hradecký brankář otřesený. Skvěle pak zasáhl také proti Hlinkovi. V jednom případě mu pomohl také obránce Pilař, který vlastní chybu napravil výborným brankářským zákrokem. Fantasticky se poté předvedl Kacetl, který lapil tutový gól Netíkovi.

Hradec mohl definitivně rozhodnout v přesilovce, jenže Ihnacak nepřekonal v jasné šanci Taylora. Přes tento dílčí neúspěch Mountfield zvládl dohrát zápas vítězně a po Liberci zdolal i Spartu. Hosté totiž ve dvě minuty trvající power play pouze snížili a jejich snahu navíc uťal gólem do prázdné brány přes celé hřiště obránce Dietz. 

Mountfield Hradec Králové - HC Sparta Praha 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 17. Kudrna (Šimánek), 26. Šimánek (Courchaine, Mertl), 33. Mertl (J. Kudrna), 60. Dietz - 37. Hamilton, 59. Buchtele (J. Hlinka). Rozhodčí: Šindler, Pavlovič - Kajínek, Zavřel. Vyloučení: 5:9, navíc Mertl 5 min. a do konce utkání - Sabolič 10 min. Využití: 1:0. Diváci: 6548.

Hradec Králové: Kacetl - Pláněk, Plášil, K. Pilař, Čáp, Dietz, Vašíček, Hronek - Bednář, Kukumberg, Dej - Červený, Ihnacak, Courchaine - J. Kudrna, Mertl, Šimánek - Köhler, T. Knotek, Bulík. Trenéři: Kýhos, T. Martinec a Tvrdík.
Sparta: Taylor - Eminger, Piskáček, Čajkovský, Švrček, Hrbas, J. Mikuš, Kalina - Netík, Přibyl, Buchtele - Hamilton, Klimek, Sabolič - Forman, J. Hlinka, Kumstát - A. Kudrna, Pech, Dragoun. Trenéři: Jandač a Moták. 

Vladimír Kýhos (Hradec Králové): "Do zápasu jsme vstoupili stejně, jako jsme končili utkání s Libercem. Forma mužstva stoupá, všichni vědí, co mají hrát. První dvě třetiny byly výborné, Sparta mi navíc přišla trochu zakřiknutá. Rozhodující bylo, že Kacetl chytil ve třetí třetině velkou šanci. V ní jsme totiž měli problémy se silovou hrou Sparty. Jsme rádi, že jsme porazili mužstva ze špičky. Připadá mi, že Mertl přinesl do hry útoku se Šimánkem a Kudrnou živou vodu. Je to nebe a dudy, jak hrají teď, a jak hráli předtím. On je výjimečný hráč. Jsme rádi, že máme další nebezpečnou lajnu."
Zdeněk Moták (Sparta): "Celkem špatně jsme začali, do utkání domácí vstoupili mnohem lépe. Dvě třetiny jsme byli horší, špatně jsme bruslili, neobsazovali jsme prostor před brankou, z čehož pramenily góly domácích. Ve třetí třetině jsme byli lepší, ale naše branka přišla příliš pozdě." 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články