Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Hradec Králové ubránil Gulaše a z Plzně si odvezl dva body za výhru na nájezdy

Mohli mít tři body, nakonec získali na západě Čech dva. Hradečtí hokejisté měli v zápase 42. kola extraligy proti Plzni za stavu 2:2 skvělou příležitost rozhodnout těsně před koncem, ale útočník Lev neproměnil v čase 59:10 trestné střílení. Východočeši si ale spravili chuť v samostatných nájezdech, které opanovali 3:0, a nakonec se radovali z konečného vítězství 3:2.

Utkání Plzeň - Hradec Králové
zdroj: ČTK autor: Miroslav Chaloupka

Domácím, nastupujícím po debaklu v Litvínově s pozměněným složením útoků, vyšla první třetina. Důrazným napadáním si vynutili nápor a střeleckou převahu. Hostům do tempa nepomohla ani přesilová hra a naopak po jejím skončení v deváté minutě vystihl rozehrávku Chalupy Pour a tváří v tvář Mazancovi uspěl přesnou střelou.

Vzápětí se gólman hostů předvedl při sólu Zdrahála, jehož vychytal lapačkou. Pasivní Hradečtí poté s vypětím všech sil přečkali oslabení a do první pauzy i šance Pulpána a aktivního Poura.

Na začátku prostřední části sice indiáni pokračovali ofenzivně, ale hosté začali hrozit z brejků. Cibulskis ale při přečíslení zleva neprostřelil Frodla. Poté při přesilové hře Lev netrefil odkrytou branku a po polovině utkání z dalšího protiútoku zblízka neuspěl ani Nedomlel.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Plzeň – Hradec Králové

Domácí srazila až nedisciplinovanost. Vyloučení Kracíka ve 32. minutě potrestal vyrovnáním na 1:1 přesnou ranou z voleje plzeňský odchovanec Lev a hra se následně vyrovnala. Ve 39. minutě navíc díky faulu Pulpána během početní výhody dokonal obrat opět střelou z voleje Filip Pavlík.

"Po povedené první třetině jsme ve druhé totálně propadli. Byli jsme pořád vylučovaní. Byla tam od nás spousta faulů i v útočném pásmu, které vůbec být nemusely. Třeba já jsem tam udělal dva. Tlak jsme tím ztratili. Rozhodla právě druhá třetina. Nechali jsme tam herní sebevědomí. Třetí třetina byla lepší, ale už to nebylo na to, abychom to otočili úplně," prohlásil plzeňský útočník Vojtěch Němec.

Ve třetí třetině se domácí dlouho nedokázali prosadit v přesilovkách. Ve 45. minutě v dobré pozici trefil Kantner jen pravou tyčku a za chvíli promarnili indiáni dokonce dvouminutovou dvojnásobnou početní výhodu. Až nedovolený zákrok Cingela potrestal ve 49. minutě na brankovišti nekrytý Němec povedeným bekhendovým blafákem na 2:2.

"Přesilovky nám dlouhodobě jdou. Občas se to stane a i my jsme nevyužili tu pět na tři. Nesložili jsme ale hlavy a alespoň jsme potom v té klasické vyrovnali. Ceníme si každého bodu. Každý se počítá. Nájezdy nám nevyšly. Oni udělali nějaký tah (střídání brankářů) a očividně se jim povedl," okomentoval vyvrcholení utkání autor vyrovnávací trefy a neúspěšný penaltový exekutor Němec.

Brzy mohl vrátit vedení hostům právě Cingel, Frodl ale stačil vleže nadvakrát jeho šanci zlikvidovat. Padesát vteřin před sirénou navíc zahákoval Budík zakončujícího Lva, ten ovšem z trestného střílení trefil jen levou tyč.

V nastaveni neproměnil únik Cingel, poté hosté nezužitkovali ani vyloučení Kodýtka a na druhé straně při trestu Žejdla vychytal Mazanec Poura i Mertla. Před nájezdy byl vyloučen kapitán indiánů Gulaš a domácí v nich proti náhradnímu brankáři Lukešovi neskórovali. Bonusový bod zajistili Mountfieldu tři úspěšní střelci Smoleňák, Koukal a Cingel.

"Z dlouhodobého statistického hlediska nám nájezdy nevycházely, nedařilo se úplně ani Mazimu (Mazancovi), takže jsme po dohodě s trenérem brankářů byli domluveni na variantě se Štěpánem. Daří se mu v nich i na tréninku a vyšlo nám to," uvedl k překvapivému tahu hradecký trenér Martinec.

42. kolo hokejové extraligy:

HC Škoda Plzeň - Mountfield Hradec Králové 2:3 po sam. nájezdech (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Pour, 49. V. Němec (Mertl, Kantner) - 32. Lev (Žejdl, Eklund), 39. F. Pavlík (Cibulskis, Koukal), rozhodující sam. nájezd Smoleňák. Rozhodčí: Micka, Pešina - Malý, Pešek. Vyloučení: 10:8, navíc Gulaš (Plzeň) 10 min. Využití: 1:2. Diváci: 6089.

Plzeň: D. Frodl - Čerešňák, Budík, D. Jiříček, Jánošík, L. Kaňák, Jank, Pulpán - Gulaš, Kracík, P. Zdráhal - Rob, Mertl, V. Němec - Pour, Kodýtek, Kantner - Vracovský, Kolda, M. Heřman. Trenér: Čihák.

Hradec Králové: Mazanec (na nájezdy Š. Lukeš) - Nedomlel, Eklund, Cibulskis, Šidlík, F. Pavlík, Šalda, Čáp - Smoleňák, Cingel, M. Chalupa - Kevin Klíma, Lev, R. Pavlík - Žejdl, Koukal, Dragoun - Poppel, Morong, Gaspar. Trenéři: V. Růžička a T. Martinec.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články